10.2.18

Στις 21 Ιουνίου η απόφαση Eurogroup...

...για έξοδο από τα Μνημόνια...

Επισπεύδονται οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης και μιας σειράς άλλων ζητημάτων τα οποία έθεσε ξεκάθαρα ο επίτροπος επί των Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, περί τα τέλη Φεβρουαρίου και ειδικότερα στις 26 Φεβρουαρίου, αναμένονται οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, οι...
οποίοι εικάζεται ότι θα παραμείνουν για 3-4 ημέρες αρχικά και θα επιστρέψουν ξανά μέσα στον Μάρτιο.

Ο αρχικός προγραμματισμός περιλάμβανε να έρθουν κοντά στα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο όλες οι πλευρές δείχνουν να επιθυμούν να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες εντός χρονοδιαγράμματος. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, το οποίο προέκυψε μετά την προχθεσινή συνεδρίαση του EWG, θα προηγηθεί η κάθοδος των τεχνικών κλιμακίων λίγες μέρες νωρίτερα, μετά τη σύνοδο του Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα και με τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, τέταρτο Μνημόνιο δεν πρόκειται να υπάρξει. Οι δηλώσεις του ιδίου δείχνουν ότι αναζητείται η ενδεδειγμένη φόρμουλα της μεταμνημονιακής εποχής χωρίς την ύπαρξη προληπτικής πιστωτικής γραμμής, ενώ η εξίσωση του χρέους έχει αρχίσει να... επιλύεται, χωρίς να είσαι σαφές το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μια πρώτη συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο έγινε στην προχθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι αποφάσεις για το χρέος επιδιώκεται να κλείσουν στο Eurogroup του Μαρτίου, αν και δεν αποκλείεται και αυτή η απόφαση να... τραβήξει μέχρι τον Ιούνιο.

Μοσκοβισί και Τζανακόπουλος συγκλίνουν για το χρέος

Το ζήτημα του χρέους έθεσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέροντας:

«Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το μεσοπρόθεσμο διάστημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ. Επομένως όλες οι κυβερνήσεις, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση αυτή θεσμοί, θα πρέπει να διασφαλίσουν ακριβώς την τήρηση αυτού του ορίου, του 15% στις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Πρόκειται δηλαδή, πέραν της πολιτικής βούλησης, και για νομική υποχρέωση».

Εν τω μεταξύ, για το θέμα του χρέους, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας χθες στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υποστήριξε ότι είναι «μη βιώσιμο, ποινικοποιεί τη χώρα και πρέπει να μειωθεί. Έχουν ληφθεί βραχυπρόθεσμα μέτρα και χρειάζονται μεσομακροπρόθεσμα, μέτρα περισσότερο φιλόδοξα, αλλά υπάρχει κάτι που, ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν θα συμβεί. Η διαγραφή χρέους. Δεν υπάρχει χώρα που θα συμφωνήσει».

Στη συνέχεια είπε ότι για τη ρύθμιση του χρέους υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις: Μία ελληνική στρατηγική ανάπτυξης την οποία θα καθορίσει η ελληνική κυβέρνηση, ένας μηχανισμός που θα ελέγχει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος, διευκρινίζοντας ότι αυτές θα είναι διαφορετικές, και μία σειρά μέτρων για το χρέος.

Το αναπτυξιακό σχέδιο...

Αναφορικά με το επόμενο διάστημα, εκτός της ολοκλήρωσης των 88 προαπαιτουμένων, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις με συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για το είδος της μεταμνημονιακής εποχής, την επιπλέον ελάφρυνση του χρέους αλλά και το ελληνικό ολιστικό αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο που εκπονεί η κυβέρνηση.

Σε χρόνο παράλληλο η ελληνική κυβέρνηση θα επεξεργάζεται το σχέδιο ανάπτυξης των επόμενων ετών -σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, θα παρουσιαστεί πριν από το Πάσχα.

Ο προγραμματισμός υπαγορεύει σύνθεση όλων των κομματιών του παζλ στις 21 Ιουνίου, στο τελευταίο Eurogroup πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, δύο μήνες πριν από την τυπική λήξη του τρίτου προγράμματος του ESM. O Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι τότε επιδιώκεται μια «παγκόσμια συμφωνία».

«Στις 21 Ιουνίου το Eurogroup θα αποφασίσει ότι είμαστε σε θέση να βγούμε από τα Μνημόνια» είπε ο κ. Μοσκοβισί τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και πρέπει να συνεχιστεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας. «Δεν πρέπει να χάσουμε τα τελευταία μέτρα της διαδρομής» σημείωσε από το Ίδρυμα Νιάρχος.

...και η Αναπτυξιακή τράπεζα

Ο Γάλλος επίτροπος συναντήθηκε χθες και με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, αλλά και με τον αναπληρωτή Αλέξη Χαρίτση. «Συζητήσαμε με τον υπουργό Παπαδημητρίου για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να μπορέσουμε να βγούμε με επιτυχία από το ελληνικό πρόγραμμα« είπε και πρόσθεσε: »Για μένα το κλειδί είναι ότι διατηρείται η ανάπτυξη, ότι η Ελλάδα δημιουργεί τα δικά της εργαλεία, ώστε να έχει μια δική της ελληνική στρατηγική και μεταξύ αυτών των εργαλείων είναι η δημιουργία μιας εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας, όπως υπάρχει σε άλλες χώρες".

Τέλος συμπλήρωσε για το αναπτυξιακό πρόγραμμα: «Νιώθω ανακουφισμένος από όσα έχουν ήδη γίνει, από το γεγονός ότι η πρόοδος των εργασιών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Συμφωνήσαμε με τον κ. Παπαδημητρίου ότι θα συνεργαστούμε πλήρως, ώστε αυτή η ελληνική αναπτυξιακή στρατηγική να είναι πειστική, να τη συμμερίζονται όλοι και να δημιουργεί συναινέσεις».

Εντός προγράμματος

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση, επισήμανε ότι δεν είναι δίκαιο να ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στο Ταμείο, το οποίο είναι ο βασικός σύμμαχος της Ελλάδας στο θέμα του χρέους. Το παράδοξο όμως είναι, συμπλήρωσε, ότι από τη μία είναι ο βασικός σύμμαχος και από την άλλη ζητάει τα πιο αυστηρά μέτρα. «Το ΔΝΤ πρέπει να είναι μαζί μας μέχρι το τέλος» υπογράμμισε.

Για το θέμα των μεταρρυθμίσεων στον τρόπο λειτουργίας των θεσμών της Ε.Ε. παρατήρησε πως η βασική μεταρρύθμιση είναι να υπάρξει υπουργός Οικονομικών στην Ευρωζώνη που να είναι ταυτόχρονα πρόεδρος του Eurogroup. «Χρειαζόμαστε εργαλεία όπως το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο με σαφείς οδηγίες, έλεγχο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απολογισμό και διαφάνεια» σημείωσε.

Συνάντηση Μοσκοβισί - Μητσοτάκη

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Ευρωπαίο επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί. Σύμφωνα με πηγές από τη Ν.Δ., δόθηκε έμφαση στο ζήτημα της υπερφορολόγησης και, σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε το γεγονός ότι "ενώ η κοινωνία ασφυκτιά υπό το βάρος των ολοένα και υψηλότερων φόρων και εισφορών, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αυξάνει και πάλι τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου».

Στοχεύει σε Μνημόνιο η Ν.Δ.;

Με τρόπο σκωπτικό απάντησαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σε ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη της Ν.Δ. Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος ανέφερε πως η έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει και έξοδο από τα Μνημόνια. Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, στην ανακοίνωση της Ν.Δ. «υπάρχει ένα σημείο που προξενεί ανησυχία σε όλους και όλες για τις προθέσεις αντιπολίτευσης που επιθυμεί να αναλάβει την εξουσία» προσθέτοντας:

«Την ημέρα δηλαδή που η χώρα βγήκε επιτυχώς, για τρίτη φορά, στις αγορές και αποδεικνύει ότι είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια ακόμη και σε συνθήκες όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές, η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να δηλώσει ότι προτιμά την χώρα εγκλωβισμένη σε ένα μνημονιακό καθεστώς επ' αόριστον!». Και κατέληξαν: «Θα ήταν χρησιμότερο για τους πολίτες και για την κυβέρνηση να υπάρχει μία αξιωματική αντιπολίτευση με πρόγραμμα και επιχειρήματα. Υπάρχει επαρκής χρόνος μέχρι το 2019».

avgi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: