6.6.18

Γκρεμίστε μόνοι σας, γλιτώστε το πρόστιμο...

Σπίτια σε δασική έκτασηΔιεύρυνση των ρυθμίσεων για αυθαίρετα που έχουν ήδη κατασκευαστεί σε δάση ή άλλες προστατευόμενες περιοχές περιλαμβάνονται σε τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος, που...
εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό το οποίο ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής. Επί της αρχής ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή.

Με τον νόμο 4495/2017 δόθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που βρίσκονται σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές και απαγορεύεται να νομιμοποιηθούν, να τα κατεδαφίσουν με δικά τους έξοδα και να απαλλαγούν από την καταβολή του οφειλόμενου πρόστιμου.

Με την τροπολογία επεκτείνεται το μέτρο και σε πρόχειρες ή λυόμενες κατασκευές που έχουν εντοπιστεί από πολεοδομίες και έχουν καταλογιστεί πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης.

Ο ιδιοκτήτης τους όμως οφείλει να υποβάλει δήλωση στο τοπικό παρατηρητήριο δομημένου περιβάλλοντος, να καταβάλει πρόστιμο 500 ευρώ και να προχωρήσει στην κατεδάφιση του παράνομου κτίσματος μέσα σε 30 ημέρες.

Ανοίγει ο δρόμος για να αποχαρακτηριστούν και να μην κηρυχθούν αναδασωτέες δασικές εκτάσεις που έχουν χάσει τον δασικό τους χαρακτήρα πριν από τις 11/6/1975, ημερομηνία κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ το πρώτο Σύνταγμα με το οποίο θεσπίστηκε η προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Θεωρούνται επίσης νόμιμες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αφορούν εκτός σχεδίου περιοχές με δασικό χαρακτήρα και δεν έχουν ανακληθεί ή ακυρωθεί.

Επεκτείνονται επίσης οι εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Με άλλη τροπολογία θεσπίζονται μεταβατικές διατάξεις για τη συγκρότηση των επιτροπών που θα εξετάσουν τις ενστάσεις για τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και τα συμβούλια επίλυσης πολεοδομικών θεμάτων.

Επιλύεται επίσης ένα διαδικαστικό θέμα που αφορά την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των μελετών για την έκδοση οικοδομικών εργασιών, η οποία μπορεί να ανατεθεί σε φορέα.

Τέλος, με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι μπορεί να διατίθενται με αντίτιμο οι χώροι του υπόγειου χώρου στάθμευσης που έχει κατασκευαστεί για τις ανάγκες του Μεγάρου Μουσικής, το οποίο έχει ήδη περιέλθει στο Δημόσιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: