27.3.18

Βενιζέλος κατά Γεννηματά...

...για την Συνταγματική Αναθεώρηση...

efysn.gr

Νέα παρέμβαση είχαμε από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για το θέμα της...
...αναθεώρησης του Συντάγματος και την ενέργεια της Φώφης Γεννηματά να στείλει σχετικές επιστολές σε όλα πολιτικά κόμματα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για την πρωτοβουλία της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σημειώνοντας πως «προκαλεί σύγχυση στρατηγικής».

«Πρόκειται για μία ομόφωνη απόφαση που αποφασίσθηκε στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής» υπενθυμίζουν συνεργάτες της κ. Γεννηματά, σημειώνοντας παράλληλα πως υπήρξε ειδική ομάδα επεξεργασίας. «Το Κίνημα Αλλαγής δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εφαρμόζει τις αποφάσεις των συνέδρων» υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, απαντώντας εμμέσως στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Δεν μπορείς να παίζεις με το Σύνταγμα...»
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Δεν μπορείς να παίζεις με το Σύνταγμα υπό συνθήκες θεσμικής κρίσης, όταν έχεις απέναντί σου μία κυβέρνηση, η οποία εκβιάζει τους θεσμούς και όταν, ως αντιπολίτευση, ισχυρίζεσαι ότι το μεγάλο θέμα είναι αυτή τη στιγμή η κρίση των θεσμών, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ο σφετερισμός της αρμοδιότητας της κυβέρνησης για να αλλοιώνονται θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος, όπως η διάκριση των εξουσιών. Με ποιους θα πας να κάνεις συζήτηση; Από ποιον ζητάς συναίνεση; Από τον ΣΥΡΙΖΑ πρωτίστως, διότι αριθμητικά, πριν πάμε στα πολιτικά, εάν δεν συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα Βουλή, δεν υπάρχει πλειοψηφία τουλάχιστον 151, ώστε να κινηθεί η διαδικασία και η επόμενη Βουλή, με 180 βουλευτές, να συντελέσει την αναθεώρηση. Άρα, για τι μιλάμε; Μιλάμε για κάτι στο οποίο πρέπει να συμπράξει η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Άρα, απευθύνεσαι αυτή τη στιγμή σε αυτόν που κατηγορείς ότι παραβιάζει το Σύνταγμα και αντί να λες "ζητώ εφαρμογή του Συντάγματος" λες "ανοίγω μία συζήτηση για αναθεώρηση, έστω για περιορισμένη", που δεν είναι και τόσο περιορισμένη, διότι μιλάμε για maxi θέματα, για όλα τα μεγάλα θέματα».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έξεφρασε πλήρως τη διαφωνία του με την πρόταση για αλλαγή του τρόπου αναθεώρησης του Συντάγματος, τονίζοντας: «Να καταργηθεί ο σκληρός πυρήνας των μη αναθεωρούμενων διατάξεων και να μπορεί να γίνει αναθεώρηση σε μία Βουλή, σε μία Σύνοδο, με 180, όταν για να αλλάξεις τον εκλογικό νόμο θέλεις 2/3, όταν για να δώσεις ψήφο στους αποδήμους θέλεις 2/3. Δηλαδή, πιο εύκολα θα αναθεωρείς το Σύνταγμα απ' ό,τι τον εκλογικό νόμο».

Αφησε, επίσης, αιχμές για το ότι δεν ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά, υποστηρίζοντας πως δεν τον είχε ενημερώσει κανείς, ούτε επί της ουσίας, ούτε επί των χειρισμών.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για πρώτη φορά, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε χθες, στα «ΝΕΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: