6.3.18

Βούτσης: Επιβεβλημένο να λυθεί το Μακεδονικό...

Την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης με τη FYROM εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον...
ραδιοφωνικό σταθμό Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Συγκεκριμένα o Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε:

Νίκος Χατζηνικολάου: Πώς βλέπετε την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια; Χθες, είχαμε μια σειρά από κινητοποιήσεις εθνικιστών σκοπιανών στην Αυστραλία, στον Καναδά και στις ΗΠΑ με προκλητικά συνθήματα, με κάψιμο ελληνικών σημαιών κλπ. Η αίσθησή σας είναι ότι όπως διαμορφώνεται το σκηνικό θα υπάρξει λύση ή θεωρείτε πιθανότερο για άλλη μια φορά να μην καταλήξουμε κάπου;

Νίκος Βούτσης: Θεωρώ επιβεβλημένο να εργαστεί η ελληνική κυβέρνηση, κι όλες οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν υπεύθυνη στάση γύρω απ’ αυτό το ζήτημα, ώστε να υπάρξει λύση.

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι στο μέλλον, αυτό έχει φανεί και σε άλλες περιπτώσεις, θα είναι πιο ευοίωνες οι ένθεν κακείθεν καταστάσεις για να υπάρξει μια επίλυση σε ένα θέμα το οποίο αποτελεί πόλο αστάθειας για όλη την περιοχή, τη βαλκανική και γενικότερα. Είμαστε υποχρεωμένοι, εφόσον θα υπάρχουν οι minimum διασφαλίσεις απ’ όλες τις πλευρές, να προχωρήσουμε σε λύση.

Σε ό,τι αφορά αυτά που είπατε σχετικά με τους αλυτρωτισμούς και τους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους, θέλω να σας πω, χωρίς όμως να το συμψηφίζω, ότι αν δείτε μόνο τις ανακοινώσεις που έχουν βγάλει κάποιες απ’ τις παγκόσμιες παμμακεδονικές οργανώσεις  με υπαινιγμούς ακόμα και για εσχάτη προδοσία για τους Έλληνες πολιτικούς σε σχέση με το μακεδονικό, θα αντιλαμβανόσασταν ότι δεν είναι σωστό να αγόμαστε και να φερόμαστε από απόψεις αυτών των ακραίων κύκλων. Πόσο μάλιστα για ένα θέμα που ήδη έχει μια εικοσιπενταετία πίσω του και στο οποίο υπάρχουν εξελίξεις στο διεθνή περίγυρο με αναγνωρίσεις  του ονόματος έτσι όπως θέλουν οι ίδιοι για τη χώρα τους.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, ακόμα κι αν χρειαστεί να κοστολογήσει ή να κοστολογηθεί πολιτικά η θέση που θα πάρει και εφόσον, επαναλαμβάνω,  υπάρχουν τα minimum των προϋποθέσεων και οι διεθνείς εγγυήσεις, να δώσει λύση. Δεν θα πρέπει να παρασυρθεί από τη στάση που ακολουθούν άλλες πολιτικές δυνάμεις για λόγους τακτικής. Πολιτικές δυνάμεις οι οποίες κατά το παρελθόν είχαν πρωτοπορήσει στο να υπάρχει εθνική γραμμή γύρω απ’ αυτήν και την είχαν συμπεριλάβει και σε προγραμματικές  δηλώσεις.

Ν.Χατζηνικολάου: Τη γραμμή του Βουκουρεστίου…

Ν.Βούτσης: Βεβαίως, τις είχαν συμπεριλάβει στις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεών τους. Παρ' όλα αυτά δεν πρέπει η κυβέρνηση να οπισθοχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

Ν.Χατζηνικολάου: Τις είχε ψηφίσει κι ο κ. Καμμένος τότε αυτές τις προγραμματικές δηλώσεις…

Ν.Βούτσης: Είμαι αισιόδοξος ότι ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εξωτερικών, τα επιτελεία που ασχολούνται με αυτή την υπόθεση, οι εμπειρογνώμονες που βλέπουν και τις ιστορικοπολιτικές και διεθνείς νομικές πτυχές και αυτού του συμφώνου που έχει προετοιμαστεί απ’ ότι φαίνεται από την ελληνική πλευρά και το οποίο θα υπέχει καταρχήν μια θέση ισχυρής δέσμευσης με διεθνείς εγγυήσεις με τον παράγοντα της FYROM, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε λύση.

«Ευελπιστώ ότι θα πρυτανεύσει ο ορθός λόγος»

«Δεν μπορώ παρά να ευελπιστώ ότι θα πρυτανεύσει ο ορθός λόγος στις διεθνείς σχέσεις, στις συμφωνίες και στην καλή γειτονία» δήλωσε ο ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ανδριανούπολη. Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στον Real FM, o πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «οτιδήποτε άλλο που θα οδηγούσε σε άκαιρους και αναιτιολόγητους συμψηφισμούς και σε κατηγορίες που δεν στέκουν, οπωσδήποτε θα φόρτιζε περαιτέρω τις ήδη δοκιμαζόμενες, σε έναν βαθμό έστω, σχέσεις με τη γείτονα χώρα».

Ο κ. Βούτσης σημείωσε, επίσης, ότι και η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση για την αποκλιμάκωση της υπόθεσης. Στην ερώτηση εάν το περιστατικό μπορεί να είναι στημένο από την πλευρά της γείτονος, ο πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «το κατά πόσο ένα γεγονός, σε συνοριακές διαβάσεις, μεγεθύνεται, αποκλιμακώνεται, λειτουργεί συμψηφιστικά ή τακτικίστικα, ανάλογα με το επίπεδο των σχέσεων σε κάθε φάση, δεν είναι κάτι θα παρουσιαζόταν για πρώτη φορά στη διαδρομή των σχέσεών μας με την Τουρκία».

Για τον Κουτεντάκη

Ο πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε για τον κ. Φραγκίσκο Κουτεντάκη και την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με τη θέση του ως συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Κάθε ένας έχει ευθύνη να διασφαλίσει τον θεσμικό του ρόλο και όλοι κρίνονται σε έναν τέτοιο ρόλο, είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: 

«Και ο κ. Λιαργκόβας που ήταν συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ήταν υποψήφιος στο Επικρατείας με τη ΝΔ, και κατά καιρούς είχε στενές σχέσεις με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Όμως, ουδέποτε, όπως είπε ο κ. Βούτσης, ο κ. Λιαργκόβας κρίθηκε ή επικρίθηκε για κάτι τέτοιο.

«Ο κ. Λιαργκόβας παρέμεινε ως τη λήξη της θητείας του και μάλιστα δόθηκε και τρίμηνη παράταση, και όταν υπήρξε αντιπαράθεση ήταν για πολύ συγκεκριμένα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στις εκθέσεις και υπήρξε διαφορετική εκτίμηση» επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, για να υπογραμμίσει: «Το να σεβόμαστε την επιστημονική και θεσμική δουλειά οποιουδήποτε έχει πολιτικές απόψεις, κομματική τοποθέτηση, πιστεύω ότι είναι ο κανόνας, τον οποίο και οι ξένοι οργανισμοί επιβάλλουν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: