27.3.18

«Κοινό μυστικό το επί δεκαετίες πάρτι στην Υγεία»...

Αποτέλεσμα εικόνας για χαρα ÎºÎ±Ï†Î±Î½Ï„Î±ÏÎ·Η επερχόμενη έξοδος από τα μνημόνια θα είναι καθαρή, ξεκαθαρίζει η πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της...
Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, που χαρακτηρίζει όνειρα θερινής νυκτός της αντιπολίτευσης τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Η συνέντευξη της Χαράς Καφαντάρη στο Χωνί:

Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis και πώς κρίνετε τις αποκαλύψεις, που βγαίνουν από την προανακριτική επιτροπή που είναι σε εξέλιξη, για Σαμαρά, Στουρνάρα και Γεωργιάδη;

Από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης στις προγραμματικές της δηλώσεις, ήταν και η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ο τομέας της Υγείας και κύρια η φαρμακευτική δαπάνη συνέβαλαν σημαντικά στην δημιουργία υψηλού δημόσιου χρέους και, κατά συνέπεια, στην ανάγκη ένταξης της χώρας μας σε μνημονιακά προγράμματα. Το μεγάλο πάρτυ στην Υγεία, επί δεκαετίες, είναι κοινό μυστικό και ο ελληνικός λαός απαιτεί διαλεύκανση και κάθαρση.

Το σκάνδαλο Novartis, που έχει και διεθνείς προεκτάσεις, θα διερευνηθεί και μέσα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, με βάση τους κανόνες του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής. Η αποχώρηση από την επιτροπή της Αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα η αποχώρηση της ΝΔ και της ΔΗΣΥ, αφ’ ενός δείχνει φόβο για τυχόν αποκαλύψεις, αφ’ ετέρου φανερώνει προσπάθεια να μην προχωρήσει η έρευνα για τις τυχόν ευθύνες πολιτικών στελεχών τους. Η προανακριτική Επιτροπή, όμως, θα προχωρήσει και θα ολοκληρώσει το έργο της, όπως εξουσιοδοτήθηκε από την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής αλλά και όπως απαιτεί ο ελληνικός λαός.

Πιστεύετε, πλέον, ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να μιλά ακόμη για σκευωρία;
Μπορεί η Ν.Δ. να μιλά για σκευωρία, εκφράζοντας έτσι την αμηχανία της, τα στοιχεία, όμως, που έρχονται από τη Δικαιοσύνη, αποδεικνύουν την ύπαρξη σκανδάλου, που χρήζει διερεύνησης...

Πώς σχολιάζετε τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα στο χώρο του ποδοσφαίρου; Πιστεύετε ότι ορθώς διακόπηκε το πρωτάθλημα;

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιφέρει κάθαρση και στο χώρο του ποδοσφαίρου. Οι γκρίζες ζώνες που επικρατούσαν χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που «χρησιμοποίησαν» το προσφιλές αυτό άθλημα για δεκαετίες, πρέπει να γνωρίζουν ότι επιτέλους θα μπουν κανόνες, όροι και όρια. Η διακοπή του πρωταθλήματος είχε στόχο την εκτόνωση της έντασης, που δημιουργήθηκε, ώστε μέσα από διάλογο και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά των ΠΑΕ, για ένα νέο υγιές τοπίο στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πώς κρίνετε την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στη φυλακή της Αδριανούπολης; Θεωρείτε ότι η σύλληψή τους περιλαμβάνεται σε ένα γενικευμένο σχέδιο κλιμάκωσης της έντασης από τους Τούρκους;

Πρόκειται για ένα διμερές θέμα και η κυβέρνηση παίρνει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες και σε διπλωματικό επίπεδο, ώστε οι δύο στρατιωτικοί να επιστρέψουν τάχιστα στην πατρίδα. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι μία νευρική δύναμη, έχει εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα και προσπαθεί να ανταγωνισθεί την αναβαθμισμένη, πλέον, γεωπολιτική και σταθεροποιητική θέση της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Χαρακτηριστικές είναι και οι θέσεις του Ερντογάν σχετικά με την οικονομική αναβάθμιση της χώρας μας και την υποβάθμιση της Τουρκίας από τους διεθνείς οίκους.

Τον Αύγουστο του 2018 η χώρα μας βγαίνει από τα μνημόνια. Θα έχουμε μια καθαρή έξοδο;

Τα οικονομικά στοιχεία και οι σχετικοί δείκτες δημιουργούν αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Βέβαια, το ζητούμενο είναι να αποτυπώνεται αυτό και στην κοινωνία, όπου όμως έχουμε σημαντικές βελτιώσεις, π.χ. στην πτώση της ανεργίας, που αποτελεί και μείζον πρόβλημα. Το δωδεκάμηνο έντοκο, με χαμηλό μάλιστα επιτόκιο, που πρόσφατα εκδόθηκε, είναι σημαντικός δείκτης για την οικονομία μας.

Η έξοδός μας θα είναι καθαρή, όσο και αν αυτό ενοχλεί εκείνους που σκέπτονται μικροκομματικά και όχι εθνικά, προσπαθώντας ακόμη και να υπονομεύσουν την εθνική αυτή προσπάθεια. Ας σημειωθεί ότι σχετικά περί καθαρής εξόδου έχουν τοποθετηθεί και σημαντικοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ποιες οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα και σε ποιους τομείς οι σχετικές παρεμβάσεις;

Βγαίνοντας από το καθεστώς των μνημονίων δεν θα λυθούν αυτόματα τα προβλήματα της οικονομίας και της χώρας μας. Απλά θα υπάρχουν περισσότεροι βαθμοί ελευθερίας για άσκηση πολιτικής, χωρίς την ασφυκτική επιτροπεία των δανειστών. Ηδη, προετοιμάζεται το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας μας στην μεταμνημονιακή εποχή.

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας βασίζεται στις επενδύσεις, ξένες και εγχώριες, επενδύσεις βασισμένες στην καινοτομία και σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η Παραγωγική Ανασυγκρότηση είναι μείζων στόχος και ο πρωτογενής τομέας κατέχει κυρίαρχο ρόλο μαζί με τον τομέα της Ενέργειας.

Μερίδα της αντιπολίτευσης ισχυρίζεται ότι οδεύουμε προς πρόωρες εκλογές. Τι απαντάτε;

Τρία χρόνια τώρα η αντιπολίτευση προβλέπει πρόωρες εκλογές. Αποδεικνύεται, όμως, ότι πρόκειται για «όνειρα θερινής νυκτός».

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: