6.6.18

Επικίνδυνο παιχνίδι διχασμού...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στους τομεάρχες της ΝΔ, είπε ότι «ο Κοτζιάς υιοθετεί και εκπροσωπεί τις θέσεις των Σκοπιανών, παρά τα συμφέροντα της χώρας». Και...
πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός είναι «επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα».

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, αντιπρόεδρος της Βουλής και προερχόμενος από την λεγόμενη μετριοπαθή πτέρυγα της ΝΔ, είπε περίπου το ίδιο σήμερα σε συνέντευξή του στο «Πρακτορείο 104,9»: «Αυτά τα οποία είπε στη δημόσια τηλεόραση ο κ. Κοτζιάς, αν εγώ ήμουν Σκοπιανός θα έτριβα τα χέρια μου, ήταν επιχειρήματα, τα οποία θα χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί», δήλωσε.

Κι ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης προχώρησε ένα βήμα παραπάνω μιλώντας στο ραδιόφωνο 247: «Όποιος παρακολούθησε», είπε, «τη συνέντευξη του κ. Κοτζιά στην ΕΡΤ διαπίστωσε ότι χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα των Σκοπίων και βοηθά τα δικά τους συμφέροντα. Αυτό δημιουργεί ερωτήματα».

Εν ολίγοις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπός της και ο αντιπρόεδρος της Βουλής κατηγορούν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών ότι λειτουργούν και πράττουν σε βάρος των συμφερόντων της χώρας – όπερ, κινούνται στα όρια της εθνικής μειοδοσίας. Ή άλλως, η ηγεσία της ΝΔ επιλέγει ανοιχτά να παίξει το παιχνίδι του εθνικού διχασμού και των «προδοτών» και πατριωτών» στην πιο κρίσιμη ίσως στιγμή της τελευταίας 30ετίας για την επίλυση του Μακεδονικού.

Παραμένει άγνωστο εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλήρη συνείδηση της – εθνικής - επικινδυνότητας αυτού του παιγνίου. Όπως άγνωστο είναι και το εάν την διχαστική γραμμή υιοθετούν και συμμερίζονται και άλλα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως για παράδειγμα η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κώστας Καραμανλής.

Εκείνο που είναι δεδομένο είναι πως ο άξονας πάνω στον οποίο διαπραγματεύεται η κυβέρνηση την λύση είναι εκείνος της εθνικής γραμμής του Καραμανλή και του 2008: Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, και αλλαγή του συντάγματος της πΓΔΜ με άρση των αλυτρωτικών στοιχείων.


Εξίσου δεδομένο είναι πως η σημερινή ΝΔ έχει μετατοπιστεί σε τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές γραμμές στο θέμα του ονοματολογικού: Η πρώτη ήταν η γραμμή της «μη λύσης» - «η λύση δεν είναι του παρόντος» είχε πει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Η δεύτερη ήταν η απόδραση δια του ετεροπροσδιορισμού – «η ΝΔ δεν ψηφίζει λύση εάν δεν ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ».

Η τρίτη ήταν η επιστροφή στο 2008 και στο Βουκουρέστι, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πάλι να διαμηνύει από τις ΗΠΑ ότι θα εξετάσει σοβαρά μια «ενιαία» λύση εάν πληροί τα κριτήρια της κυβέρνησης Καραμανλή. Και η τέταρτη προέκυψε χθες, με τον αρχηγό της ΝΔ να ανακαλύπτει νέες κόκκινες γραμμές – ήτοι, την «εκχώρηση» της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας. Παραπλεύρως, δε, πολλά στελέχη του – όπως οι κύριοι Κυρανάκης και Κικίλιας – τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της συμμετοχής στα συλλαλητήρια όπου το κύριο αίτημα είναι να μην υπάρχει καν ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της πΓΔΜ.

Το γεγονός ότι η μακεδονική γλώσσα έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ από το 1977 – με βάση επίσημα έγγραφα και στοιχεία – δεν αφορά την ηγεσία της ΝΔ, που οχυρώνεται πίσω από την ερμηνεία Μπαμπινιώτη.

Όπως – προφανώς – δεν την αφορά και η πλήρης δικαίωση των όσων είπε στην ΕΡΤ ο Νίκος Κοτζιάς από την Ντόρα Μπακογιάννη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που δεν διαψεύστηκαν από καμία πλευρά, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ανοιχτά στην χθεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών πως – ανεξαιρέτως - όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαπραγματεύτηκαν στο Μακεδονικό σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία. Και επιβεβαίωσε επίσης τον Νίκο Κοτζιά ως προς το ότι υπήρξαν κυβερνήσεις που είχαν «είτε προτείνει, είτε υιοθετήσει» την ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια». Μεταξύ αυτών των κυβερνήσεων, είναι πλέον γνωστό ότι βρίσκονταν τόσο εκείνη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όσο και του Κώστα Καραμανλή.

Ως εκ τούτου, ένα ερώτημα προς την νυν ηγεσία της ΝΔ είναι εάν και οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Καραμανλή ήταν «εθνικά επικίνδυνες» και λειτουργούσαν σε βάρος των συμφερόντων της χώρας. Κι ένα δεύτερο ερώτημα, όπως το έθεσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού είναι «εάν η ενιαία και συνολική λύση που ζητά η ΝΔ, θα πρέπει να είναι στη βάση της σύνθετης ονομασίας, που διαπραγματεύθηκαν και οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη; Δηλαδή με χρήση και του όρου "Μακεδονία"; Ναι ή όχι;». Δηλαδή, όπως επίσης το θέτει η ανακοίνωση του Μαξίμου, «τελικά, ο Πρόεδρος της ΝΔ ποια σύνθετη ονομασία προτιμά; Κυριάκος Μητσοτάκης ή Κυριάκος Σαμαράς;»…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: