27.5.18

Περιμένοντας το ΔΝΤ...

...και τις ιταλικές εξελίξεις...

Για τον επόμενο σταθμό, το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που θεωρείται κομβικό για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας (τέταρτη αξιολόγηση, χρέος, μεταμνημονιακή εποπτεία), προετοιμάζεται η κυβέρνηση, μετά τη...
συζήτηση για τη στρατηγική της ελάφρυνσης του χρέους στο πρόσφατο Eurogroup, όπου θεσμοί και ΔΝΤ έδωσαν το στίγμα των προθέσεών τους.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπήρχαν συζητήσεις και διεργασίες στο προσκήνιο και κυρίως στο παρασκήνιο, ώστε η συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της περασμένης Πέμπτης να μην περιοριστεί στην επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας, αλλά να υπάρξουν και νεότερα για την ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, προηγήθηκε συνάντηση σε επίπεδο Washington Group όπου επιχειρήθηκε να αμβλυνθούν οι διαφορές ΔΝΤ – Βερολίνου, με ευρωπαϊκές πηγές να κάνουν λόγο για μεγαλύτερη ελαστικότητα στις θέσεις και των δύο πλευρών.

Βρισκόμαστε «κοντά» σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δήλωσε o πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, πριν από την έναρξη των εργασιών του, τονίζοντας ότι η συμμετοχή του Ταμείου παραμένει «σημαντική» και ότι «εργαζόμαστε μαζί και βασικός μας στόχος είναι η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος με επιτυχία».

Το ελληνικό θέμα εξετάστηκε στη σκιά του ιταλικού ζητήματος, που είναι πλέον ο μεγάλος πονοκέφαλος της Ευρώπης με κίνδυνο να εξελιχθεί σε εφιάλτη ολόκληρης της ευρωζώνης.

Οι αγορές ομολόγων παραμένουν νευρικές επηρεάζοντας αρνητικά τις αποδόσεις και των ελληνικών τίτλων υπονομεύοντας την προσπάθεια εξόδου στις αγορές μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο.

«Η στρατηγική για το ελληνικό χρέος» ήταν βασικό θέμα στη συζήτηση των «19». Το κλίμα για την Ελλάδα, μετά την τεχνική συμφωνία που συνήψαν οι θεσμοί με τις ελληνικές αρχές στις 19 Μαΐου, ήταν θετικό, ενώ μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ένα πρώτο μέτρο για το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να είναι η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 11,6 δισ. ευρώ, που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ και τα οποία θα πάνε στην αποπληρωμή του χρέους.

Η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s και SMP’s) δεν είναι ένα μέτρο που αλλάζει δραστικά τη φυσιογνωμία του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, η ανακοίνωσή του τη δεδομένη χρονική στιγμή έχει σημειολογικό χαρακτήρα, καθώς στέλνει μήνυμα στις αγορές ότι «υπάρχει πρόοδος στις διαβουλεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ» και ότι έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ακόμη και το σενάριο συμμετοχής του στη μεταμνημονιακή επιτήρηση έχει την «αξιοπιστία που θέλουν οι χρηματαγορές».

Το «σχέδιο» της τεχνικής συμφωνίας
Μεταρρυθμίσεις διαρκείας προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι υψηλοί στόχοι στα πλεονάσματα που παραμένουν «κλειδωμένοι» στο 3,5% έως το 2022, προβλέπει το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας (SMoU) που παρουσίασε στο Eurogroup o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το «σχέδιο» της τεχνικής συμφωνίας που ανήρτησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ιστοσελίδα της επαναφέρει στο προσκήνιο τον φορολογικό «εφιάλτη» για εσπευσμένη μείωση του αφορολογήτου από το 2019 μαζί την περικοπή των συντάξεων.

Μέτρο που θεωρητικά είχε βγει από το «κάδρο» στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις που είχε η ελληνική πλευρά με τους δανειστές.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, το Ταμείο διατηρεί το δικαίωμα, που του δίνει ως «υπερ -επόπτη» το 3ο μνημόνιο, να εισηγηθεί την πρόωρη μείωση του αφορολογήτου από τη στιγμή που θεωρεί γκρίζα ζώνη τον στόχο για το πλεόνασμα του 2019.

Στην Αθήνα, πάντως, το ΔΝΤ είχε τελείως διαφορετική προσέγγιση για το συγκεκριμένο θέμα και ο επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν ήταν αρκετά διαλλακτικός στις διαπραγματεύσεις.

Από τις 40 σελίδες του επικαιροποιημένου μνημονίου προκύπτει πάντως με σαφήνεια ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν τελειώνουν με τη λήξη του 3ου προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου, αλλά εκτείνονται έως και το 2022.

Δράσεις και προαπαιτούμενα από την 4η αξιολόγηση που δεν έχουν προλάβει να υλοποιηθούν, έχουν τεθεί ως νέα «ορόσημα» που θα αποτυπώνονται και στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα παρακολούθησης.

Για παράδειγμα, ορίζεται ότι οι νέοι διευθυντές στο Δημόσιο θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί έως τον ερχόμενο Οκτώβριο, το οικονομικό κλείσιμο της επένδυσης στο Ελληνικό θα πρέπει να έχει γίνει έως το τέλος του έτους, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες να έχουν τελειώσει έως τον Ιούνιο του 2021 και μέσω νομοθεσίας να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψει κανένα δημοσιονομικό ζήτημα από την εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ έως και το 2020.

Μέσα τον Ιούνιο μαζί με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχει προχωρήσει και η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (2019-2022) στη Βουλή (και ακολούθως αποστολή του στις Βρυξέλλες) το οποίο θέτει οροφή δαπανών συνεπή με τους στόχους του προγράμματος του ESM για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ κατ’ έτος έως και το 2022.

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο δεν λείπει η αναφορά για το θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, το οποίο ανήλθε στο 4,2% του ΑΕΠ, «υπερβαίνοντας σημαντικά τον στόχο του προγράμματος για 3η συνεχή χρονιά».

Τα ισοδύναμα
Σύμφωνα με τους θεσμούς, το αποτέλεσμα του 2017 υποστηρίχτηκε από ένα μεγάλο αριθμό μέτρων, κυρίως από τις περικοπές των συντάξεων και την αύξηση της έμμεσης φορολογίας, ενώ μία πρόσθετη ώθηση στα φορολογικά έσοδα δόθηκε από τη φορολογική συμμόρφωση των πολιτικών (εθελοντική αποκάλυψη των εισοδημάτων) και από την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με το σχέδιο η κυβέρνηση δεν πρέπει να εφησυχάζει και θα πρέπει να «παρακολουθεί τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων και μελλοντικών δικαστικών αποφάσεων».

Σε περίπτωση που από τις αποφάσεις υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις, που απειλούν τους δημοσιονομικούς στόχους, τότε θα πρέπει να ληφθούν «ισοδύναμα μέτρα».

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο γίνεται αναλυτική περιγραφή των φορολογικών προαπαιτούμενων, τα οποία είναι:

Μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2019, αντί του 2020, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους άλλους θεσμούς.
Ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα με τις εμπορικές εντός του Ιουνίου και δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επικαιροποίησης των τιμών.
Αντιμετώπιση προβλημάτων στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Επαναξιολόγηση των υφιστάμενων τεκμηρίων διαβίωσης
Επανεξέταση της φορολογικών κινήτρων που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης, την προστασία του περιβάλλοντος και την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού
Επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων στη ναυτιλία.
Αναμόρφωση του συστήματος χρέωσης τόκων από το Δημόσιο για την εκπρόθεσμη πληρωμή φόρων και εισφορών.
Αναθεώρηση του κώδικα τελών χαρτοσήμου
Κατάργηση, έως το τέλος Ιουνίου, των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όποια νησιά έχουν απομείνει με το ειδικό φορολογικό καθεστώς
Επιτάχυνση της προμήθειας λογισμικού προκειμένου να αυτοματοποιηθούν και να γίνουν πιο γρήγορες οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις για οφειλές προς το Δημόσιο.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: