...και επιπτώσεις από (και για) το Μακεδονικό...
Το 1993 ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλώνει ότι δεν έχει μεγάλη σημασία το όνομα που θα λάβουν τα Σκόπια γιατί...
κανείς δεν θα το θυμάται σε δέκα χρόνια. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, ο γιός του Κυριάκος ελπίζει με όχημα τη συμφωνία για την μετονομασία των Σκοπίων, να γίνει πρωθυπουργός. Οι επιτελείς του προέδρου της ΝΔ θεωρούν πως η σημαντική -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, αλλά και τις δημοσκοπήσεις- φθορά της κυβερνήσεως, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα θα τους δώσει το επιπλέον ποσοστό που χρειάζονται για να επιτύχουν την αυτοδυναμία. Στην κυβέρνηση αντίθετα πιστεύουν πως το εκλογικό αντίτιμο που θα κληθούν να πληρώσουν δεν θα είναι τόσον ακριβό όσο πιθανολογούν οι αντίπαλοί τους κι αυτό γιατί "η συμφωνία είναι καλή, υλοποιεί τις τρεις προϋποθέσεις (σύνθετη ονομασία, erga omnes, συνταγματική αναθεώρηση) της εθνικής θέσης και οι πολίτες, περιλαμβανομένων και αυτών που κατοικούν στη Μακεδονία, καταλαβαίνουν πως οι αντιδράσεις δεν είναι γι' αυτή καθ' αυτή τη συμφωνία, αλλά μιά ακόμη προσπάθεια της αντιπολίτευσης για να πέσει η κυβέρνηση και να φύγει ο Τσίπρας", μας λέει υπουργός και εξ απορρήτων συνεργάτης του πρωθυπουργού. Και προσθέτει: "Αφού δεν το κατάφεραν με την οικονομία, τα μνημόνια, τις πιστοληπτικές γραμμές, τα πλεονάσματα και τις αξιολογήσεις, επιχειρούν τώρα να εκμεταλλευθούν τις εθνικές ευαισθησίες του λαού μας. Ούτε και τώρα όμως θα το καταφέρουν. Και μόνο οι αντιδράσεις των εθνικιστών στα Σκόπια κατά του Ζάεφ αποδεικνύουν πόσο καλή είναι η συμφωνία που πετύχαμε".
Δεν υπάρχουν όμως μόνο στα Σκόπια αντιδράσεις, οι αναταράξεις που σημειώνονται, με αφορμή τις εξελίξεις στο Μακεδονικό, είναι σοβαρές, τέμνουν οριζόντια την κοινωνία, εκτείνονται στο σύνολο των κομμάτων και αναδιατάσσουν το πολιτικό σκηνικό και στα καθ' ημάς. Και πιθανότατα δεν θα κρίνουν μόνο τον νικητή των επόμενων εκλογών, αλλά ενδεχομένως θα γεννήσουν και νέα κόμματα. Προσώρας, ο Πάνος Καμμένος έχασε έναν βουλευτή, τον Δημ. Καμμένο, την εκπρόσωπο Τύπου των ΑΝΕΛ και δεκάδες περιφερειακά στελέχη, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να έχουμε και άλλες αποχωρήσεις. Η ΝΔ δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα συνοχής. Η προοπτική εξουσίας καταστέλλει τις διαφορές και δρα ως συγκολλητική ουσία για τις αντιθέσεις ανάμεσα στη λαϊκή δεξιά και τη φιλελεύθερη πτέρυγα, της οποίας εκ παραδόσεως ηγείται η οικογένεια Μητσοτάκη στη συντηρητική παράταξη και η οποία εφόσον ο Κυριάκος δεν ήταν πρόεδρος της ΝΔ το πιθανότερο είναι να επικροτούσαν τη συμφωνία που επετεύχθη. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως αν στη ΝΔ συνέχιζε να είναι αρχηγός ο Αντώνης Σαμαράς τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο κυρίως η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη θα είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της συμφωνίας. Την ίδια γνώμη φαίνεται να έχουν και άλλα στελέχη της κεντροδεξιάς όμως η γνώμη τους αυτή "υποτάσσεται στην προτεραιότητα να φύγει μια ώρα νωρίτερα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ενδεχομένως η κριτική μας θα ήταν ήπια και διορθωτική και θα περιορίζονταν στη διαδικασία επίτευξής της και όχι στην ουσία της αν δεν προέχει η ανάγκη αλλάξει βάρδια η εξουσία" μας λέει κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο, σε κατ' ιδίαν συνομιλίες του και υπό την προϋπόθεση του off the record, παραδέχεται πως η συμφωνία "δεν είναι όντως τόσο κακή όσο λέμε και δεν είναι σίγουρο ότι εμείς θα είχαμε πετύχει καλύτερη".
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Φελνικου, ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου