18.4.18

Τα επικίνδυνα στεγανά μυαλά...

Πολλοί τα λένε προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως στρογγυλεμένα. Εμείς θα το χοντρύνουμε, αλλά με μεγάλη προσπάθεια για...
αυτοσυγκράτηση στους χαρακτηρισμούς. 

Τουλάχιστον δεν θα χρησιμοποιήσουμε το επιεικές «τα παιδιά», γιατί το βρίσκουμε στα όρια της χαϊδευτικής προσφώνησης. Λοιπόν: τα στεγανά μυαλά υπάρχουν παντού και σε όλες τις εποχές. Η χοντροκεφαλιά φυλακίζει τον άνθρωπο μέσα στην ίδια του τη κρανιακή κάψα. 

Συμπορεύεται με επαγγέλματα, κοινωνικές τάξεις,
ιδιότητες. Μπορεί να χαρακτηρίζει τον βουλευτή, τον καλλιτέχνη, τον καφενόβιο. Το να είσαι οπαδός, ακόλουθος, λειτουργός, καλλιτέχνης, επιστήμονας ή πατριώτης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είσαι μαζί και στενόμυαλος.

Αυτό συνέβαινε, συμβαίνει και θα συμβαίνει. Πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι στεγανοί νόες δεν θα πάψουν να γεννιούνται. Το δέχεσαι σαν νόμο της φύσης. Αλλά δεν το καταπίνεις όταν η στενομυαλιά ενδέχεται να λειτουργήσει καταστροφικά. Γιατί τότε γίνεται, ειδικά σε τέτοιους καιρούς, θανατηφόρα επικίνδυνη. Και μπορεί να δημιουργήσει νέες χήρες, νέα ορφανά, νέες μαυροντυμένες. Μας το έχει διδάξει η νεότερη Ιστορία.

Οι παρορμητικές πράξεις και κορώνες στοίχισαν τη ζωή νέων ανθρώπων. Τις έχασαν άδικα. Άδικα γιατί δεν υπήρξε κανένα απολύτως κέρδος για όσους ζήσαμε. Εμείς είχαμε χασούρα, οι άλλοι, οι αντίπαλοι, οφέλη. Έχασε το γαλάζιο και κέρδισε το γκρίζο. Γκρίζο σε τετράγωνα, ορθογώνια και ζώνες. Γιατί κάποιοι θέλησαν να υποκαταστήσουν κυβερνήσεις, στρατούς και κεντρική εξουσία. Πιο καθαρά δεν μπορούμε να μιλήσουμε γιατί θα ρίξουμε νερό στον μύλο του στεγανού μυαλού που θα νιώσει προσβεβλημένο.

Αυτά μόνο, από τα πολλά που θα μπορούσαμε –και θα θέλαμε– να πούμε. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί κάποιοι να ξυπνήσουν ένα πρωί, να πιουν καφέ και τότε –κατά δήλωσή τους– να αποφασίσουν να παίξουν τους ήρωες, με τον καφέ στο χέρι. Και το χειρότερο θα παίξουν στη μεθόριο που απέχει ένα τσιγάρο δρόμο από το σπίτι τους, αδιαφορώντας αν έτσι δίνουν πάσα στον αντίπαλο για να σκοράρει. Και, ακόμα, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι μπορεί έτσι να βάζουν σε περιπέτεια μια ολόκληρη χώρα, τη χώρα τους. Και να δημιουργήσουν –το ξανάπαμε– νέους αδικοχαμένους, νέα ορφανά, νέα χήρες.

Πηγή: harddog-sport.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: