18.4.18

Κάντο όπως ο Πούτιν...

Γέρεβαν...αλλά από την ανάποδη...

Στα χνάρια του Πούτιν και του Ερντογάν κινείται ο πρώην πρόεδρος της Αρμενίας, αλλάζοντας όμως τους «ρόλους». Αφού ολοκλήρωσε την προεδρική του θητεία, εξελέγη από το...
Κοινοβούλιο πρωθυπουργός με ενισχυμένες εξουσίες στηριζόμενος στην πρόσφατη συνταγματική μεταρρύθμιση που «είχε μοναδικό σκοπό την παραμονή στην εξουσία του», όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση. Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στο κάλεσμα για μια «βελούδινη επανάστασης».

Ο Σερζ Σαρκισιάν μετά την ολοκλήρωση της θητείας του στον προεδρικό θώκο της Αρμενίας, εξελέγη την Τρίτη από το Κοινοβούλιο πρωθυπουργός, λαμβάνοντας ενισχυμένες εξουσίες.

Οι «αλχημείες» με τον μανδύα της συνταγματικής αναθεώρησης που έφεραν τον Σαρκισιάν και πάλι στην εξουσία -οι εξουσίες του προέδρου μετατράπηκαν κυρίως σε τιμητικές- προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις.

Χιλιάδες διαδηλωτές συνεχίζουν και σήμερα να διαμαρτύρονται στη Γερεβάν, πρωτεύουσα της Αρμενίας, κατά του Σερζ Σαρκισιάν.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται γύρω από την κατοικία του πρωθυπουργού ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθούν σε μια μεγάλη πλατεία της πόλης.

Χθες (17/04), οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Γερεβάν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης και βουλευτή Νικόλ Πασινιάν για μια «βελούδινη επανάστασης».

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν το μπλόκο που είχαν δημιουργήσει αστυνομικοί. Σύμφωνα με αξιωματούχους, 46 άτομα, συμπεριλαμβανομένων έξι αστυνομικών, τραυματίστηκαν.

Ο νέος πρόεδρος της Αρμενίας, Αρμέν Σαρκισιάν, ο οποίος δεν έχει συγγενικό δεσμό με τον προκάτοχό του, ανέλαβε από την πλευρά του καθήκοντα την περασμένη εβδομάδα, μετά την εκλογή του από το Κοινοβούλιο στις αρχές Μαρτίου.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: