28.2.18

Εννιά υπουργοί που παραιτήθηκαν πριν την Αντωνοπούλου...

και οι λόγοι παραίτησης τους...

Την αποπομπή της Ράνιας Αντωνοπούλου από την Κυβέρνηση αποφάσισε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας δεκτή την παραίτηση της Αναπληρωτού υπουργού Εργασίας για τον...
σάλο που προκλήθηκε από το επίδομα ενοικίου που λάμβανε για δύο χρόνια. Μάλιστα, λίγες ώρες μετά, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου υπέβαλε και τη δική του, η οποία έγινε και αυτή αποδεκτή.
Παρακάτω θυμηθήκαμε 9 πρώην υπουργούς, που είτε αναγκάστηκαν να παραιτηθούν είτε αποπέμφθηκαν, καθώς η στάση τους και οι επιλογές του είχαν προκαλέσει πολιτικές θύελλες.

1. Κώστας Σημίτης – 1987

Το 1987, ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου αποφασίζει κάπως απότομα και αιφνιδιαστικά να αλλάξει την σταθεροποιητική πολιτική την οποία είχε αρχίσει να εφαρμόζει μετά εκλογές του 1985, με σκοπό να περιορίσει τα ελλείμματα της χώρας. Ο υπουργός Οικονομικών που είχε αναλάβει να εφαρμόσει αυτήν την πολιτική ήταν ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος υπέβαλε γραπτώς την παραίτησή του καθώς διαφωνούσε με την «φιλολαϊκότερη», πολιτική που θα έδινε παροχές στους πολίτες. Ο Σημίτης αντικαταστάθηκε από τον Δημήτρη Τσοβόλα.

2. Σταύρος Δήμας – 1991

Ένα λεκτικό επεισόδιο ανάμεσα στον Σταύρο Δήμα (υπουργός Βιομηχανίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη) και την Μαρίκα Μητσοτάκη (σύζυγο του πρωθυπουργού) ήταν και ο λόγος της παραίτησης του το 1991. Ο τότε πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να πραγματοποιηθεί μία επίσκεψη στον ελληνισμό των πρώην σοβιετικών χωρών, καθώς ήταν πρόσφατη η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, με επικεφαλής τον ίδιο και με την παρουσία υπουργών και Ελλήνων επιχειρηματιών. Το ρεπορτάζ των «Νέων» από το φύλλο της 27ης Ιουλίου 1991 αναφέρει ότι ο Σταύρος Δήμας ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τη Μαρίκα Μητσοτάκη, ενώ άλλα δημοσιεύματα της εποχής υποστήριζαν ότι η κ. Μητσοτάκη έφτασε στο σημείο να τον χαστουκίσει. Αιτία της σύγκρουσης; Η δυσαρέσκεια ορισμένων επιχειρηματιών για το γεγονός ότι η επίσκεψη δεν είχε προγραμματιστεί και αισθάνονταν παραμελημένοι.

3. Αντώνης Σαμαράς – 1992

Μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 1990, Υπουργός Εξωτερικών διορίζεται ο Αντώνης Σαμαράς. Η γνωστή διαφωνία του όμως με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για το χειρισμό του ζητήματος της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, τον οδηγεί τον Απρίλιο του 1992 εκτός Κυβέρνησης. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ο Σαμαράς θα υποβάλει την παραίτηση του από βουλευτής, αποχωρώντας από τη Νέα Δημοκρατία και ιδρύοντας το 1993 την Πολιτική Άνοιξη.

4. Αναστάσιος Πεπονής – 1994

Το πιο γνωστό επίτευγμα του Αναστάσιου Πεπονή είναι η ίδρυση του ΑΣΕΠ το 1994, που βοήθησε σημαντικά στην προσπάθεια αποκομματικοποίησης των διορισμών στο Δημόσιο. Ένα επίτευγμα όμως το οποίο οδήγησε τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης στην παραίτηση του καθώς πολλοί συνάδελφοί του υπονόμευαν το νόμο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, που ο ίδιος είχε εισηγηθεί. Αξίζει να αναφερθεί ότι κανένας τότε δεν υποχρέωσε τον Πεπονή να παραιτηθεί, αντίθετα όλοι του ζήτησαν να παραμείνει στη θέση του.

5. Σάββας Τσιτουρίδης – 2004/2007

Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2004 ο Σάββας Τσιτουρίδης υποβάλει την παραίτησή του από Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για λόγους ευθιξίας μετά το θέμα που είχε δημιουργηθεί με την καταγγελία για παράτυπη μετεγγραφή του γιου του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Πάντειο της Αθήνας. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρώην υπουργός, είχε σημειώσει ότι δεν τίθεται θέμα ηθικής τάξεως και ότι υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους πολιτικής ευθιξίας. Συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος δήλωσε, η μετεγγραφή είχε ζητηθεί για λόγους ασφαλείας, εξαιτίας της πολιτικής ιδιότητας του πατέρα του, ενώ ο πρώην πρύτανης του Παντείου την είχε χαρακτηρίσει «καθ’ όλα νόμιμη».

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και το 2007, όταν ο Σάββας Τσιτουρίδης, παραιτήθηκε και από Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με αφορμή τις εισαγγελικές έρευνες για χρηματιστηριακές πράξεις του στενού του συνεργάτη Ευγένιου Παπαδόπουλου στο διάστημα 1999-2000. Η παραίτηση Τσιτουρίδη ζητήθηκε από τον Κώστα Καραμανλή

6 Γιώργος Βουλγαράκης – 2008

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2008 ο Βουλγαράκης ως υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και για λόγους ευθιξίας θα υποβάλλει την παραίτησή του από το κυβερνητικό σώμα. Παραίτηση η οποία είχε γίνει αποδεκτή, μετά και από κατηγορίες που αφορούσαν την εμπλοκή του σε υπεράκτια εταιρεία διαχείρισης ακινήτων αλλά και αυτήν της συζύγου του με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Συγκεκριμένα η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Βουλγαράκη ότι η εταιρεία στην οποία συμμετείχε αναμείχθηκε στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Μονής Βατοπεδίου. Από την πλευρά του ο Βουλγαράκης υποστήριξε ότι το σύνταγμα της Ελλάδος δεν απαγορεύει την ιδιοκτησία ενώ όσον αφορά το ζήτημα του ασυμβίβαστου, που ίσχυε την εποχή που συστάθηκε η εταιρεία, δήλωσε ότι ήταν απλώς μέτοχος και σε καμία περίπτωση δεν άσκησε ρόλο διαχειριστή.

7. Βασίλης Μαγγίνας – 2007

Η παραίτηση του Βασίλη Μαγγίνα ήλθε λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Κόσμος του Επενδυτή», το οποίο ανέφερε ότι ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κατέχει πολεοδομική άδεια για αναψυκτήριο, βάσει της οποίας έχει χτίσει την κατοικία του στο Κορωπί, σε χωροταξική ζώνη που δεν είναι οικιστική. Παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 για λόγους ευθιξίας ενώ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφερόταν ότι ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού, τον οποίο ευχαρίστησε για τη συμβολή του στην προώθηση της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού.

8. Ντίνος Ρόβλιας – 2009

Η πρώτη παραίτηση από την Κυβέρνηση Παπανδρέου ήρθε από τον υφυπουργό Εσωτερικών, Ντίνο Ρόβλια, τον Δεκέμρβιο του 2009 ο οποίος παραιτήθηκε κατόπιν δημοσιευμάτων που εμφάνιζαν το πολιτικό γραφείο του να ασχολείται με αιτήματα μεταθέσεων αστυνομικών και στρατιωτικών. Σε δήλωσή του τότε, ο Ντίνος Ρόβλιας είχε τονίσει χαρακτηριστικά: «Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και υπέβαλα την παραίτησή μου ανεξάρτητα από την ουσία της καταγγελίας, για να μην προξενήσω το ελάχιστο πρόβλημα στην κυβέρνηση, πολλώ μάλλον σ’ αυτή την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο».

9. Παναγιώτης Σγουρίδης – 2016

Όλα ξεκίνησαν όταν σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Σγουρίδης υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραπλάνησε τους αγρότες, όπως έκαναν παλαιότερα οι πρώην Πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να κερδίσει τις ψήφους τους και τις εκλογές. Αμέσως προκλήθηκε τεράστιος πολιτικός σάλος με τον Υφυπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων να επιχειρεί να ανασκευάσει τις δηλώσεις του δίνοντας διαφορετικό περιεχόμενο σε όσα είπε. Λίγο αργότερα ο υφυπουργός που προερχόταν από του ΑΝΕΛ θα θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού η οποία και θα γίνει δεκτή...

mikropragmata.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.