8.6.18

Οι Ρουβίκωνες...

Τα επιθετικά και βίαια στοιχεία του χαρακτήρα μου προσπαθώ να τιθασεύσω μικρόθεν. Τα απέδιδα άλλοτε σε ανεπούλωτα παιδικά τραύματα, κάποτε σε σημαντικές απώλειες κατά τον καιρό της εφηβείας και συνήθως στην επανάσταση, που...
μας πλάνεψε με τους πειρασμούς της στα νιάτα μας, και μας ταΐζει η αφιλότιμη αβέρτα χυλόπιτες έκτοτε, προορίζοντας τους εξωτικούς της χυμούς για άκρως τυχερές ερχόμενες γενεές. Η αυτογνωσία ανταμείβει, αναμφιβόλως, με ψυχική ισορροπία όσους την αναζητούν. Ακολουθώ ανέκαθεν το αποτύπωμα του δελφικού ρητού «γνώθι σαυτόν» στις θεωρίες των προσωκρατικών, του ίδιου του γιου της μαμής, όστις το εισήγαγε στη φιλοσοφική σφαίρα, στους κυνικούς, στους επικούρειους.

Οχυρώνομαι στη γραμματεία της αναγέννησης, χάνομαι στις σελίδες των Χέγκελ, Φόιερμπαχ, Μαρξ, Μπακούνιν, Νίτσε, Αρεντ, Φρόιντ, Καστοριάδη, Κονδύλη, Μανιάτη και άλλων ακόμα, δεν βλέπω ωστόσο χαΐρι και προκοπή. Χαζεύω με τις ώρες πινακοθήκες και εκθέσεις ζωγραφικής, παρακολουθώ κοντσέρτα για πιάνο και κουαρτέτα εγχόρδων, συμμετέχω σε ποιητικές βραδιές και εσπερίδες διαλογισμού και σπανίως ηρεμώ παρά ταύτα· τα ανεξήγητα ξεσπάσματά μου εξακολουθούν ανεξέλεγκτα. Τι τα θες; Η αιτία του κακού μένει πεισματικά αθέατη στο σκοτάδι. Κιτάπια και επιτομές ανεκτίμητης σοφίας πάνε στον βρόντο. Το ίδιο και οι νότες εμβληματικών μουσουργών, τα παλ χρώματα κορυφαίων εικαστικών, αλλά κι οι ανατολίτικες τεχνικές χαλάρωσης.

Μαρμαρυγή εκτυφλωτική φώτισε αίφνης τα υπαρξιακά μου αδιέξοδα. Η ευρύνους Εύη Καρακώστα, συμπυκνώνοντας ιδιοφυώς τα άπαντα των ως άνω και ισάριθμες ιατρικές εγκυκλοπαίδειες, έδωσε λύση στο δίλημμά μου, αναφέροντας στο φέισμπουκ: «Από τη στιγμή που η χώρα μας διαθέτει τη θλιβερή πρωτιά στις καισαρικές τομές, αν ισχύει ότι ο τρόπος που έρχεται το νεογέννητο στον κόσμο παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που θα ζήσει, η βία είναι εμφανώς παρούσα στην υπόλοιπη ζωή...». Ορμηξαν να κατασπαράξουν, σαν αρπακτικά, την εκ Β΄ Πειραιώς ορμώμενη βουλεύτρια αμαθείς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με άνευ προηγουμένου τρολάρισμα και καζούρα. Κι όμως! Η φράση της, καίτοι συνοπτική, τεκμηριώνεται με ατράνταχτα επιχειρήματα.

Η επιθετικότητα και η βία ορίζονται σήμερα από την αντιπολίτευση και μερίδα του Τύπου με μία και μόνη λέξη: Ρουβίκωνας. Τον ποταμό της βορείου Ιταλίας διέσχισε το 49 π.Χ. με τις λεγεώνες του ο βάναυσος και ανοικτίρμων Ιούλιος Καίσαρ, που, σύμφωνα με τον ιστορικό μύθο, γεννήθηκε με χειρουργική μέθοδο, που πήρε το όνομά της από τον συγκεκριμένο τοκετό. Αlea jacta est· ο κύβος ερρίφθη, πά’ να πει. Τα μαιευτήρια, τουτέστιν, είναι λίκνα τρομοκρατών. Επιστρέφω στις δικές μου έγνοιες. Πριν από κάμποσες δεκαετίες στην κλινική Πετρίδη, Στουρνάρα με Σουλτάνη γωνία, ανάλγητος γυναικολόγος υπέβαλε τη μάνα μου σε καισαρική για να φέρει σώο στο φως τον Κόναν τον βάρβαρο, δηλαδή εμένα. Ευτυχώς που η Καρακώστα προήλθε από φυσιολογική αποκύηση και μας ξεστραβώνει με νηφαλιότητα πού και πού...

Δημήτρης Νανούρης
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: