18.4.18

Το ΔΝΤ «μετρά» τα ελληνικά πλεονάσματα...

Κριστίν ΛαγκάρντΜετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook), τα βλέμματα στρέφονται στις...
προβλέψεις του Ταμείου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. 

Στο πλαίσιο της έναρξης της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, το Ταμείο αναθεώρησε την προ εξαμήνου εκτίμησή του για την ανάπτυξη στη χώρα μας (από 2,6% σε 2%).

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ όπου θα έχει (έως την Πέμπτη) σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον (19- 21/4) για να παρευρεθεί στις εργασίες της εαρινής συνόδου.

Το Σάββατο (21 Απριλίου) ο Έλληνας αξιωματούχος αναμένεται να έρθει τετ α τετ με την Κριστίν Λαγκάρντ με το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να τίθεται στο τραπέζι, στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι Γάλλοι και ο ESM.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται επίσης να παρουσιάσει το ελληνικό σχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν τη μεταμνημονιακή εποχή.

Σημαντική θα είναι επίσης η αποστολή του Έλληνα υπουργού να αποκρούσει τις απαιτήσεις του Ταμείου για επίσπευση (από την 1η Ιανουαρίου του 2019) της περικοπής του αφορολόγητου ειδικά μετά και την έκθεση του Ταμείου που μειώνει τον πήχη της ελληνικής ανάπτυξης.

Πρωτογενή πλεονάσματα

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΦ.ΣΥΝ., στη δεύτερη έκθεση που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα (Fiscal Monitor) το Ταμείο θα διορθώνει θεαματικά τις προηγούμενες αστοχίες του, ειδικά για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, όπου πρώτη εκτίμηση του ΔΝΤ ήταν για 1,7% του ΑΕΠ, τη στιγμή που στις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για νέα -τρίτη κατά σειρά- ελληνική επίδοση, η οποία σε όρους μνημονίου θα είναι μεγαλύτερη από το 3,5%.

Προς τα πάνω θα κινείται και η πρόβλεψη του Ταμείου για το πλεόνασμα του 2018, μεγαλύτερη από το 2,2% της εκτίμησης του Οκτωβρίου, πλην όμως χαμηλότερα από το 3,5% του ΑΕΠ που είναι ο μνημονιακός στόχος για το 2018, ώστε να δικαιολογήσει την εμμονή του για τα μέτρα που ζητά.

Για τα έτη ώς το 2022,το ΔΝΤ αναμένεται να διατηρήσει την πρόβλεψη του 3,5% του ΑΕΠ δίχως όμως να αιτιολογεί τη «συνταγή» με την οποία θα οδηγηθεί το πλεόνασμα σε αυτά τα επίπεδα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: