11.6.18

Θολό το τοπίο...

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η αναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του...
της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τηλεφώνημα είχε διάρκεια περίπου μίας ώρας.

Ωστόσο, παρά το καλό κλίμα, παραμένουν θολά τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες παραπέμπουν στη αυριανή, νέα τηλεφωνική επαφή, των δύο ηγετών.

Νωρίτερα, είχε κληθεί εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος απέφυγε να κάνεις δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου για το τι συζήτησε με τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, σε σχετική ερώτηση για το εάν τελικώς γίνει σήμερα το τηλεφώνημα Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα, είχε απαντήσει λακωνικά πως «θα γίνει».

Η συνάντηση Τσίπρα - Κοτζιά κράτησε περίπου μιάμιση ώρα.

«Θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα»
Πριν από το τηλεφώνημα, ο Ζάεφ είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για την επίλυση του ζητήματος, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως «είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι ευελπιστεί να υπάρξει λύση πριν από πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (28-29 Ιουνίου), ακόμα και πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (25-26 Ιουνίου).

Υπογράμμισε ότι η λύση θα πρέπει να είναι ποιοτική, αξιοπρεπής και να διατηρεί την ταυτότητα, γιατί -όπως τόνισε- μόνο έτσι θα τη δεχθούν θετικά οι πολίτες της ΠΓΔΜ, οι οποίοι θα κληθούν να την επικυρώσουν μέσω δημοψηφίσματος.

Ζόραν Ζάεφ EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Όπως ανέφερε, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μεταξύ πρωθυπουργών, θα γίνει σχετική ενημέρωση προς τους προέδρους των χωρών και προς τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τέλος, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία, όπου θα συναντήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, δεν θα συνομιλήσει για το θέμα της ονομασίας, καθώς αυτό είναι ένα διμερές ζήτημα με την Ελλάδα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: