24.3.18

Η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής...


...και η σκληρή γραμμή Ερντογάν...

Αλλαγές στη στρατηγική όλων των «παικτών» που επηρεάζονται από την τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να... προκαλέσει το αυστηρό ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις πρακτικές της Άγκυρας. Οι ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή είναι πολύ λεπτές με το βλέμμα, πλέον να είναι περισσότερο από ποτέ στραμμένο στο προσφυγικό. Η πιθανότητα ο Ταγίπ Ερντογάν να απελευθερώσει τις ροές και σταδιακά 3,5 εκατομμύρια μετανάστες να διασκορπιστούν πρώτα στην Ελλάδα και μετά στην Ευρώπη είναι η απειλή που πλανάται αυτή τη στιγμή πάνω από τη γηραιά ήπειρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δείξει πολλές φορές πως είναι καλός διαπραγματευτής και αυτή τη στιγμή φαίνεται πως παίζει όλα του τα ¨χαρτιά¨ με την ΕΕ, την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ΗΠΑ, την Γερμανία και την Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικό πως έξω από το «κάδρο» δεν έχει αφήσει ούτε το Σκοπιανό. Η κίνησή του να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ και να βάλει στο τραπέζι την αγορά αντιπυραυλικών συστημάτων δεν είναι τυχαία. Το «παζάρι» που κάνει είναι πάντα σκληρό και χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η περίπτωση του Γερμανού τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ που απελευθερώθηκε μετά από deal με το Βερολίνο.

Μπορεί το μήνυμα που δόθηκε από την Ευρώπη να προκάλεσε εκνευρισμό στην Άγκυρα, καθώς χρησιμοποιήθηκαν ιδιαιτέρως υψηλοί τόνοι, ωστόσο δυο δεδομένα λειτουργούν αυτή τη στιγμή υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν:

Γνωρίζει πως οι εταίροι μας δεν θέλουν να έρθουν σε οριστική ρήξη μαζί του, καθώς στη Βάρνα ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ με τον Ντόναλντ Τουσκ επιθυμούν να ανανεώσουν τη συμφωνία μαζί του για το μεταναστευτικό, που θα επάνελθει ψηλά στην ατζέντα στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Για αυτό το λόγο όσοι ξέρουν καλά το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών μέχρι την χθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημειώνουν πως η τριμερής Σύνοδος ήταν πολύ δύσκολο να αναβληθεί.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι πλέον ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης της χώρας του στην ΕΕ, οπότε παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις από απόσταση και από τη δική του οπτική.
Η καταδίκη των πρακτικών της Τουρκίας ήταν μονόδρομος για τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες, καθώς η επιχείρηση στο Αφρίν, η κινητικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο, αλλά και η κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών δεν άφηναν πολλά περιθώρια. Με αυτό τον τρόπο, άλλωστε θεωρήθηκε πως δόθηκε το κατάλληλο μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα στη Βάρνα τη Δευτέρα.

Η ελληνική πλευρά δηλώνει απολύτως ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής έχοντας αποκομίσει δυο βασικά οφέλη:

-Ένα ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία μέσω της ανακοίνωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

-Τη δέσμευση των προέδρων Τουσκ και Γιουνκέρ πως θα θέσουν το ζήτημα των δυο στελεχών του στρατού ξηράς που κρατούνται στην Αδριανούπολη στον Τούρκο πρόεδρο μεθαύριο.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο αισθάνονται δικαιωμένοι από την τακτική που ακολουθήθηκε σχετικά με την υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Αντιμετωπίστηκε αρχικά ως διμερές θέμα «επενδύοντας» στην καλή θέληση της Τουρκίας. Μετά από 20 ημέρες, χωρίς καμία πρόοδο, η στρατηγική άλλαξε και τέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα με έμφαση στις Βρυξέλλες στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο χρησιμοποιώντας όλα τα «όπλα» που υπάρχουν και κινητοποιώντας όλους τους συμμάχους.

Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν πως περισσότερο και από τη Βάρνα αποτελεσματικότερη για τα ελληνικά ζητήματα μπορεί να είναι η παρεμβαση του Βλάντιμιρ Πούτιν που θα συναντηθεί με τον Ταγιπ Ερντογάν στις 3 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη.


newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: