10.2.18

Μια προανακριτική με ουρές...

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής για το εάν θα συσταθεί προανακριτική (προκαταρκτική) επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis, καθώς...
τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα εισηγηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία.

Το σκάνδαλο Novartis είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, που η Βουλή έρχεται αντιμέτωπη με μια δικογραφία που αφορά μεταξύ άλλων κατηγορίες δωροδοκίας εν ενεργεία βουλευτών και αξιωματούχων.

Η διαδικασία προβλέπει τα εξής: τουλάχιστον 30 βουλευτές πρέπει να προτείνουν τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής και η Ολομέλεια θα ψηφίσει με κάλπη. Ακολούθως ορίζονται τα δώδεκα μέλη της επιτροπής που θα λειτουργεί ως εισαγγελέας. Την επιτροπή συνεπικουρεί ένα Δικαστικό Συμβούλιο που αποτελείται από ανώτατους δικαστικούς.

Η όλη διαδικασία πρόκειται να προσλάβει χαρακτηριστικά παρτίδας σκάκι, καθώς οι κινήσεις στο πλαίσιο της προανακριτικής θα εξαρτώνται από τη στάση που θα κρατούν οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί. Επιπρόσθετα υπάρχει το ενδεχόμενο ορισμένοι εξ αυτών να επενδύουν στον ισχυρισμό πως τα αδικήματα για τα οποία ελέγχονται έχουν παραγραφεί.

Υπάρχουν χοντρικά δύο νομικές ερμηνείες: η μία λέει πως τα αδικήματα είναι παραγεγραμμένα επειδή η φράση στον νόμο περί ευθύνης των υπουργών «κατά την τέλεση των καθηκόντων τους» είναι χρονικός προσδιορισμός. Η άλλη λέει ότι δεν είναι χρονικός προσδιορισμός, κάτι στο οποίο συνηγορεί και η κρατούσα μέθοδος με την οποία αντιμετωπίζονται αδικήματα στα τακτικά δικαστήρια.

Σε αυτή την «terra incognita» ενδέχεται να κληθεί η προανακριτική να απευθύνει ερώτημα στο δικαστικό συμβούλιο να γνωμοδοτήσει εάν τα αναφερόμενα αδικήματα έχουν παραγραφεί, ώστε να μην αναλωθεί η επιτροπή σε αέναες συζητήσεις.

Εάν η γνωμοδότηση αποδειχτεί θετική, τότε οι εργασίες θα συνεχιστούν κανονικά. Εάν όχι, θα παραπεμφθεί η υπόθεση στην τακτική δικαιοσύνη και οι σχετικές έρευνες θα συνεχιστούν απρόσκοπτα. Δεν αποκλείεται φυσικά να προκύψουν νέα στοιχεία, εξόχως σοβαρά, που να αλλάξουν τον ρου της όλης διερεύνησης.

«Ενδειξη φοβικότητας»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε πάντως πως «κατά τον ίδιο τρόπο, που η ποινική διαδικασία λειτουργεί για τους απλούς Ελληνες πολίτες, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, πρέπει να λειτουργήσει και για τα πολιτικά πρόσωπα», εξ ου και χαρακτήρισε τη στοχοποίηση των προστατευόμενων μαρτύρων ως ένδειξη φοβικότητας.

«Δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να έχουν διαφορετική ποινική μεταχείριση από τους απλούς πολίτες» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, ενώ λίγο νωρίτερα η Μαρία Σπυράκη, εκπρόσωπος της Ν.Δ., επέμενε πως «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια επιχείρηση σπίλωσης» και πως «πρόκειται για μία σκευωρία».

Η Ν.Δ. ωστόσο, με νεότερη ανακοίνωση γνωστοποίησε πως θα υπερψηφίσει την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, αλλά άφησε ξανά αιχμές κατά των λειτουργών που χειρίζονται την υπόθεση.

Γι’ αυτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ονοματίσει τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι, κατά τη γνώμη του, σε συμπαιγνία με την κυβέρνηση, έχουν δημιουργήσει την υποτιθέμενη αυτή σκευωρία. Εδώ, δεν μπορούμε να παίζουμε άλλο. Σαφείς απαντήσεις περιμένουμε από τη Ν.Δ.».


Ψίθυροι στη Ν.Δ. για τη στήριξη Μητσοτάκη στον Αδωνη

Μεγάλη απορία εκφράζουν μέλη της Ν.Δ. για το γεγονός ότι όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Βατοπεδίου και πριν σχηματιστούν δικογραφίες ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής απομάκρυνε τους εμπλεκόμενους βουλευτές από θεσμικές αρμοδιότητες ενώ σήμερα ο αντιπρόεδρος Αδωνης Γεωργιάδης συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο βουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Βλάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπενθύμισε την εποχή Βατοπεδίου, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Γεωργιάδης δεν είναι εκλεγμένος αλλά δοτός.

«Είναι ένα θέμα που θα το αξιολογήσει ο πρόεδρος του κόμματος. Γιατί, ως γνωστόν, οι αντιπρόεδροι είναι επιλογή των προέδρων και δεν εκλέγονται, δεν είναι εκλεγμένοι. Ο πρόεδρος μπορεί να κρίνει καλύτερα. Ο πρόεδρος έχει όλα τα στοιχεία και μπορεί να κρίνει καλύτερα από μένα», συμπλήρωσε.

Ο Γιώργος Βλάχος συμπλήρωσε ότι είναι «λάθος να αποκαλούμε τους μάρτυρες κουκουλοφόρους» και υπενθύμισε ότι ήταν η Ν.Δ. αυτή που ψήφισε τον σχετικό νόμο.

Ομως και ο Ευάγγελος Αντώναρος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό:

«Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αυτοχαρακτηρίζεται και να αυτοπροσδιορίζεται με τη συμπεριφορά του. Ακόμη κι αν γίνεται “τσίρκολο”, όπως λέγανε οι παλιότεροι. Αυτά όσο είναι μονάδα κι εκπροσωπεί τον εαυτό του. Οχι όμως όταν έχει θεσμικό ρόλο -και μάλιστα δοτό. Τότε όσα λέει κι όσα κάνει ρίχνουν αναπόφευκτα τη σκιά τους στον θεσμό που εκπροσωπεί»...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: