5.4.18

Τέσσερα βήματα για το χρέος...

A. Μέρκελ, Ολαφ ΣολτςΤα επόμενα βήματα που περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση η νέα γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να αρχίσει και επισήμως η συζήτηση για την ελάφρυνση του...
ελληνικού χρέους, περιέγραψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ, εν όψει της εκπνοής του προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο.

Πρώτος σταθμός, η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη Απριλίου όπου πρόκειται να παρουσιαστεί το Πρόγραμμα Ανάπτυξης, δεύτερος σταθμός η σύνοδος κορυφής του Ιουνίου, όπου θα συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, επόμενος σταθμός η διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ και, τέλος, η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης.

Παράλληλα με τα βήματα της ελληνικής πλευράς, και η γερμανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τα βήματα για τον επανακαθορισμό της στάσης της στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική ελάφρυνσης στη βάση των προτάσεων που έχει επεξεργαστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την τεχνική υποστήριξη του ESM και την πολιτική υποστήριξη της Γαλλίας.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών απέφυγε να σχολιάσει το σχέδιο της ομάδας εργασίας του Eurogroup που δημοσίευσε η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» και θέλει το ζήτημα της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους να διευθετείται με ευνοϊκότερους όρους, επιμήκυνση της αποπληρωμής, διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων και θέσπιση ρήτρας ανάπτυξης, σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση.

«Η περαιτέρω διαδικασία θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Τώρα το θέμα είναι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμιστικών βημάτων. Πάνω σε αυτό εργάζεται η Ελλάδα. Η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος έχει ολοκληρωθεί, η τέταρτη αξιολόγηση τρέχει. Οι θεσμοί θα μας ενημερώσουν για την πρόοδο υλοποίησης», δήλωσε ο Ν. Κόλμπεργκ και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό το αναπτυξιακό σχέδιο που πρόκειται να υποβάλει τον Απρίλιο η Ελλάδα, καθώς αυτό θα πρέπει, μετά το τέλος του προγράμματος, να δημιουργεί τις προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης και μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους».

«Σημαντική πρόοδος»

Ο εκπρόσωπος του νέου υπουργού Ο. Σολτς επανέλαβε ότι «η Ελλάδα έχει υλοποιήσει αποφασιστικά μεταρρυθμιστικά βήματα και έχει καταφέρει σημαντική πρόοδο, η οικονομία αναπτύσσεται πάλι, η υψηλή ανεργία μειώνεται» και πως η γερμανική κυβέρνηση περιμένει την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Στη συνέχεια ο έλεγχος επί των οικονομικών της χώρας θα συνεχιστεί, παραπέμποντας όμως τις αποφάσεις για τις διαδικασίες στο μέλλον.

Στο σχέδιο προτάσεων που δημοσίευσε η «Handelsblatt» αναφέρεται ότι, εκτός των χαμηλών επιτοκίων και της επιμήκυνσης των λήξεων αποπληρωμής, εξετάζεται θετικά η γαλλική πρόταση για την εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης, 2,8% ετησίως, ώστε, όταν ο ρυθμός είναι χαμηλότερος, να μετατίθενται οι δανειακές υποχρεώσεις.

Θετικά είχαν αντιμετωπίσει τη γαλλική πρόταση οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας, από τους οποίους προέρχεται ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, ωστόσο έντονες είναι οι αντιρρήσεις για το «γαλλικό κλειδί» στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ και των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας.

Η επιτροπή οικονομικών του CDU, η οποία κινείται σταθερά στη γραμμή που είχε χαράξει ο Β. Σόιμπλε, επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ο επικεφαλής της επιτροπής, Βόφγκανγκ Στάιγκερ, σε δηλώσεις του στο Spiegel-online τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επιλύσει ακόμα τα δομικά προβλήματα της χώρας» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης και την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων που θα απασχολήσουν την επικείμενη τέταρτη αξιολόγηση.

Από την αντιπολίτευση, αντίθετοι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι σταθερά οι Φιλελεύθεροι (FDP) αλλά και το ακροδεξιό AfD, που βλέπουν το ελληνικό ζήτημα ως αφορμή για να κλιμακώσουν την πίεση προς την καγκελάριο Α. Μέρκελ να απορρίψει τις προτάσεις Μακρόν.

Μπάμπης Αγρολάμπος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: