...που αισθάνεται αυτοκράτορας και η Δύση...
Μην υπολογίζετε την Ελλάδα, είναι μια χώρα όσο ένα βιλαέτι. Είναι λίγο πιο μικρή απ’ την...
...Κωνσταντινούπολη. Αλλά είμαστε γείτονες. Όσο παραμένει ήσυχη δεν έχουμε τίποτα να πούμε». Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας σε τουρκικό πανεπιστήμιο μέτρησε την Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό της και αποκάλυψε πως η Τουρκία βλέπει την Ελλάδα ως βιλαέτι της.
Δεν έχει περάσει καθόλου καιρός αφότου η ΜΙΤ μπήκε σε ένα άλλο βιλαέτι το Κόσοβο, συνέλαβε έξι υπόπτους και αποχώρησε σα να μη τρέχει τίποτε. Αν χρειασθεί θα το ξανακάνει, είπε ο Ερντογάν. Η πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα, αλλά οι βόλτες στα Βαλκάνια μαζί με την εισβολή στο Αφρίν δείχνουν την υπεροψία ενός χωροφύλακα που έγινε αυτοκράτορας, όπως δείχνει και το παλάτι του ή υποδοχή που έκανε στον άλλο αυτοκράτορα, τον Πούτιν.
Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται πλέον να μπει στην ουρά για μια ευρωπαϊκή ένταξη, αλλά μόνο για την τελειωνειακή ένωση, την βίζα και τα δισ. για το προσφυγικό -που δεν ξοδεύει όπως πρέπει, αλλά θέλει κι άλλα. Η έπαρση με την οποία υποδέχτηκε τον Τσάρο, ο Σουλτάνος -μαζί με τις δηλώσεις για την Λωζάνη, τον Σαγγάριο και τα «σύνορα της καρδιάς του» δείχνουν πως η Τουρκία δεν ονειρεύεται την οθωμανική αυτοκρατορία αλλά ζει ήδη την εποχή της.
Με τρία πυρηνικά εργοστάσια, νέα οπλικά συστήματα και πιο πολύ στρατό στο μέλλον ο αυτοκράτορας θέλει να επαναφέρει την θανατική ποινή γιατί οι φυλακές μαζί με άλλες ….εκατό που φτιάχνει δεν χωράνε όσους αντιφρονούντες και γενικά «υπόπτους» στοιβάζονται εκεί με βασανιστήρια- Γκιουλενιστές, Κούρδοι, κομμουνιστές, «τρομοκράτες», αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί, στρατιωτικοί.
Πρόκειται για ένα φασιστικό καθεστώς, μια δικτατορία με «δημοκρατικές εκλογές», ένα αστυνομικό κράτος επιθετικό που κουράστηκε να είναι ένας απλός χωροφύλακας του ΝΑΤΟ και θέλει να γίνει δυνάστης- μετατρέποντας τους γείτονες σε δορυφόρους- όπως ανοιχτά έκανε στο Κόσοβο ή όπως θα συμβεί με την Ελλάδα- αν ποτέ η Τουρκία μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ότι στον Έβρο έδρασε η Στρατοχωροφυλακή του Ερντογάν- παραμερίζοντας τον …στρατό- για να συλλάβει -πιθανόν και προσχεδιασμένα- δεν είναι τυχαίο.
Η Jardama μετά την απόπειρα πραξικοπήματος είναι η πανίσχυρη ημι-παρα-στρατιωτική εξουσία του Ερντογάν που δεν συνέλαβε μόνο δυο αμέριμνους στρατιώτες στις Καστανιές, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες «‘ύποπτους»- που πολύ συχνά κρατούνται χωρίς δίκη σε άθλιες φυλακές -με βασανιστήρια. Οι νέες μέθοδοι της στρατο-αστυνομίας του δικτάτορα είναι επιστημονικές για τον προσδιορισμό των υπόπτων -πριν το …έγκλημα. Από το 2018 και μετά, η Γενική Διοίκηση της Χωροφυλακής και οι αναλυτές θα εργαστούν σε περιφερειακή βάση για να κάνουν προτάσεις και διορθώσεις ανάλογα με το χαρακτήρα κάθε περιοχής. Η Χωροφυλακή αποσκοπεί στην πρόληψη πιθανών εγκλημάτων με τη νέα μονάδα που θα λειτουργεί από το 2018, όπως διαβάζουμε στη σελίδα της:
«Οι αναλυτές θα αποκαλύψουν τα εγκληματικά πρότυπα που αναπτύσσονται, θα συγκρίνουν τις πληροφορίες με τις ομοιότητες με άλλα γεγονότα και θα επικεντρωθούν στις τάσεις της εγκληματικότητας που ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή και την περιοχή. Μελέτες θα αποκαλύψουν ομοιότητες και συσχετισμούς αιτιότητας μεταξύ εγκλημάτων και άλλων μεταβλητών με χάρτες, χρονοδιαγράμματα, γραφικά, πίνακες και διαγράμματα. Το έγκλημα και η διαδικασία θα παρουσιαστούν εξ ονόματος της εισαγγελίας και ο ύποπτος θα λάβει γνώση σχετικά με την έρευνα. Έτσι, «τα εγκλήματα θα αποφευχθούν πριν εμφανιστούν»!
Παρά τις δηλώσεις, τις «έντονα επικριτικές» η Ευρώπη χαϊδεύει για λόγους οικονομικούς ή γιατί η Γερμανία πουλάει όπλα μαζί με ηλεκτρικές συσκευές ή έχει εργοστάσια εκεί- τον «χασάπη». Η αυταπάτη της «ισχυρής Ελλάδας» -που ο Ερντογάν βλέπει ως χρεοκοπημένη- μαζί με άλλες για τα «ευρωπαϊκά σύνορα» ή τον Έκτο Στόλο σύντομα θα καταρρεύσουν. Πολύ νωρίτερα αφότου ο Μακρόν καταλάβει τι θα εννοεί το Ερντογάν όταν λέει να γεμίσει την Γαλλία- δηλαδή των Ευρώπη- με «τζιχαντιστές».
Το πρόβλημα είναι πως ό,τι λέει το εννοεί ο Σουλτάνος, αντίθετα με όσους φοράνε στρατιωτικές στολές για τη φωτογράφιση ή για να κάνουν ηρωικές δηλώσεις. Το ερώτημα δεν είναι αν θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία- που έχει αρχίσει- αλλά τι μορφή θα πάρει, πόσο θα κρατήσει και τι συνέπειες θα έχει. Ο ίδιος ο Ερντογάν μιλά για τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και φαίνεται πως τον ζει ήδη. Άλλωστε ένας πόλεμος με την Ελλάδα- που συζητιέται πια ανοιχτά- θα του εξασφαλίσει τη νίκη στις εκλογές, όπως η καταδίωξη των Κούρδων -με σφαγές και ισοπεδωμένα ολόκληρα χωριά- του εξασφάλισε στο παρελθόν ένα ποσοστό 10%.
Το ερώτημα είναι αν η Ευρώπη μπορεί να συζητά πλέον μαζί του ή θα αντιληφθεί τι συμβαίνει με τον Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή που έφτασε ως τη Βιέννη. Ο Kenneth R. Timmerman είναι ένας από όσους λένε ανοιχτά πια πως οι ΗΠΑ αντί να “χαϊδεύουν” την Τουρκία πρέπει «να πάνε στο ΝΑΤΟ για να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για παραβίαση της Συνθήκης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, για τη διενέργεια επιθετικών επιχειρήσεων πέρα από τα σύνορά της, χωρίς την έγκριση του ΝΑΤΟ και χωρίς να έχουν δεχτεί καμία επίθεση».
«Η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και επιδιώκει ενεργά την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Με συνδυασμένη πίεση από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τη Σαουδική Αραβία και άλλους συμμάχους, η Τουρκία μπορεί να πιεστεί για να αλλάξει τη συμπεριφορά της ή να αντιμετωπίσει τη πιθανότητα οικονομικής κατάρρευσης”. Οι Η.Π.Α. μπορούν επίσης να επιβάλλουν μονομερώς κυρώσεις στην Τουρκία ως για το ξέπλυμα χρημάτων, με βάση την πρόσφατη καταδίκη των αξιωματούχων της τουρκικής τράπεζας στη Νέα Υόρκη για το ξέπλυμα χρήματος για λογαριασμό του Ιράν.
Ωστόσο, πιο αποτελεσματικό θα ήταν οι ΗΠΑ να αποχαρακτηρίσουν τις πληροφορίες που περιγράφουν λεπτομερώς τη διαφθορά της οικογένειας Ερντογάν, έρευνα που αποδείχτηκε τόσο ενοχλητική για τον Ερντογάν ώστε ξεκίνησε μια ευρεία επιχείρηση καταστολής εναντίον δικαστών, αστυνομικών και ανακριτών τον Δεκέμβριο του 2013 για να κλείσει την υπόθεση. Οι Η.Π.Α. θα μπορούσαν επίσης να απελευθερώσουν πληροφορίες σχετικά με το ρόλο του γιου του Ερντογάν ως “αγωγού” για τις πωλήσεις πετρελαίου στο ISIS και για τη κόρη του Ερντογάν σ΄ ότι αφορά στη δημιουργία νοσοκομείων στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία για τη θεραπεία τραυματιών του ISIS».
«Δεν υπάρχει πραγματική βάση να διατηρήσουν η Τουρκία και η Δύση μία στρατηγική συμμαχία» εκτιμά σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Euobserver ο ακαδημαϊκός Σάιμον Γουόλντμαν, επικεφαλής του τμήματος Μέσης Ανατολής στο Kings College του Λονδίνου. «Έχει εκλείψει πλέον η βάση για μία πραγματική συμμαχία ανάμεσα στη Δύση και στην Τουρκία».
Νίκος Γαλάτης
anoixtoparathyro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου