6.4.18

Η αγορά του αιώνα: Όταν η Google πωλήθηκε για $12...

«Ο αστικός μύθος λέει…», θα ξεκινούσε η ιστορία μας αν η πραγματικότητα δεν είχε υπερβεί τις φήμες και τη φαντασία σε αυτό που...
λίγο έλειψε να χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο διαδικτυακό ατύχημα του αιώνα.

Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ακόμα ότι πρόκειται περί μύθου, ωστόσο είναι γεγονός ότι υπήρξε μια στιγμή μέσα στο χρόνο που το Google.com δεν άνηκε στην Google. Συνέβη για ένα λεπτό τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν το domain της Google εξαγοράστηκε από έναν φοιτητή πληροφορικής και πρώην εργαζόμενο του κολοσσού, κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη της εταιρίας.

Το καλύτερο είναι ότι το αντίτιμο της εξαγοράς ήταν 12 δολάρια!

Ο ινδικής καταγωγής Σανμάι Βεντ βρισκόταν στο σπίτι του, στη Βοστώνη και σέρφαρε στην ιστοσελίδα των domain names της Google, όταν διαπίστωσε, έκπληκτος, ότι το ίδιο το google.com ήταν ελεύθερο προς αγορά! Αν και στην αρχή σάστισε, θεωρώντας ότι είχε γίνει κάποιο λάθος, σκέφτηκε να δοκιμάσει την αγορά.



Μια «τρύπα» στο λογισμικό της μεγαλύτερης σε επισκεψιμότητα ιστοσελίδας είχε βγάλει το domain της διαθέσιμο για αγορά έναντι μόλις 12 δολαρίων.

«Αν και δεν πίστευα ότι η αγορά θα προχωρήσει ύστερα από λίγα δευτερόλεπτα είδα ότι η πιστωτική κάρτα μου είχε χρεωθεί κανονικά», είχε πει τότε στα Μ.Μ.Ε. ο Βεντ, επιδεικνύοντας και τα σχετικά τεκμήρια.

Ως αποτέλεσμα αυτού ο Βεντ απέκτησε πρόσβαση στο admin της Google και το e-mail του γέμισε με πληροφορίες για το σύστημα ασφαλείας, που μόνο υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας μπορούσαν να έχουν!

Η… χαρά του όμως διήρκεσε ελάχιστα. Πολύ γρήγορα οι τεχνικοί της εταιρίας διαπίστωσαν το λάθος, ακύρωσαν τη συναλλαγή και ανέκτησαν τον έλεγχο του δημοφιλέστερου site στο Web. Τα 12 δολάρια επιστράφηκαν στο λογαριασμό του … αδίστακτου υποκλοπέα, με τη συμπληρωματική αναφορά ότι η ιστοσελίδα είχε ιδιοκτήτη και ότι το όλο μπέρδεμα δημιουργήθηκε από ένα πρόβλημα στο λογισμικό.



Ο Βεντ ωστόσο δεν έμεινε με άδεια χέρια για τον κόπο του. Το Google επικοινώνησε μαζί του και του πρόσφερε 6.000 δολάρια ως ανταμοιβή για την αποκάλυψη του τεχνικού λάθους που δημιούργησε το πρόβλημα. Πρόκειται για μια καθιερωμένη πρακτική της Google, που έχει ξοδέψει πολλά χρήματα ως αντάλλαγμα σε ερευνητές που εντοπίζουν προβλήματα στις πλατφόρμες της. 

Τα ποσά ξεκινούν από $100 και φτάνουν έως $20.000. Μόνο το 2015, χρονιά με τα περισσότερα «λάθη», ξόδεψε περίπου 2 εκατ. δολάρια σε περισσότερους από 300 ερευνητές ασφαλείας! Όταν ο Βεντ ανέφερε στον υπάλληλο ότι σκόπευε να προσφέρει τα χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, η εταιρεία διπλασίασε το ποσό στα 12.000 δολάρια.

Τα χρήματα κατέληξαν σε φιλανθρωπικό ίδρυμα εκπαίδευσης παιδιών στην Ινδία και ο Βεντ έμεινε να καυχιέται ότι «έστω για ένα λεπτό υπήρξα ο ιδιοκτήτης του Google.com».

Αν μη τι άλλο είναι μια… ιδιότητα που πιθανότατα δεν θα αποκτήσει ποτέ κανείς άλλος «κοινός θνητός». Και παράλληλα μια εξαίρετη προσθήκη στο βιογραφικό του, αξίας μόλις 12 δολαρίων.

menshouse.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: