29.5.18

Παρενέργειες...

Η κυβέρνηση παραδέχτηκε την Τρίτη ότι η πολιτική και οικονομική κρίση στην Ιταλία θα μπορούσε να προκαλέσει παρενέργειες και στην Ελλάδα, λίγο πριν από τη...
μεγάλη έξοδο της χώρας στις αγορές.

Οι φόβοι των επενδυτών για τη στάση που θα κρατήσει ο συνασπισμός λαϊκιστών και ευρωσκεπτικιστών στην Ιταλία οδήγησε σε εκρηκτική άνοδο της απόδοσης των ιταλικών ομολόγων (3,2% για το δεκαετές ομόλογο, συγκριτικά με 0,28% για το αντίστοιχο γερμανικό) και βαθιά πτώση στο χρηματιστήριο.

Οι παρενέργειες έγιναν άμεσα αισθητές και στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου: η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έφτασε το 4,8%, πολύ πάνω από το 3,7% που καταγραφόταν στις αρχές του 2018. Σημαντική άνοδος καταγράφεται την Τρίτη και στα δεκαετή ομόλογα της Ισπανίας (πάνω από 1,6%) και της Πορτογαλίας (2,15% από 1,8% στις αρχές του έτους).

Με πτώση έκλεισαν εξάλλου το Χρηματιστήριο Αθηνών και γενικά ο χρηματαγορές της Ευρώπης.

Ανησυχία για «αναταράξεις»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης παραδέχτηκε ότι αν οι αναταράξεις συνεχιστούν θα δοκιμαστούν οι αντοχές της «κάθε χώρας». Κάλεσε μάλιστα την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει «μέτρα θωράκισης σε περίπτωση που ενταθούν οι εξελίξεις».

«Βγαίνουμε από τα μνημόνια σε μια περίοδο αβεβαιότητας και η χώρα μας βρίσκεται σε θέση να έχει στη διάθεσή της τα μέσα ν’ αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις. (…)» είπε και σημείωσε πάντως πως αν οι αναταράξεις αυτές επεκταθούν και συνεχιστούν θα δοκιμαστούν οι αντοχές της κάθε χώρας και «θα πρέπει η ΕΕ να δει συνολικότερα μέτρα θωράκισης σε περίπτωση που ενταθούν οι εξελίξεις αυτές».

Για «επιπρόσθετα προβλήματα» δήλωσε πως ανησυχεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. «Θέλουμε μια σταθερή, δημοκρατική, φιλοευρωπαϊκή Ιταλία. Ανησυχούμε, αν η Ιταλία είναι ασταθής και αν υπάρξουν συνέπειες στη χρηματοοικονομική κατάσταση, ότι αυτή η χρηματοοικονομική κατάσταση θα μπορούσε ενδεχομένως να μας δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς και εξέφρασε την ελπίδα να ξαναγίνει η Ιταλία η χώρα από την οποία εκπορεύονται μεγάλες φιλοευρωπαϊκές ιδέες.

Italexit;

Στην Ιταλία, ο συνασπισμός της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά και του αντισυστημικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου.

Οι αγορές άρχισαν να αντιδρούν όταν η συμμαχία πρότεινε έναν ευρωσκεπτικιστή για υπουργό Οικονομικών, τον οποίο αρνήθηκε να εγκρίνει ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, φοβούμενος ότι θα κινδυνεύσει η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ως πιθανότερη λύση διαφαίνεται πλέον η προσφυγή στις κάλπες εντός του καλοκαιριού.

Η συμμαχία λαϊκιστών αρνείται να εφαρμόσει τις περικοπές που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση και φέρεται μάλιστα να σχεδίαζε αίτημα για διαγραφή χρέους αλλά και επίσημη διαδικασία για ενδεχόμενη έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.

Η Ιταλία, μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, έχει το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ (130% του ΑΕΠ) μετά την Ελλάδα ( 178% του ΑΕΠ)...

Δεν υπάρχουν σχόλια: