4.5.18

Προσπάθεια αποσταθεροποίησης της ΕΥΠ...

Eπίθεση κατά της ΕΥΠ και του διοικητή της Γιάννη Ρουμπάτη, που θα έχει σαν στόχο την...
αποσταθεροποίηση της αναμένει ανώτατος αξιωματούχος της υπηρεσίας. Όπως υποστηρίζει, οι βελτιώσεις στη λειτουργία της ΕΥΠ και προ πάντων η «στεγανοποίηση» της έχουν οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου όσων επωφελούνταν από την υπηρεσία, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. 

Ο αξιωματούχος αυτός εκτιμά πως γι’ αυτό το λόγο επίκειται ένας «υπόγειος πόλεμος» κατά της υπηρεσίας και του διοικητή της με διαρροές και πληροφορίες που αναμένεται να εκπορεύονται κυρίως από πρώην συνδικαλιστές οι οποίοι έχουν χάσει τα ερείσματά τους και τον έλεγχο που ασκούσαν στη λειτουργία της ΕΥΠ. 

Όπως αναφέρει ο αξιωματούχος, τα τελευταία τρία χρόνια στην ΕΥΠ έγιναν θεαματικές αλλαγές, με σημαντικότερη την αναδιάρθρωση της δομής της με στόχο τη μεγαλύτερη στεγανοποίηση. Επισημαίνει μάλιστα πως αυτή η προσπάθεια έχει αποδώσει καρπούς και πως η ΕΥΠ γίνεται πλέον αποδέκτης σημαντικών και διαβαθμισμένων πληροφοριών, ενώ στο παρελθόν οι συμμαχικές υπηρεσίες την αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη και την τροφοδοτούσαν μόνο με «ανώδυνο υλικό». Ως απόδειξη για το αναβαθμισμένο κύρος της ΕΥΠ στις συμμαχικές υπηρεσίες αναφέρει την υπόθεση των «αδελφών μουσουλμάνων» όπου η ελληνική υπηρεσία άνοιξε ένα δρόμο για τις υπόλοιπες. 

Η διοίκηση Ρουμπάτη προχώρησε και σε μια σειρά αλλαγών σε ότι αφορά το προσωπικό, που είχαν σαν στόχο την αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας του εκάστοτε διοικούντος, που παραδοσιακά ήταν το καθεστώς στην ΕΥΠ, αλλά και την βελτίωση και μετεκπαίδευσή του. Έτσι θεσπίστηκαν αντικειμενικά κριτήρια για τις θέσεις ευθύνης και εισήχθησαν νέες διαδικασίες με σημαντικότερη εκείνη που ορίζει πως δεν επιτρέπεται (όπως συνέβαινε στο παρελθόν) από διευθυντής να ξαναγίνεις επιτελικός αλλά θα πρέπει να βρεθείς τουλάχιστον σε θέση τμηματάρχη. 

Επίσης εισήχθη ένα μισθολόγιο, με ειδικές ρυθμίσεις για ειδικές θέσεις και δόθηκαν για πρώτη φορά κίνητρα για μεταπτυχιακά συναφή με το αντικείμενο (όπως π.χ. διαχείριση κρίσεων, πληροφορική, ανάλυση, τουρκική ιστορία, Ισλάμ), μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης εξειδίκευσης σε μια υπηρεσία στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων απόφοιτοι γυμνασίου και λυκείου, ενώ οι ανάγκες αλλάζουν και η τεχνολογία θέτει την ΕΥΠ αντιμέτωπη με νέου είδους προκλήσεις, όπως π.χ. τις κυβερνοεπιθέσεις.

Οι αλλαγές αυτές περιόρισαν σημαντικά την ισχύ των συνδικαλιστών, στους οποίους ο νέος διοικητής είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής πως δεν πρόκειται να συνδιοικήσει μαζί τους. Όπως επισημαίνει ο ανώτατος αξιωματούχος της ΕΥΠ αυτό ήταν πάγια τακτική στο παρελθόν. Οι αντιδράσεις πυροδότησαν μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης του συστήματος - από ένα «παρακράτος», όπως το χαρακτηρίζει - που είτε έχει σχέση είτε με το οργανωμένο έγκλημα, είτε ξένες υπηρεσίες από τρίτες ενδεχομένως μη φιλικές χώρες, είτε και με τα δύο. 

Ως ενορχηστρωτή της προσπάθειας αυτής χαρακτηρίζει ο ανώτατος αξιωματούχος μεγαλοσυνδικαλιστή, που είχε στο παρελθόν ισχυρό έλεγχο επί των τοποθετήσεων και των προλήψεων, διατηρεί ερείσματα στην υπηρεσία και βρίσκεται σε συνεργασία με «παράξενους» πρώην συνεργάτες της ΕΥΠ στο εξωτερικό. 

Μάλιστα αναφέρει πως ο εν λόγω εργάζεται για λογαριασμό ξένης χώρας. Ο ανώτατος αξιωματούχος εκτιμά πως επίκεινται συκοφαντικά για την ΕΥΠ δημοσιεύματα, η αναμόχλευση της υπόθεσης «Πυθία» αλλά και προσωπικές επιθέσεις κατά του διοικητή της που έχουν σαν στόχο να αποσταθεροποιήσουν την υπηρεσία και να υπονομεύσουν τις σχέσεις με τις υπηρεσίες συμμαχικών χωρών που είχαν σημαντικά βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα. 

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: