1.3.18

Κλείνει η πρώτη φάση επαφών...

...κυβέρνησης-θεσμών για τη δ’ αξιολόγηση...

Ολοκληρώνεται σήμερα, Πέμπτη, η ολιγοήμερη πρώτη φάση των επαφών των εκπροσώπων της κυβέρνησης με...
τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στο πλαίσιο της δ' αξιολόγησης, με το πρόγραμμα να έχει ως εξής:
 

09:00: Αγορές προϊόντων/Αναπτυξιακή στρατηγική
10:00: Ανασκόπηση/κλείσιμο.

Στη συνέχεια οι επικεφαλής των κλιμακίων θα αναχωρήσουν από την Αθήνα για να επανέλθουν μετά το Πάσχα, ενώ κατά τη διάρκεια των επόμενων επαφών θα τεθούν και το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα μετά το μνημόνιο, η διευθέτηση του χρέους και το είδος της εποπτείας μετά τον Αύγουστο.

«Ομαλή» χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προσερχόμενος στη συνάντηση της Τετάρτης με αντικείμενο τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι τόσο smooth όσο φαίνεται».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην συνεδρίαση του Euro Working Group της Πέμπτης, στην οποία την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση για τις έως τώρα επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς, ενώ «έμφαση θα δοθεί στις τεχνικές συζητήσεις που διεξάγονται για το ζήτημα του χρέους».

Συνεχίζεται η συζήτηση για τη θέσπιση των νέων αντικειμενικών αξιών

Η θέσπιση των νέων αντικειμενικών αξιών αποτελεί το πιο δύσκολο τεχνικό θέμα στα προαπαιτούμενα της δ' αξιολόγησης, και ανταλλάσσονται απόψεις μεταξύ των αρμοδίων υπουργών και των θεσμών για το πώς θα προχωρήσει γρήγορα, δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μετά από τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, την Τετάρτη.

Στις συναντήσεις δεν τίθενται τα ζητήματα για την επόμενη ημέρα μετά το πρόγραμμα και το χρέος, μόνον τα προαπαιτούμενα, ανέφερε ο ίδιος παράγοντας ερωτηθείς εάν συζητήθηκε το θέμα του αφορολόγητου.

Σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, είπε ότι δόθηκαν στους θεσμούς στοιχεία από το υπουργείο Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας πως «πάμε πολύ καλύτερα στο γεωγραφικό κριτήριο». Ενώ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, επί της ουσίας παρέπεμψε τη συζήτηση στον όταν ορισθεί ο νέος υπουργός Οικονομίας.

Ερωτηθείς εάν θα δημιουργηθεί Bad Bank για τα «κόκκινα» δάνεια, απάντησε ότι «έχει πολύ δρόμο ακόμα. Θα δούμε και τα stress tests. Δεν είναι κάτι που θα συζητηθεί σε αυτό το επίπεδο».

Τέλος, για τη στάση του ΔΝΤ ως προς την Ελλάδα, ανέφερε ότι αυτή έχει αλλάξει προς το καλύτερο από το καλοκαίρι και παραμένει έτσι.

Τεχνικά θέματα στη συνάντηση της Έφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των θεσμών

Τεχνικά θέματα τέθηκαν, κυρίως, στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη 28/2 η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκε, είναι η ψηφιοποίηση του ιστορικού των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, έχει ήδη ψηφιοποιηθεί το 50%, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται, με επικέντρωση στους ασφαλισμένους που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Αναφορικά με το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, το υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε ότι αυτό το ζήτημα δεν τέθηκε στη συνάντηση με τους θεσμούς, καθώς έχει επιβεβαιωθεί ήδη σε τεχνικό επίπεδο η εκπλήρωση του στόχου.

Στα εργασιακά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, συζητήθηκε ο μηχανισμός μέτρησης της κάλυψης στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, για να λειτουργήσει η επεκτασιμότητα από τα τέλη του Αυγούστου. Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, πρέπει πρώτα να προηγηθεί διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, ο οποίος θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. «Η επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, της επεκτασιμότητας, δηλαδή, έχει ήδη ψηφιστεί και νομοθετηθεί. Δεν τίθεται υπό αίρεση στη βάση του μηχανισμού αντιπροσωπευτικότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, τονίζοντας ότι αυτό που εξετάζεται είναι να ελέγχεται η κάλυψη των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», προκειμένου να διασταυρώνεται το 50%.

Σχετικά με τη λειτουργία της διαιτησίας, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, αναμένεται μία νομική μελέτη, η οποία θα κατατεθεί, ενώ, από την ερχόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε και η αδήλωτη εργασία, ενώ, παράλληλα, εξετάστηκε και το κατά πόσο εξελίσσεται το πρότζεκτ για τη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων.

Στην εν λόγω συνάντηση με τους θεσμούς δεν ετέθη το θέμα του κατώτατου μισθού. Όπως είπε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, το ζήτημα του κατώτατου μισθού θα αποτελέσει τμήμα της γενικής αναπτυξιακής στρατηγικής, που θα θέσει η κυβέρνηση σε γνώση των θεσμών περί τα τέλη του Απριλίου. «Θα είναι στις βασικές στοχεύσεις της αναπτυξιακής στρατηγικής, όπως οι συλλογικές συμβάσεις, καθώς και κάποια ζητήματα για την επισφάλεια στην αγορά εργασίας» σχολίασε το υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συζήτηση για τα θέματα της κοινωνικής πρόνοιας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι θεσμοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το πιλοτικό πρόγραμμα απονομής προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία από την Αττική. Επίσης, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, σχεδιάζεται ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνικών (ΟΑΣΑ), ώστε να μετρηθούν οι ωφελούμενοι και τα κόστη.

Τέλος, στη συνάντηση συζητήθηκε και το στεγαστικό επίδομα, ένα θέμα που αφορά, κυρίως, το 2019 και θα ξεκινήσει να συζητείται, αρχικά, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων...


left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: