16.6.18

Αύριο, στη Μεγάλη Πρέσπα...


 ...οι υπογραφές της συμφωνίας...
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, θα υπογράψουν αύριο, Κυριακή, στις Πρέσπες -παρουσία των δύο πρωθυπουργών- τη...

συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο χωρών για τη μετονομασία της γειτονικής μας χώρας. Το ραντεβού είναι στη Μεγάλη Πρέσπα, τη λίμνη που ενώνει την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να φθάσει το πρωί της Κυριακής στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και την εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτιέρες, Ροζμαρί Ντι Κάρλο.

Από την απέναντι πλευρά θα φτάσει στους Ψαράδες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι θα τους υποδεχθούν στη μαρίνα και αμέσως μετά θα μεταβούν πεζή, σε απόσταση λίγων μέτρων, στη διαμορφωμένη εξέδρα που έχει στηθεί.

Σε αυτή την εξέδρα θα πραγματοποιηθεί η ειδική τελετή της υπογραφής της συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς επίσης και από τον Μάθιου Νίμιτς.

Πριν από την υπογραφή, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα απευθύνουν χαιρετισμό.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι προσκεκλημένοι θα μεταβούν με πλοιάριο στην ΠΓΔΜ, για γεύμα.

Στην τελετή της υπογραφής θα παραστούν από την ελληνική πλευρά επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή της Μακεδονίας. Το «παρών» θα δώσει ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, θα παραστούν επίσης η αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών και ο αντιπρόεδρος επιφορτισμένος με τα θέματα ΕΕ.

Την ίδια ώρα, στη Μπίτολα της ΠΓΔΜ, το VMRO, πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι να αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: