3.2.18

Διχασμός για το Σκοπιανό...

Η ροπή του κόμματος προς τα δεξιά ή το κέντρο είναι ο πυρήνας των διαφωνιών

Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό επιφέρουν σημαντικούς πολιτικούς κλυδωνισμούς και απειλούν με αντίστοιχες επιπτώσεις τη...

συντηρητική παράταξη, η οποία μοιάζει να κινείται σε εθνικιστικά μονοπάτια δημιουργώντας ζητήματα που αφορούν την πολυσυλλεκτική φυσιογνωμία της Ν.Δ., αλλά και το πολιτικό και ιδεολογικό της εύρος.

Στην Πειραιώς πλέουν ακόμη σε πελάγη ευτυχίας επειδή κατόρθωσαν, όπως λένε, να υπερασπιστούν τον χώρο τους από την αδέξια απόπειρα του Αλέξη Τσίπρα να τους διχάσει αξιοποιώντας το Σκοπιανό, ώστε να «δημιουργηθεί» ένα εθνικιστικό κόμμα στα δεξιά της Ν.Δ., αλλά και να πριμοδοτηθούν οι ΑΝΕΛΛ ως η μόνη – πλην Χρυσής Αυγής – κομματική δύναμη με συμμετοχή στα συλλαλητήρια.

Οι συνεργάτες του Μητσοτάκη θεωρούν ότι η απόπειρα διχασμού απέτυχε και εκτιμούν ότι μεσοπρόθεσμα το κόμμα θα βγει ωφελημένο από τη σκληρή αντίδραση του Μητσοτάκη, αφού πάει μαζί με το λαϊκό κύμα. Παραπέμπουν μάλιστα στα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης της Pulse για λογαριασμό του Action 24, στην οποία το 58% είναι κατά της σύνθετης ονομασίας, ενώ η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις 11 μονάδες. Περιμένουν μάλιστα ένα τόσο ηχηρό μήνυμα των πολιτών στο συλλαλητήριο της Κυριακής, για το οποίο επισημαίνουν ότι θα έχει επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό.

Μια «ψευδής αγωνία»
Υπάρχουν όμως πολλοί που προβληματίζονται σφόδρα για τη δεξιά διολίσθηση του κόμματος που κινδυνεύει να αποκοπεί πλήρως από το φιλελεύθερο πρόσημο. Όπως επισημαίνουν, από την ανάδειξη Μητσοτάκη και μετά η προσοχή έχει εστιαστεί στα δεξιά του κόμματος, δηλαδή στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας νέος σχηματισμός ή και να αποσχιστεί η δεξιά πτέρυγα της παράταξης.

Η αγωνία όμως κορυφώθηκε από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και ειδικά μετά την απήχηση που έδειξε να έχει το ανερχόμενο αστέρι της Ακροδεξιάς, ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος.
Πόσο πραγματική είναι όμως αυτή η αγωνία; «Η ίδρυση νέου κόμματος είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία για να μπορέσει να απειλήσει τη Ν.Δ. Ακόμα και να συσταθεί, όμως, οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. έχουν τέτοιο ιστορικό δέσιμο με το κόμμα, ώστε πολύ λίγοι θα την εγκαταλείψουν την ώρα της κάλπης. Επίσης η μονοθεματική πολιτική υπόσταση του όποιου κόμματος θα του στερήσει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά εκλογικής βιωσιμότητας», επισημαίνουν έμπειρα στελέχη της Ν.Δ.

Πολλοί ακόμη είναι αυτοί που επισημαίνουν ότι, τη στιγμή που το κόμμα βρίσκεται σε τροχιά εξουσίας, όχι μόνο δεν κινδυνεύει από αποσχιστικά φαινόμενα και διαλυτικές τάσεις, αλλά η προοπτική του «γκουβέρνου» θα λειτουργήσει συνεκτικά και θα υπερβεί τις όποιες διαφορές και διαφωνίες.
Το ζήτημα στην παρούσα φάση δεν είναι μόνο η Λαϊκή Δεξιά, που σπρώχνει άτσαλα τον Μητσοτάκη προς τη σαμαρική ακραία έκφραση, αλλά και οι καραμανλικοί, που στο ζήτημα αυτό ξαφνικά άρχισαν να ξαναπουλάνε στην πολιτική αγορά μακεδονική ευαισθησία. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που μοιάζει να «απειλείται» στη Β’ Αθήνας, ανακοίνωσε ότι θα παρευρεθεί στο συλλαλητήριο «απενοχοποιώντας» έτσι όλη την καραμανλική πτέρυγα να μπει εν χορώ στον «νεομακεδονικό αγώνα».

Δεξιά ή Κέντρο;
Όλα αυτά δημιουργούν όμως μεγάλο πολιτικό πρόβλημα σχετικά με τους κεντρογενείς ψηφοφόρους, για όλους εκείνους που έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν – έστω και με κρύα καρδιά – τη Ν.Δ. για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μπορούν να «καταπιούν» τη δεξιά στροφή του κόμματος.
Οι περισσότεροι, όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη, ποντάρισαν στη μητσοτακική συνέχεια της εκσυγχρονιστικής αντίληψης Σημίτη, πατώντας στις εξαγγελίες για έναν μετριοπαθή, ρεαλιστικό και μεταρρυθμιστικό φιλελευθερισμό, που προσκρούει στις ακρότητες της εθνικιστικής Δεξιάς, την οποία επιχειρεί να «μαντρώσει» η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ.

Οι ψηφοφόροι αυτοί, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το πλοίο του Κυριάκου εάν δουν ότι ο προορισμός δεν τους ταιριάζει. Κι αν στην παρούσα φάση δεν υπάρχει δημοσκοπική καταγραφή αυτής της τάσης, η βοή της δυσφορίας για τους χειρισμούς στο Σκοπιανό, τις παλινωδίες και την υπαναχώρηση μετά το συλλαλητήριο αρχίζει να διογκώνεται.

Η στάση του Μητσοτάκη, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, έχει προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση σ’ εκείνους που ήλπιζαν ότι η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. θα αντιστεκόταν σθεναρά στις σειρήνες του λαϊκισμού. Έμπειρα κομματικά στελέχη επιμένουν ότι η στάθμιση του πολιτικού κινδύνου στην Πειραιώς ήταν λανθασμένη, καθώς το κόμμα πολύ πιο εύκολα μπορεί να χάσει προς το Κέντρο παρά προς τα δεξιά. Και η επίπτωση από μια τέτοια απώλεια θα είναι καθοριστική για την έκβαση των επόμενων εκλογών, καθώς κανείς δεν αμφισβητεί το δόγμα ότι μόνον οι κεντρώοι ψηφοφόροι μπορούν να εξασφαλίσουν την άνετη εκλογική νίκη στη Ν.Δ...


topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: