8.6.18

Πιέσεις Ε.Ε. στην Τουρκία...

Μήνυμα προς στην Άγκυρα έστειλε σήμερα (Παρασκευή) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών μεταξύ...
Ελλάδας και Τουρκίας. Σημειώνεται ότι η εν λόγω διμερής συμφωνία αφορά την επιστροφή παράνομων μεταναστών από την ενδοχώρα και όχι από τα νησιά.

Αφορμή για τη σημερινή ενέργεια της Κομισιόν στάθηκε η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ότι η Τουρκία θα παγώσει τη διμερή συμφωνία...επανεισδοχής μεταναστών με την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα προχώρησε σε αυτήν την απόφαση ως αντίδρασή της στην απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να απελευθερώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, κούνησε το δάχτυλο στην Άγκυρα, ενώ παράλληλα προχώρησε σε σαφείς πιέσεις προς την Άγκυρα, σε περίπτωση που αυτή αθετήσει τα συμφωνηθέντα.

Πιο συγκεκριμένα, η Μπερτό δήλωσε ότι η διμερής συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται, καθώς αφενός είναι «στοιχείο αναφοράς» για τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τις επανεισδοχές, ενώ αφετέρου αποτελεί προαπαιτούμενο για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

«Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας θα πρέπει να εφαρμόζεται συνέχεια», είπε, υπογραμμίζοντας ότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν τα τελευταία προαπαιτούμενα στον "οδικό χάρτη" για την κατάργηση θεωρήσεων βίζας με την Τουρκία.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε επίσης, ότι η επιστροφή των παράνομων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διασχίζουν τα τουρκικά παράλια και φτάνουν στην Ελλάδα, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και την αποτροπή δημιουργίας νέων μεταναστευτικών οδών.

Η Ν. Μπερτό συμπλήρωσε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή τόσο με τις ελληνικές όσο και με τις τουρκικές αρχές, ενώ ανέφερε ότι ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει διάφορες και πολυάριθμες επαφές και με τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την 21η Μαρτίου του 2016 έχουν επιστρέψει συνολικά στην Τουρκία 600 παράτυποι μετανάστες στη βάση της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας και 1.624 στη βάση της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: