10.6.18

Από το «Αμερική Πρώτη» στο «Αμερική Μόνη»!..

Aπόλυτη ρήξη στα κυρίαρχα ζητήματα της συνόδου του G7 στο Κεμπέκ και η αποχώρηση του Αμερικανού Προέδρου πριν τη συζήτηση για το κλίμα είναι το...
αποκορύφωμα μιας πολιτικής και οικονομικής απομόνωσης στην οποία έχει οδηγήσει τις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ και προάγγελος πρωτοφανών εξελίξεων.

Η σύνοδος των 7 πλουσιοτέρων κρατών ξεκίνησε στη σκιά των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές σιδήρου και αλουμινίου από διάφορες χώρες και την ΕΕ, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι οι 6 από τους 7 αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερη αγορά από αυτή των ΗΠΑ, υποννοώντας ότι η κλιμάκωση θα "πονέσει" περισσότερο την Αμερική. Μάλιστα, έκανε σαφές ότι οι χώρες της G7 δεν θα είχαν πρόβλημα να μείνουν... G6.

Πολλοί αναλυτές μέχρι σήμερα ανέφεραν ότι η αλλοπρόσαλη και εκτός διεθνών κανόνων συμπεριφορά του αμερικανού Προέδρου βασιζόταν σε στρατηγική πίεσης όλων των καταστάσεων στα άκρα, με στόχο να "ζορίσει" τους αντιπάλους και να πετύχει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Η ριψοκίνδυνη τακτική (τζογαδόρικη, επιχειρηματική αλλά σε καμία περίπτωση πολιτική) μπορεί να απέδωσε με μικρούς και αδύναμους παίκτες αλλά οδηγεί σε αδιέξοδο όταν εναντιώνεται στους ισχυρούς συμμάχους του, με τους οποίους έχει κοινά συμφέροντα. Και επειδή δεν διοικεί τις επιχειρήσεις του, το κόστος θα πληρώσει η χώρα του.

Ο Τραμπ εξελέγη με το σύνθημα "Η Αμερική πρώτη", όμως με την ανορθολογική πρακτική του και τον πόλεμο εναντίον όλων έμεινε τελικά "Η Αμερική μόνη"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: