2.5.18

Τα ερωτήματα που μπορούν να κρίνουν τις εκλογές...

Οι δύο εκτιμήσεις στους κόλπους της κυβέρνησης...

Την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητάει πρόωρες εκλογές, η επίσημη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι η...
κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητείας της. Τουτέστιν, εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 μαζί με τις αυτοδοικητικές. Ωστόσο, στο παρασκήνιο το κυβερνητικό επιτελείο αναλύει τα δεδομένα που θα κρίνουν τον χρόνο των εκλογών..

Η διαπραγμάτευση

Είναι προφανές ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα επικαθορίζονται από την πορεία του μνημονιακού προγράμματος –κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει στο προσεχές μέλλον. Κατά συνέπεια, ο χρόνος των εκλογών εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο θα κλείσε το μνημονιακό πρόγραμμα τον Αύγουστο και, κυρίως, από τις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν για την περίοδο που θα ακολουθήσει.

Στην κυβέρνηση αποκλείουν πλέον ένα «σενάριο καταστροφής», δηλαδή το να κλείσει το πρόγραμμα με την επίσπευση της περικοπής του αφορολόγητου ορίου (από το 2020 στο 2019), χωρίς την παράλληλη εφαρμογή των αντίμετρων. Ο αποκλεισμός του «καταστροφικού σεναρίου» στο πεδίο της διαπραγμάτευσης συμβαδίζει με αντίστοιχα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις. Οι μετρήσεις όλων των εταιριών δείχνουν ότι αν και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά πίσω από τη ΝΔ, εντούτοις, δεν πρόκειται να υποστεί καθίζηση όπως αυτή του ΠΑΣΟΚ του 2012. Μάλιστα όλοι οι κυβερνητικοί ιθύνοντες δηλώνουν την πίστη τους στη τελική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συντάξεις

Αν δεν υπάρξει κάποιο «ατύχημα» με τον Πάνο Καμμένο (ενδεχόμενο που απομακρύνεται όσο περνάνε οι μέρες), τότε θα είναι η περικοπή των συντάξεων που θα κρίνει το χρόνο των εκλογών. Αν η κυβέρνηση καταφέρει να πείσει τους δανειστές να αναστείλουν την ψηφισθείσα περικοπή των συντάξεων κατά 1,8 δισ., τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα «λύνονται». Μπορεί είτε να πάει σε εκλογές αμέσως μετά τον Αύγουστο με ένα αφήγημα μεταμνημονιακής ευφορίας (πράγμα που μοιάζει λογικό) είτε να περιμένει να κυλήσει ο χρόνος ούτως ώστε η οικονομική ανάκαμψη και η συνεπακόλουθη μείωση της ανεργίας να βελτιώσουν περαιτέρω το πολιτικό κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δύο εκτιμήσεις

Ωστόσο, η αναστολή της περικοπής των συντάξεων φαντάζει «πολύ καλή για να είναι αληθινή». Το πιο πιθανό σενάριο είναι να πάμε στο κλείσιμο του προγράμματος με το συνδυασμό μέτρων-αντίμετρων. Απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο, αναπτύσσονται δύο εκτιμήσεις μεταξύ των κορυφαίων υπουργών.

Η πρώτη εκτίμηση θεωρεί πολιτικά διαχειρίσιμο τον συνδυασμό μέτρων-αντίμετρων. Κατά αυτήν την εκτίμηση, το συνολικό άθροισμα είναι επ’ ωφελεία των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων τα οποία συνιστούν το προνομιακό εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά συνέπεια, οι εκλογές πρέπει να γίνουν το 2019, είτε τον Μάιο (μαζί με τις ευρωεκλογές) είτε τον Οκτώβριο (μαζί με τις αυτοδοικητικές).

Η άλλη εκτίμηση είναι ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμες, ακόμα και αν συνοδευτούν από τα αντίμετρα. Σύμφωνα με αυτήν την εκτίμηση, πέρα από αυτή καθαυτή την οικονομική ζημιά για τους συνταξιούχους, οι περικοπές στέλνουν ένα ιδιαίτερα αρνητικό μήνυμα στους ασθενέστερους οικονομικά. Κατά συνέπεια, οι εκλογές πρέπει να γίνουν το φθινόπωρο του 2018 με ένα πολιτικό αφήγημα στο οποίο η «ανυπακοή σε παράλογες απαιτήσεις λιτότητας» θα έχει κεντρική θέση.

Προς το παρόν, ο πρωθυπουργός περιμένει τις εξελίξεις και αποφεύγει να διατυπώσει τη δική του κρίση...

Τάσος Τσιφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: