4.5.18

Νέα οικονομική κρίση προ των πυλών...

Ντόναλντ ΤραμπΕπιστολή περισσότερων από 1.000 οικονομολόγων στον Τραμπ...

Περισσότεροι από χίλιοι οικονομολόγοι απέστειλαν χθες επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας τον ότι ο αναδυόμενος οικονομικός του προστατευτισμός και η...
επιθετική του ρητορική στο διεθνές εμπόριο οδηγεί σε επανάληψη των λαθών της δεκαετίας του ’30, που βύθισαν τον κόσμο στη Μεγάλη Υφεση.

Οι 1.414 οικονομολόγοι -μεταξύ των οποίων και 14 νομπελίστες- παραλληλίζουν στην επιστολή τους τις σημερινές πολιτικές του Τραμπ με τον «περί δασμών» νόμο των Σμουτ - Χόλεϊ. Ο εν λόγω νόμος τέθηκε σε εφαρμογή στις 17 Ιουνίου του 1930 -λίγους μήνες μετά το Κραχ του ’29-, ύστερα από εισήγηση του γερουσιαστή Ριντ Σμουτ και του βουλευτή Ουίλις Χόλεϊ.

Αύξανε τους δασμούς σε περισσότερα από 20.000 εισαγόμενα στις ΗΠΑ αγαθά σε επίπεδα-ρεκόρ. Οι αντιδράσεις απέναντι στον νόμο ήταν τότε μεγάλες. Ο γνωστός αυτοκινητοβιομήχανος Χένρι Φορντ πέρασε ένα βράδυ στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να πείσει τον Χούβερ να ακυρώσει τον νόμο, λέγοντάς του ότι πρόκειται για «οικονομική βλακεία», ενώ ο τότε διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τόμας Λαμόντ, φέρεται να έπεσε στα γόνατα του προέδρου, ικετεύοντάς τον να ασκήσει βέτο.

Κατά τη διάρκεια του 1929 και πριν ψηφιστεί ο νόμος, 23 εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ προειδοποίησαν με αντίποινα, τα οποία όμως αγνοήθηκαν, ενώ, τον Μάιο του 1930, 1.028 Αμερικανοί οικονομολόγοι ζήτησαν με ψήφισμά τους προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Χούβερ, να ασκήσει βέτο κατά του νόμου.

Ολέθριες επιπτώσεις

Οι επιπτώσεις του «Σμουτ - Χόλεϊ» ήταν ολέθριες τόσο για την αμερικανική όσο και την παγκόσμια οικονομία. Με την εφαρμογή του νόμου, τα αντίμετρα από τις υπόλοιπες χώρες έπεσαν σύννεφο και οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές καταβαραθρώθηκαν, επιδεινώνοντας την εύθραυστη μετά το Κραχ κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι αμερικανικές εξαγωγές και εισαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από 50%. Αποτέλεσμα ήταν η βύθιση των τιμών των αγροτικών προϊόντων και η οικονομική εξαθλίωση των φορτωμένων με δάνεια Αμερικανών αγροτών.

Οι σημερινοί 1.414 οικονομολόγοι υπενθυμίζουν στην επιστολή τους στον Τραμπ ότι το λάθος που έκαναν το 1930 το τότε Κογκρέσο και ο Χούβερ, να μη λάβουν σοβαρά υπόψη τη συμβουλή των 1.028 συναδέλφων τους, το πλήρωσαν οι Αμερικανοί σε όλη τη χώρα.

Τον προειδοποιούν να μην ξανακάνει το ίδιο λάθος, σημειώνοντας ότι οι θεμελιώδεις οικονομικές αρχές δεν έχουν αλλάξει, αλλά και ότι σε σχέση με το 1930 το εμπόριο είναι σήμερα πολύ πιο σημαντικό για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία… «Εξαρτιόμαστε από αυτό περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Επιμένει ο Τραμπ

Από την πλευρά του, πάντως, ο Τραμπ δεν φαίνεται να κάνει βήμα πίσω, παρά τον επιπλέον μήνα που πρόσφερε στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. πριν από την επιβολή των διαβόητων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου· Εμανουέλ Μακρόν και Ανγκελα Μέρκελ απέτυχαν να τον πείσουν να αποσύρει τους δασμούς, κατά τις πρόσφατες επισκέψεις τους στην Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ ζητά από τους Γερμανούς μείωση του μεταξύ τους ελλείμματος (64 δισ. δολάρια) και περισσότερες δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Από την πλευρά τους, οι Γερμανοί -που έχουν καλομάθει να ακμάζουν σε βάρος των εμπορικών τους εταίρων- απαντούν ότι θα αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες από το 1,2% στο…1,3% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ είναι το 2%. Διόλου τυχαία αρκετοί αναλυτές θεωρούν πλέον τον διατλαντικό εμπορικό πόλεμο αναπόφευκτο.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: