...τα οφέλη του συνεργατισμού στον αγροτικό χώρο"...
Τη θέση του ότι ο "βασιλιάς" του κάμπου, το ελληνικό βαμβάκι, με την ενίσχυση της έννοιας του συνεργατισμού στον κλάδο, θα μπορέσει "να...
πατήσει τέρμα γκάζι στην παγκόσμια αγορά", πετυχαίνοντας περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών του, που ήδη δημιουργούν εισροές πάνω από 500 εκατ. ευρώ/έτος, διατύπωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.
Σε ομιλία του σε σημερινή εκδήλωση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος στο πλαίσιο της 27ης Agrotica, ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε εκ νέου τη δυναμική του προϊόντος, που καλλιεργείται στη χώρα μας σε έκταση άνω των 2 εκατ. στρεμμάτων και συγκαταλέγεται στην πρώτη τριάδα των εξαγώγιμων γεωργικών προϊόντων και όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, "συνδέει αρμονικά όλους τους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας (πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα)".
Μιλώντας για τον συνεργατισμό στον αγροτικό χώρο, που όπως επανέλαβε αποτελεί πρωταρχικό στόχο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι "όταν αυτή η έννοια αποκτήσει ουσία, σάρκα και οστά, θεωρούμε ότι μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στον πρωτογενή τομέα, από τη μείωση του κόστους παραγωγής, έως τη διεκδίκηση καλύτερης τιμής και τη δυναμική προβολή του προϊόντος".
Όπως σημείωσε, κορυφή της πυραμίδας του συνεργατισμού αποτελούν οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, τις οποίες και υποστηρίζει ένθερμα η ελληνική κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι συμβάλλουν τα μέγιστα στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων που έχουν τεθεί.
Αναφερόμενος στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, ο υπουργός σημείωσε ότι αποτελεί μία δυναμική μορφή συνεργατισμού και τόνισε ότι "παρόλο το μικρό χρονικό διάστημα λειτουργίας της, θεωρούμε ότι έχει συμβάλλει αρκετά στον χώρο του βαμβακιού".
Εκφράζοντας την αμέριστη υποστήριξη των ανθρώπων του ΥΠΑΑΤ στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, τόνισε χαρακτηριστικά "είμαστε δίπλα σας να σας ακούσουμε και παράλληλα να συνδιαμορφώσουμε το τοπίο που οραματίζεστε για το εθνικό μας προϊόν, μέσα βέβαια από το κανονιστικό πλαίσιο που ισχύει".
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός αναφέρθηκε στη στρατηγική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης, για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ποιοτική ανάδειξη του προϊόντος και επισήμανε ότι προς αυτή την κατεύθυνση στηρίζονται ενεργά παρεμβάσεις που αφορούν:
- τη δημιουργία ομάδων παραγωγών με άμεσο στόχο τη δημιουργία συνεργατισμού και οικονομίας μικρής κλίμακας
- την υιοθέτηση πρακτικών γεωργίας ακριβείας που συμβάλουν στην εξοικονόμηση των γεωργικών εισροών όπως η λίπανση, η άρδευση κλπ
- την επιλογή κατάλληλων ποικιλιών με τη μεγαλύτερη ποσοτική και ποιοτική απόδοση
- την πιστοποίηση της παραγωγής αλλά και της ποιότητας του τελικού προϊόντος
"Στόχος μας είναι μέσα από τη μεταξύ μας συνεργασία να αναδιαμορφώσουμε ή ακόμα και να δημιουργήσουμε νέα πλαίσια για τη χάραξη νέας κατεύθυνσης και προοπτικής για το μέλλον του προϊόντος με κύριο άξονα την βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητάς του" υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Aπό την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, σημείωσε: "πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για το εθνικό προϊόν, το βαμβάκι, ώστε αυτό να ανακτήσει αξία που απώλεσε τα τελευταία χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό το ελληνικό βαμβάκι να αποκτήσει την ταυτότητα που τού πρέπει και που σήμερα δυστυχώς δεν έχει". Ωστόσο, όπως ο ίδιος αναγνώρισε, η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού βαμβακού έχει ενισχυθεί, ενώ οι τιμές πώλησής του βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Ο κ.Κόκκαλης πρότεινε στους καλλιεργητές να συστήσουν ομάδες παραγωγών, έτσι ώστε να ενισχύσουν τα μέγιστα τη διαπραγματευτική τους δύναμη. Επιπλέον, ο ίδιος είπε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να έρθει σε συνεργασία και συνεννόηση με την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ), ώστε τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στις βαμβακοκαλλιέργειες να μην κυκλοφορούν χωρίς άδεια. Τέλος, ο ίδιος επιβεβαίωσε τη βούληση του ΥΠΑΑΤ για στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι επί ημερών της σημερινής ηγεσίας επαναλειτούργησε σχετική ομάδα εργασίας στο υπουργείο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου