28.5.18

«Λύση στο Σκοπιανό...

Ντιμιτρόφ: Μέχρι τις 28 Ιουνίου θα έχουμε βρει λύση στο Σκοπιανό...ως τις 28 Ιουνίου»...

Στο «τελικό στάδιο» εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ ότι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα τις ονομασίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο...
Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο Ν. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 28ης Ιουνίου, να έχει βρεθεί μια λύση. Υποστήριξε ότι Κυριακή βράδυ στις Βρυξέλλες, είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο με νομικούς εμπειρογνώμονες και των δύο χωρών, ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

Σχετικά με την συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, είπε ότι τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τις προσπάθειες που γίνονται και σε «διμερές» επίπεδο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, καθώς και πόσο σημαντική θα ήταν η επίλυση αυτού του θέματος για όλη την περιοχή των Βαλκανίων.

Παράλληλα, ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα του, αναφορικά με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Τα τρία υποψήφια ονόματα για πΓΔΜ
Ο Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός του στην πΓΔΜ είχαν μια νέα συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση θέλει μια ονομασία erga omnes, δηλαδή χρήση κοινής σύνθετης ονομασίας στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας, παράλληλα με την αλλαγή του Συντάγματος. 

Οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πληροφορίες θέλουν στο τραπέζι να υπάρχουν τρεις υποψήφιες ονομασίες για την πΓΔΜ, το Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία), το Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία), αλλά και το Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία).

Σημειώνεται πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών το απόγευμα θα μεταβεί  στο Βερολίνο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Στάινμάγερ, με τον οποίο τον συνδέει μία στενή σχέση φιλίας χάρη στην οποία, ως ομόλογοι κατά την περίοδο της θητείας του κ. Στάινμάγερ στο ΥΠΕΞ, είχαν καταφέρει να αμβλύνουν πολλές φορές τις εντάσεις στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις.

Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι δεν είναι σύνηθες ο Γερμανός ΠτΔ να δέχεται υπουργούς Εξωτερικών. 


Την Τρίτη, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας. Οι συζητήσεις θα εστιαστούν σε θέματα διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην εφαρμογή του Ελληνο-Γερμανικού Διμερούς Σχεδίου Δράσης (Action Plan) που υπεγράφη το 2016, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο 

Δεν υπάρχουν σχόλια: