6.4.18

Θα τους εξαφανίσωμεν!...

Ως τώρα ξέραμε ότι τα διαγγέλματα προς τον ελληνικό λαό τα κάνει ο πρόεδρος του κόμματος, αλλά στην περίπτωση...
...της Νέας Δημοκρατίας είδαμε προ ημερών στον ρόλο αυτόν τον αντιπρόεδρο. Είδαμε τον Αδωνι Γεωργιάδη να ποζάρει στην κάμερα με φόντο την ελληνική σημαία και τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να απευθύνεται στους πολίτες προκειμένου να τους ευχηθεί καλό Πάσχα, αλλά και να τους δηλώσει ότι θα «διαλύσει» τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Αναφερόμενος λοιπόν στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «μια λασπώδη και ερεβώδη πολιτική δίωξη από την πιο βρόμικη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα». «Σας υπόσχομαι ότι μετά το Πάσχα οι εκπλήξεις που τους ετοιμάζω θα γράψουν Ιστορία» είπε και συνέχισε: «Θα τους διαλύσουμε! Θα τους στείλουμε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας που λέγανε παλιά. Αλλά θα λογοδοτήσουν και για όλες τους τις πράξεις».

Για να καταλήξει ευχόμενος στους πολίτες «καλή ανάσταση, καλό Πάσχα, να πάτε για τις διακοπές σας και να γυρίσετε με ασφάλεια και την Ελλάδα μας την περιμένει ένα μέλλον λαμπρό χωρίς αυτούς τους αθλίους».

Η πρωτοβουλία αυτή του Αδ. Γεωργιάδη, η οποία καταγράφεται σε βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο στις 2.4.2018, είναι και πάλι η έκφραση μίας από τις πολλές διαφορετικές προσωπικές ατζέντες που κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. ακολουθούν. Και τις ακολουθούν απέναντι σε βασικά ζητήματα της επικαιρότητας, με την ηγεσία του κόμματος να δίνει χώρο σε αυτές εμφανιζόμενη να ακροβατεί ανάμεσα στις αντιθέσεις τους.

Ο Κυριάκος δίνει το παράδειγμα

Αλλωστε είναι πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ανάβει το πράσινο φως στις προσωπικές αυτές ατζέντες, όταν διαφοροποιείται ο ίδιος σε καίρια σημεία σε σχέση με τις ήδη διατυπωμένες θέσεις του που αποτελούν και την κεντρική γραμμή του κόμματος.

Στην πολύ πρόσφατη συνέντευξή του στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου είδαμε να αλλάζει στάση απέναντι στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, όπου ενώ είχε απορρίψει την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για μίνι αναθεώρηση, υποστηρίζοντας ότι η σχετική συζήτηση δεν είναι του παρόντος, τελικά υποστήριξε ότι είναι μεν του παρόντος, αλλά διαφώνησε στο μικρό πακέτο αντιπροτείνοντας μεγάλη αναθεώρηση.

Υποστήριξε δηλαδή ότι δεν επιθυμεί μια αναθεώρηση με συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή σε ζητήματα όπως η αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, εάν δεν περιλαμβάνονται στο πακέτο αλλαγές όπως αυτή του άρθρου 16 για τη δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, το οποίο χαρακτήρισε «εμβληματικό».

Αλλά και για την υπόθεση Novartis, αν και επανέλαβε ότι πρόκειται και για σκάνδαλο και για σκευωρία, τελικά δεν απέκλεισε την ανάμειξη πολιτικών προσώπων, «αδειάζοντας» ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο το σύνολο των φερόμενων ως εμπλεκομένων. Και όταν κλήθηκε να αναπτύξει τη θεωρία περί σκευωρίας προτίμησε εν τέλει να μιλήσει επί της διαδικασίας σχετικά με την επιστροφή της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη και όχι να εστιάσει στην αμφισβήτηση των στοιχείων.

Ακόμα και στο Μακεδονικό προχώρησε σε μια μετατόπιση από τη θέση ότι δεν θα ψηφίσει μια συμφωνία εάν δεν την ψηφίσουν και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, στο ότι δεν έχει προεξοφλήσει τη θέση της Ν.Δ. και ότι θα εξετάσει την οποιαδήποτε συμφωνία.

Η σαμαρική πτέρυγα

Την ίδια ώρα ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης -και κατ’ επέκταση η σαμαρική πτέρυγα- ακολουθούν τη δική τους σκληρή δεξιά ατζέντα που έγινε εμφανής και στο Μακεδονικό αλλά και στην υπόθεση Novartis, όπου στο μεν πρώτο ζήτημα σχετίζεται με τις ιδεολογικές τους αντιλήψεις, ενώ στο δεύτερο συνδέεται με τη φερόμενη προσωπική τους εμπλοκή στο σκάνδαλο.

Και στα δύο αυτά ζητήματα εξώθησαν τον Κυρ. Μητσοτάκη να προσεγγίσει τις δικές τους θέσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει ενόχληση και αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, όπως σε στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας και όχι μόνο. Στο πλαίσιο αυτών των εσωτερικών αντιθέσεων εντάσσεται και η προσπάθεια του Αδ. Γεωργιάδη, μέσω της πρόσφατης συνάντησής του με τον Κ. Καραμανλή, η οποία πραγματοποιήθηκε με αίτημα του πρώτου, να νομιμοποιηθεί πολιτικά κυρίως στα μάτια των καραμανλικών.

Παράλληλα η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τον αποκλεισμό της από τον Κυρ. Μητσοτάκη από ένα μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα, μοιάζει απελευθερωμένη να διατυπώνει τις απόψεις της, με μετριοπαθείς θέσεις στα κεντρικά ζητήματα και σε αρκετές περιπτώσεις και με διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή του κόμματος. Οπως στο Μακεδονικό, στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και πιο πρόσφατα στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης που μίλησε για «συμφωνία στον ελάχιστο παρονομαστή».

Αφωνία για Μαρινάκη

Εκεί πάντως που υπάρχει αφωνία από τη Ν.Δ. είναι στο ζήτημα της ποινικής δίωξης για την υπόθεση του «Noor One» σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του σκληρού δεξιού ιστοτόπου antinews, που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι χωρίζει τους δρόμους του με τη Ν.Δ. και το οποίο τώρα την καταγγέλλει για «σιγή ιχθύος», θυμίζοντας ότι «όταν... έσκασε η υπόθεση με τις συνομιλίες Καμμένου-Γιανουσάκη, η Ν.Δ. έσπευσε να ζητήσει εξεταστική επιτροπή».

Ακροδεξιά κινητικότητα

Εν τω μεταξύ στα ακροδεξιά της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν διεργασίες στις οποίες εμπλέκονται τα ονόματα των Τ. Μπαλτάκου και Φ. Κρανιδιώτη, άλλοτε στενών συνεργατών του Αντ. Σαμαρά που τώρα βρίσκονται εκτός Ν.Δ., και εάν τελικά υπάρξει δημιουργία νέου μορφώματος, αναμένεται να προκαλέσει πίεση στη σκληρή δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. για ακόμα πιο σκληρές θέσεις.

Πάντως προ ημερών ο Ευάγγ. Αντώναρος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Καραμανλή και διαγραφείς για τη θέση του υπέρ της παραίτησης Γεωργιάδη, ο οποίος εκφράζει και κάποιους εντός Ν.Δ. αν και ο αριθμός τους παραμένει απροσδιόριστος, ανέφερε ότι μετά την «όλο και πιο δεξιά» στροφή Σαμαρά, συμφωνεί με τον τελευταίο ότι «δεν υπάρχει χώρος δεξιά της Ν.Δ. για νέο κόμμα», επισημαίνοντας ότι «αντίθετα, ακολουθώντας την τακτική Σαμαρά η σημερινή ηγεσία αφήνει τεράστια κενά για νέες πολιτικές στον κοινωνικά ευαίσθητο κεντρώο πολιτικό χώρο». Η συνέχεια επί της οθόνης.

Πηγή: efsyn.gr
Γιάννης Μπασκάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: