... και το ατόπημα της ΝΔ...
Ένα εξυπνακίστικο και απαράδεκτο non paper της ΝΔ ήταν η αρχή: «Όταν συζητούν σε όλο τον κόσμο για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μείνει κολλημένοι στα… τρίκυκλα».
Το άστοχο...
σχόλιο αφορούσε την αναφορά του πρωθυπουργού στην δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από το υπαρκτό παρακράτος της εποχής. Εκείνο που είχε αναγκάσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να αναφωνήσει: «Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;» .
Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε την ευκαιρία στην τηλεοπτική εκπομπή του Χατζή (ΣΚΑΪ) να αποδοκιμάσει το εξοργιστικό αυτό σχόλιο. Θα μπορούσε δηλαδή να πει ότι πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου, να την σεβόμαστε και να διδασκόμαστε από αυτήν, αλλά ταυτόχρονα να βλέπουμε μπροστά.
Όχι μονάχα δεν το έπραξε ο κ.Μητσοτάκης, αλλά αναρωτήθηκε αν έναν 17χρονο που θα ψηφίσει για πρώτη φορά , τον ενδιαφέρει το 1963.
Δεν χρειάζονται επιχειρήματα για το αυτονόητο. Ότι είναι πολύτιμη η γνώση της ιστορίας. Πολύτιμη για το παρόν και το μέλλον ενός τόπου. Γιατί η γνώση λειτουργεί παιδευτικά. Ενισχύει τα κριτήρια των επιλογών, χωρίς να αποτελεί φρένο για νέες, φρέσκιες ιδέες.
Θα ήταν εξόχως παιδευτικό να γνωρίσουν οι νέοι την ιστορία μας, έστω στοιχειωδώς. Θα μάθαιναν για την συνέχεια του ελληνισμού, για την Επανάσταση του ΄21, για τα θλιβερά μετεπαναστατικά χρόνια (εμφύλιοι, κοτζαμπάσηδες, δυναστικά δάνεια και ωμές παρεμβάσεις των ξένων, η Κύπρος στους Εγγλέζους, ο αγώνας των Κρητικών για Ένωση με την Ελλάδα κ.α.), καθώς και για τα βάσανα του τόπου καθ΄ όλο το διάστημα του 20ου αιώνα (Μικρασιατική Καταστροφή, δικτατορίες, εμφύλιος, εξορίες κ.α.).
Ειδικότερα, θα ήξεραν για την Αντίσταση, τους γερμανοτσολιάδες και τον αδελφοκτόνο Εμφύλιο, για το Μακεδονικό και την απαράδεκτη στάση της Αριστεράς, για τον μετεμφυλιακό διωγμό των αριστερών, τα ξερονήσια και για το πώς μετεβλήθη σε τερατούπολη η Αθήνα λόγω της αναγκαστικής εσωτερικής μετανάστευσης- διωγμών ένεκα.
Θα μάθαιναν επίσης ότι η Ελλάδα ακόμη και τις εποχές που ήταν γονατισμένη, σπαρασσόμενη από έριδες και φτωχή, ακόμη και τότε(1860-1870) είχε αξιολογότατη βιομηχανική παραγωγή. Ναυπηγούσε πλοία, πυροβόλα ,πλάστιγγες και μηχανές που είχαν κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στην Διεθνή Έκθεση του Παρισιού!
Η γνώση όλων αυτών δεν εμποδίζει σε τίποτε τους νέους να ονειρεύονται , να σχεδιάζουν και να επιδιώκουν ένα δημιουργικό παρόν κι ένα ευφρόσυνο μέλλον.
Απεναντίας, η γνώση της ιστορίας τους βοηθεί να ξέρουν ότι η χώρα τους διαθέτει άπειρες δυνατότητες (χαρακτηριστικό το παράδειγμα για την βιομηχανία τον 19ο αιώνα) και φυσικά, τους διδάσκει να αποφεύγουν τις εξαρτήσεις , την παθητικότητα και την δουλόφρονα συμπεριφορά.
Δεν είναι βάσανο και βάρος η γνώση της ιστορίας. Είναι στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ για την αυτογνωσία μας. Δεν προσφέρεται ούτε ως υλικό για μικροπολιτικές στοχεύσεις ούτε-πολλώ μάλλον- για ενίσχυση της βολικής λήθης.
Ας το ξανασκεφτούν εκεί στη ΝΔ. Και προπάντων ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης . Για το ατόπημα, υπάρχει πάντα η δυνατότης της συγγνώμης.
Υ.Γ. Το σημερινό σημείωμα αφιερώνεται στον αείμνηστο Γιάννη Βούλτεψη, κορυφαίο δημοσιογράφο και έντιμο άνθρωπο. Μαζί με τον Γιώργο Μπέρτσο και τον Γιώργο Ρωμαίο είχαν ξεσκεπάσει το παρακράτος που ευθύνεται για την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Σημειωτέον ότι ο παλιός αντάρτης Γιάννης Βούλτεψης υπήρξε στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Γιάννης Τριάντης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου