27.5.18

Πρόβα της αντιπροσφυγικής ατζέντας Κουρτς...

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, θέλει να σταλούν στη βόρεια Αφρική συνοριοφύλακες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να...
αποτρέψουν την περαιτέρω μετανάστευση στη γηραιά ήπειρο μέσω της Μεσογείου.

Σε συνέντευξή του ο αρχηγός του συντηρητικού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος δήλωσε ότι η Frontex χρειάζεται «σαφή πολιτική εντολή» σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των χωρών της Βορείου Αφρικής, που θα επέτρεπαν στους συνοριοφύλακες της να λειτουργούν εκεί.

Οι δηλώσεις του Κουρτς απηχούν την κυβερνητική του προτεραιότητα για την επίτευξη της μηδενικής εισόδου μεταναστών στη χώρα του, αλλά φαίνεται να προμηνύουν και τα σχέδια της Βιέννης, η οποία τον Ιούλιο θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. για έξι μήνες.

Τι πρότεινε ο Κουρτς

Ο 32χρονος πολιτικός πρόσθεσε ότι συνοριοφύλακες της Frontex θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να «σταματήσουν το βρώμικο επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών και να εμποδίσουν και τα πλοία λαθρεμπόρων από το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο».
Οι δυνάμεις Frontex θα πρέπει επίσης να «σταματήσουν τους παράνομους μετανάστες στα εξωτερικά σύνορα και στη συνέχεια να τους στείλουν αμέσως πίσω στην πατρίδα τους ή στη χώρα τράνζιτ», δήλωσε ο συντηρητικός ηγέτης της Αυστρίας.
Υποστήριξε δε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξήσει τον αριθμό των συνοριοφυλάκων του Frontex κατά 10.000 μέχρι το 2027. Ωστόσο, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ανέφερε «πρέπει να συμβεί πολύ πιο γρήγορα».
«Είμαι πολύ ανήσυχος» είπε επίσης ο Κουρτς συμπληρώνοντας πως δεν πιστεύει ότι είναι ρεαλιστική η απόφαση των «28» σχετικά με τις ποσοστώσεις της Ε.Ε. για την πιο δίκαιη κατανομή προσφύγων.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι ανησυχεί για τις ένοπλες συγκρούσεις στην Ευρώπη, λέγοντας το εξής: «Στην Ε.Ε., υπάρχουν πάντα ηθικά ανώτεροι άνθρωποι που πιστεύουν ότι πρέπει να εκπαιδεύσουν τους άλλους».

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία, η οποία έχει σήμερα την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., εχεί προτείνει έναν «συμβιβασμό», σύμφωνα με τον οποίο οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις ανακατανομής πρέπει να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση μεγάλης ροής μεταναστών, όπως αυτή του 2015.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: