θεσμοθετηθούν μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα στοιχεία της καταστροφής του δημοσιογραφικού κλάδου. Κατάσταση για την οποία το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχουν οι ίδιες οι εκδοτικές επιχειρήσεις, που επέλεξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια την επιδότηση των προσφορών αντί της αναγνωσιμότητας και της κυκλοφορίας.
Και ενώ η ΕΣΗΕΑ έχει ήδη υπογραμμίσει στον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά –όπως είχαν αποκαλύψει οι «Τ»– ότι προϋπόθεση για τα μέτρα στήριξης των εφημερίδων θα πρέπει να είναι η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, το αίτημα δεν φαίνεται να προωθείται θερμά από τη συνδικαλιστική ηγεσία.
Κι όμως, τα νούμερα του δημοσιογραφικού κλάδου είναι σαρωτικά. Πάνω από το 22% των ενεργών δημοσιογράφων είναι στην ανεργία, σε επίσχεση εργασίας ή δεν έχουν πληρωθεί πάνω από τρεις μήνες (!), ενώ το 1/4 του δημοσιογραφικού κλάδου είναι συνταξιούχοι. Απομένει έτσι ένα ποσοστό περί το 56%-58% το οποίο απασχολείται στα ελληνικά ΜΜΕ χωρίς μεγάλο πρόβλημα, τουλάχιστον στην καταβολή της μισθοδοσίας. Ακόμη και σε αυτό το ποσοστό όμως έχει καταργηθεί η συλλογική σύμβαση εργασίας, όπως και τα όποια δικαιώματα στην εργασία, ενώ οι μισθοί έχουν μειωθεί πάνω από 60% όλα αυτά τα χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΣΗΕΑ, το σύνολο των εγγεγραμμένων τακτικών μελών σήμερα είναι 5.804, εκ των οποίων οι 1.263 είναι συνταξιούχοι. Ο συνολικός αριθμός των ενεργών μελών της Ένωσης Συντακτών είναι 3.310. Και από αυτούς οι 916 είναι άνεργοι, οι 143 βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και οι 172 δεν έχουν πληρωθεί τους τρεις τελευταίους μήνες...
typologies.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου