31.3.18

Η πρόταση Βασιλειάδη...

...για ριζική αλλαγή του πρωταθλήματος...

Την ώρα που η κίνδυνος ενός ποδοσφαιρικού Grexit είναι πλέον κάτι παραπάνω από υπαρκτός, μετά και τη σχετική εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA, Χέρμπερτ Χούμπελ, φαίνεται πως...
...εντείνονται οι διαβουλεύσεις αλλά κι οι προτάσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο ευρύτερο αδιέξοδο που δείχνει να υπάρχει. Ας μην ξεχνάμε πως, μέσα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, αρκετές είναι οι ομάδες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής ασφυξίας.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκαν από το Γιώργο Βασιλειάδη, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης που είχε με εκπροσώπους ΠΑΕ, σκέψεις για πλήρη αλλαγή της δομής του ελληνικού πρωταθλήματος. Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Αθλητισμούς φέρεται να πρότεινε πρωτάθλημα δύο κατηγοριών Α1 και Α2 με δέκα ομάδες, το οποίο όμως θα διεξάγεται σε τέσσερις γύρους, στο πρότυπο δηλαδή που διεξάγεται στην Ελβετία. Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στην πρόταση περιλαμβάνονταν κι εγγυημένα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα.

Πηγές του υπουργείου επιβεβαίωσαν, μιλώντας στο Tvxs.gr, την ύπαρξη σχετικών σκέψεων εκ μέρους του κ. Βασιλειάδη, διευκρίνιζαν όμως πως «δεν πρόκειται για ολοκληρωμένο σχέδιο, άλλωστε πρέπει να προηγηθεί διάλογος με την ομοσπονδία, τη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος αλλά και τις ομάδες». Σημείωναν, πάντως, ότι σε περίπτωση που οι παραπάνω αλλαγές συμφωνηθούν από όλους τους ενδιαφερόμενους, αυτές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από την επόμενη σαιζόν.

«Κυρώσεις από του χρόνου για εμπρηστικές δηλώσεις»

Σε ό,τι αφορά τον (υπαρκτότατο πλέον) κίνδυνο αποβολής τους Ελληνικού Ποδοσφαίρου από τους κόλπους FIFA/UEFA οι ίδιες πηγές επισήμαιναν αρχικά με νόημα ότι «ο υφυπουργός είναι υφυπουργός, δεν είναι ούτε πρόεδρος της Ομοσπονδίας ούτε έχει κάποιο άλλο θεσμικό ρόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο». Συνεχίζοντας τόνιζαν πως σε κάθε περίπτωση «είναι πρωτοφανές ότι FIFA και UEFA παρεμβαίνουν όχι επειδή εμπλέκεται η Πολιτεία στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αλλά γιατί το ίδιο το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Η πίεση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στους ιθύνοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου και μάλιστα είναι μεγάλη. Έχουν μόλις ενάμιση μήνα για να κάνουν όλα όσα είναι απαραίτητα για να αποφευχθεί το ποδοσφαιρικό Grexit. Εμείς από την πλευρά μας θα σταθούμε αρωγοί ως Πολιτεία, εφόσον υπάρξει προσπάθεια σε θετική κατεύθυνση, δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε αν πάει να γίνει πισωγύρισμα» σημειώνουν.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις δικαστικές υποθέσεις και τις καταγγελίες για καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων επισημαίνεται για μια ακόμη φορά η ανάγκη να μειωθούν οι βαθμοί απόδοσης δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι «πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα των αναβολών, κατά την άποψή μας αναβολή πρέπει να χορηγείται μία φορά και μόνο για λόγους ανωτέρας βίας».

Ξεχωριστό θέμα αποτελούν προφανώς οι εμπρηστικές δηλώσεις εκ μέρους κορυφαίων στελεχών ποδοσφαιρικών ομάδων, κάτι άλλωστε που, όπως ομολόγησαν στελέχη της FIFA, λειτουργεί επιβαρυντικά για τη χώρα μας.  Από την πλευρά του υφυπουργείου, οι ίδιες πηγές αποφεύγουν να κάνουν κάποιο σχόλιο σχετικά, σημειώνοντας πως «ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη για την επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθεί». Επισημαίνουν όμως πως υπάρχει πρόθεση τέτοιου είδους δηλώσεις να ενταχτούν από του χρόνου στον Πειθαρχικό Κώδικά της ΕΠΟ, ώστε να υπάρχουν κυρώσεις για όσους προβαίνουν σε αυτές ή ακόμη και για τις ίδιες τις ομάδες που εκπροσωπούν, εφόσον τελικά δε συμμορφωθούν.

«Υπαρκτό το ενδιαφέρον Γιαννακόπουλου - Πρέπει να δούμε το νομοθετικό πλαίσιο»

Τέλος, επιβεβαιώνεται το ενδιαφέρον του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και ξένων επενδυτών για την αξιοποίηση του ΟΑΚΑ αλλά και την αγορά του Παναθηναϊκού. Αναφερόμενες στις επαφές που έχουν γίνει με τον επιχειρηματία επισημαίνεται πως «υπάρχουν αρκετές προτάσεις από μέρους του, κάποιες από τις οποίες δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα εξαιτίας του νομοθετικού πλαισίου που αφορά πολεοδομικά ζητήματα αλλά και συντελεστές δόμησης. Επειδή λοιπόν δε θέλουμε να συμφωνήσουμε σε κάτι που στη συνέχεια θα καταρριφθεί στα δικαστήρια, ζητήσαμε από τον κ. Γιαννακόπουλο να μελετήσει το νομοθετικό πλαίσιο και στη συνέχεια να καταλήξουμε σε συγκεκριμένο πλαίσιο διαλόγου».

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: