27.3.18

Μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών...

Αποτέλεσμα εικόνας για λαβροφ«Θα απαντήσουμε» απειλέι ο Λαβρόφ...

Η μία χώρα μετά την άλλη ανακοινώνει ότι απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στη...
δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στην Αγγλία - Το Λονδίνο και οι ΗΠΑ επιβάλλουν την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία, η αντίδραση της Μόσχας

Δεκαέξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες με αφορμή τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία, μια υπόθεση για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί ευθέως τη Μόσχα.

Είκοσι τρεις χώρες, εκ των οποίων 16 μέλη της ΕΕ, αποφάσισαν να απελάσουν τουλάχιστον 116 Ρώσους διπλωμάτες στο πλαίσιο των αντιποίνων που έλαβε η Δύση.


Λαβρόφ: «Οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών  ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων των ΗΠΑ»

Η απόφαση πάνω από 20 χωρών να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία ήταν «αποτέλεσμα των κολοσσιαίων πιέσεων» της Ουάσινγκτον, εκτίμησε σήμερα, Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Όταν ζητάνε από έναν ή δύο διπλωμάτες να εγκαταλείψουν αυτή ή την άλλη χώρα, μουρμουρίζοντας δικαιολογίες στο αυτί, γνωρίζουμε επακριβώς ότι αυτό είναι αποτέλεσμα κολοσσιαίων πιέσεων, κολοσσιαίου εκβιασμού, τα οποία αποτελούν δυστυχώς το βασικό όπλο της Ουάσινγκτον στη διεθνή σκηνή», κατήγγειλε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Τασκένδη, η οποία μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

«Θα απαντήσουμε, μην αμφιβάλλετε! Διότι κανείς δεν μπορεί να ανεχθεί μια τέτοια αγένεια και δεν πρόκειται να το κάνουμε ούτε εμείς», τόνισε ο Λαβρόφ.

«Η Βρετανία εκμεταλλεύεται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, υποστήριξε χτες ότι η Βρετανία ουσιαστικά επιβάλει στην Ευρώπη την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Όταν η Βρετανία φύγει από την Ε.Ε. τότε τίποτα δεν θα την συνδέει με τις υποχρεώσεις στα πλαίσια της ενιαίας εξωτερικής πολιτικής. Θα είναι ελεύθερο να δρα όπως θέλει. Όμως οι χώρες που μένουν στην Ε.Ε. θα συνεχίσουν να είναι δέσμιες της λεγόμενης αντιρωσικής αλληλεγγύης που τους υπέβαλαν οι Βρετανοί, σημείωσε η εκπρόσωπος.

"Όλα αυτά που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες (απελάσεις , ανακλήσεις κλπ), θα γίνουν εν ονόματι αυτής της περιβόητης αλληλεγγύης. Και θα ήταν ίσως κατανοητό αν συνέχιζε να μένει (σ.σ. η Βρετανία στην ΕΕ). Όμως η Βρετανία φεύγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Το διαζύγιο είναι σε εξέλιξη. Δηλαδή , η χώρα φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά εκμεταλλεύεται το γεγονός της « αλληλεγγύης» και φορτώνει στους άλλους την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία, γράφει στο λογαριασμό της στο Facebook η Μαρία Ζαχάροβα.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι αναμφίβολα θα υπάρξει απάντηση στις απελάσεις και διευκρίνισε: Στην υπόθεση αυτή το θέμα δεν είναι ο αριθμός των διπλωματών που απελαύνονται αλλά το λαθεμένο αυτής της απόφασης. Διότι έχουμε πει ότι η αποκαλούμενη «υπόθεση Σκριπάλ» δεν έχει κανένα αποδεικτικό για να σταθεί.


Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν «τη σημαντικότερη απέλαση» Ρώσων «κατασκόπων» στην Ιστορία, στο πλαίσιο των συντονισμένων αντιποίνων που λαμβάνει η Δύση μετά τη δηλητηρίαση ενός Ρώσου πρώην πράκτορα στη Βρετανία για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα και εξαιτίας της οποίας ο κόσμος βυθίζεται ξανά σε έναν Ψυχρό Πόλεμο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την απέλαση 60 Ρώσων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ. Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να απελάσει 60 Ρώσους διπλωμάτες, τους οποίους θεωρεί «πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών» --48 από διάφορες ρωσικές αποστολές στις ΗΠΑ και 12 από τη ρωσική αποστολή στον ΟΗΕ--, αλλά και να κλείσει το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ καθώς βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη αμερικανική βάση υποβρυχίων.

Πρόκειται για την πιο σημαντική έκφραση «αλληλεγγύης» προς το Λονδίνο και αυτό παρά τις επιφυλάξεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν έχει σχολιάσει την υπόθεση. Καταγγέλλοντας «ένα μεγάλο πλήγμα τόσο ποσοτικό όσο και ποιοτικό» στη ρωσική παρουσία στις ΗΠΑ ο Ρώσος πρεσβευτής Ανατόλι Αντόνοφ εκτίμησε μιλώντας στο Sputnik ότι η Ουάσινγκτον «και καταστρέφει το λίγο που είχε απομείνει στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις».

Σχολιάζοντας πιθανά ρωσικά αντίμετρα, ο Αντόνοφ είπε πως η απάντηση της Μόσχας θα είναι ανάλογη και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες το μόνο που καταλαβαίνουν είναι η ισχύς, σύμφωνα με το RIA. «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν για να χτίσουν μια καλύτερη σχέση με τη Ρωσία, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο αν η ρωσική κυβέρνηση αλλάξει στάση», σχολίασε ο Λευκός Οίκος. Πολύ επιθετική, η Αμερικανίδα πρεσβευτής σον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι στη Νέα Υόρκη «η Ρωσία χρησιμοποιεί τον ΟΗΕ ως καταφύγιο για τις επικίνδυνες δραστηριότητές της μέσα στα ίδια τα σύνορά μας».

Η Ουκρανία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελάσει 13 Ρώσους διπλωμάτες "σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Βρετανούς εταίρους και τους συμμάχους μας και σε συντονισμό με τις χώρες της ΕΕ", όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελάσει τέσσερις διπλωμάτες που έχουν ταυτοποιηθεί ως πράκτορες ή πρόκειται για άτομα που χρησιμοποιούσαν το διπλωματικό καθεστώς τους προκειμένου να υπονομεύουν την ασφάλεια της χώρας ή να παρεμβαίνουν στις δημοκρατικές διαδικασίες. Πρόσθεσε όμως ότι η Οτάβα "παραμείνει δεσμευμένη στον διάλογο και τη συνεργασία με τη Ρωσία σε θέματα στα οποία αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις".

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τη Βάρνα της Βουλγαρίας όπου βρίσκεται, επιβεβαίωσε ότι 14 χώρες-μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να ληφθούν και άλλα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, όπως νέες κυρώσεις, τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Επαφίεται σε κάθε χώρα ξεχωριστά να ανακοίνωσει τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών, πρόσθεσε ο Τουσκ. Εκτιμάται ότι συνολικά θα απελαθούν περισσότεροι από 30 Ρώσοι διπλωμάτες. Τα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν από τους ηγέτες των χωρών και των κυβερνήσεων στη σύνοδο κορυφής της περασμένης Πέμπτης, στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν αρχικά να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες από τις αντιπροσωπείες της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επισήμως όμως οι διπλωμάτες αυτοί είναι διαπιστευμένοι στο Βασίλειο του Βελγίου, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φιλοξενούνται σε βελγικό έδαφος. Την απόφαση για την απέλασή τους θα έπρεπε να την λάβει η βελγική κυβέρνηση, κάτι που αρνήθηκε να κάνει ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με μια πηγή την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι Ευρωπαίοι ζήτησαν τότε να ανακληθεί για διαβουλεύσεις ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Μόσχα, αφήνοντας  την ανακοίνωση των μέτρων από κάθε χώρα ξεχωριστά.

Μέχρι στιγμής, έχουν προβεί σε ανάλογες ανακοινώσεις 14 χώρες της ΕΕ, εκτός της Βρετανίας που έχει ήδη απελάσει 23 Ρώσους.

Σημειώνεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση συντάσσεται με τα συμπεράσματα και τις αποφάσεις της ΕΕ, αλλά δεν προχωρεί σε απελάσεις διπλωματών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

-Η Γερμανία απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή πράξη αλληλεγγύης με τη Βρετανία.

-Η Γαλλία ανακοίνωσε επίσης την απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωμάτων. Οι διπλωμάτες έχουν διορία μίας εβδομάδας να φύγουν από τη χώρα, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

-Η Πολωνία έδωσε διορία μέχρι τις 3 Απριλίου σε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γιάτσεκ Τσαπουτόβιτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το να επιδεικνύει η Βαρσοβία αλληλεγγύη στη Βρετανία και σε άλλες χώρες "είναι το σημαντικότερο πράγμα". Παραδέχτηκε ότι "υπάρχει διπλωματικό κόστος" σε αυτήν την ενέργεια αλλά οι σύμμαχοι της Πολωνίας "το αξίζουν".

-Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι απελαύνει δύο Ρώσους διπλωμάτες οι οποίοι έχουν διορία μίας εβδομάδας να φύγουν από τη χώρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η απόφαση αυτή ελήφθη "σε ένδειξη αλληλεγγύης με τη Βρετανία και σε συντονισμό με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους εταίρους μας"

-Η Ρουμανία θα απελάσει έναν διπλωμάτη από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Βουκουρέστι.

-Έναν Ρώσο διπλωμάτη θα απελάσει και η Λετονία "σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία". Ο υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβις κατηγόρησε μέσω του Twitter τη Μόσχα ότι παραβιάζει τη Σύμβαση της Βιέννης.

-Η Τσεχία θα απελάσει τρεις διπλωμάτες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

-Άλλοι τρεις Ρώσοι διπλωμάτες θα απελαθούν από τη Λιθουανία. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε 44 πρόσωπα.

-Η Ολλανδία θα απελάσει δύο διπλωμάτες, τους οποίους χαρακτηρίζει "πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών", από την πρεσβεία στη Χάγη, δίνοντάς τους περιθώριο δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

-Δύο Ρώσους διπλωμάτες απελαύνει και η Δανία, επίσης σε αλληλεγγύη προς τη Βρετανία, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Άντερς Σάμουελσεν.

-Η Εσθονία θα απελάσει τον στρατιωτικό ακόλουθο της Ρωσίας στο Ταλίν, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Σβεν Μίκσερ. "Καλέσαμε τον Ρώσο πρεσβευτή στον οποίο επισημάναμε ότι ο στρατιωτικός ακόλουθος πρέπει να φύγει από τη χώρα", είπε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι "οι ενέργειές του δεν είναι συμβατές με τη Σύμβαση της Βιέννης".

-Ένας Ρώσος διπλωμάτης θα απελαθεί από τη Φινλανδία.

-Η Κροατία χαρακτήρισε "ανεπιθύμητο πρόσωπο" έναν Ρώσο διπλωμάτη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, επίσης σε αλληλεγγύη προς τη Βρετανία για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στην πόλη Σάλσμπερι, στις 4 Μαρτίου.

-Η Σουηδία ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη.

- Η Σλοβακία ανακοίνωσε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ότι "εξετάσει τα μέτρα που θα ληφθούν" καθώς "υπάρχουν περισσότερες από μία επιλογές στην περίπτωση αυτή.

- Η Ισπανία θα απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες ως απάντηση στην επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα στη Βρετανία, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί την Μόσχα ως υπεύθυνη, ανακοίνωσε χτες το ισπανικό ΥΠΕΞ.

- Η Αλβανία ανακοίνωσε ότι κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα δύο Ρώσους διπλωμάτες καθώς η δραστηριότητά τους δεν είναι σύμφωνη με το διπλωµατικό καθεστώς.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε νωρίτερα ότι οι απελάσεις έγιναν σε συντονισμό με τις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ και πως «οι Ρώσοι που έθιξαν το εθνικό συμφέρον θα αποχωρήσουν».

- Το Μεξικό καταδικάζει την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα στο Ηνωμένο Βασίλειο και διατηρεί το δικαίωμα να λάβει μέτρα, όπως την απέλαση διπλωματών, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ερευνών, υπογράμμισε ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών χτες.

- Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες, ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 116 τον αριθμό των Ρώσων διπλωματών που πρόκειται να απελαθούν από 23 χώρες, εκ των οποίων οι 16 ανήκουν στην ΕΕ.

- Η Νέα Ζηλανδία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα ήθελε να απελάσει Ρώσους κατασκόπους, όμως δεν έχει εντοπίσει κανέναν στο έδαφός της. «Πραγματοποιήσαμε ελέγχους στη Νέα Ζηλανδία. Δεν υπάρχουν εδώ μη δηλωμένοι πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών Πληροφοριών. Αν υπήρχαν, θα τους απελαύναμε», δήλωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντεν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: