8.1.18

Ζ. Ζάεφ για Σκοπιανό: Δεν έχουμε κόκκινες γραμμές...

Αισιόδοξος ότι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα επιλυθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας πως...
«η λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές».

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεσή του να συμβάλει στη διαπραγμάτευση, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο κ. Ζάεφ ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν έχει «κόκκινες γραμμές» στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν χρησιμοποιώ κόκκινες γραμμές, γιατί αποτελούν εμπόδιο στην εξεύρεση μιας λύσης. Θα χρησιμοποιήσω άλλες μεθόδους, προκειμένοι οι όποιες κόκκινες γραμμές να γίνουν το φώς εκείνο που θα μας βγάλουν από το σκοτάδι του προβλήματος», ενώ στη συνέχεια χρησιμοποίησε σχηματικά και τον αρχαιοελληνικό μύθο του Λαβύρινθου, του Μινώταυρου και της Αριάδνης.

«Αν υπάρξουν "κόκκινες γραμμές", δεν θα φτάσουμε ποτέ στην επίλυση του ζητήματος», επεσήμανε.

«Θα ήθελα να απευθύνω ένα μήνυμα και για την κυβέρνηση και για την αντιπολίτευση στην Ελλάδα και για το κράτος μου: Πρέπει να υπάρχει καλό πνεύμα και βούληση ώστε οι δύο χώρες να δημιουργήσουν φιλικές σχέσεις και να είμαστε πραγματικά αφοσιωμένοι και στο εσωτερικό των χωρών μας να αντιμετωπίσουμε το θέμα για να λυθεί το πρόβλημα. Αυτό που δήλωσε πρόσφατα ο κ. Καμμένος ότι αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των πολιτικών φορέων των δύο χωρών και αυτός θα συμφωνήσει για τη λύση, είναι μια ελπιδοφόρα προοπτική. Επιθυμώ να συναντηθώ και με τον κ. Καμμένο και με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά αφού πρώτα συναντηθώ με τον πρωθυπουργό, για να εξηγήσω σε ποιο βαθμό είναι δυνατή η επίλυση του προβλήματος και θα είναι θετική και για τις δύο χώρες», σημείωσε ακόμα και πρόσθεσε:

«Είμαι πεποισμένος ότι οι πολιτικοί θα επιβραβευθούν από τους πολίτες για την εξεύρεση λύσης και για το ότι είχαν το θάρρος να λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση αυτή με γνώμονα το συμφέρον και των δύο χωρών».

«Η λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, έχω πειστεί ότι η πραγματική επίλυση στο τέλος θα έρθει. Έχουμε τη δυνατότητα και οι δύο πλευρές, προσδιορίζοντας και οριοθετώντας να βρούμε λύση», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζάεφ και πρόσθεσε:

«Το επόμενο βήμα είναι να την (σ.σ. τη λύση) ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας στους Έλληνες πολίτες και εμείς στους δικούς μας πολίτες. Στο τέλος του 2018 θα βρεθεί μια λύση που θα προάγει τη συνεργασία των δύο κρατών και τότε θα μπορώ να πω στους πολίτες μου ότι αποκτήσαμε έναν μεγάλο σύμμαχο, την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αποκάλυψε πως με τον Έλληνα ομόλογό του μοιράζονται τις ίδιες ηγετικές αξίες και έχουν γεννηθεί την ίδια χρονιά.

«Ίσως ο Θεός το έφερε έτσι, για να μπορέσουμε να λύσουμε ένα ευαίσθητο πρόβλημα που υφίσταται μεταξύ των δύο κρατών», είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο, ο Ζόραν Ζάεφ αποκήρυξε τις πρακτικές του προκατόχου του, Νίκολα Γκρουέφσκι, και εξήγησε πως δεν συμφωνεί με τη θέση των προηγούμενων Πρωθυπουργών, δηλαδή πως «οι Σκοπιανοί είναι οι μοναδικοί κληρονόμοι του Μ. Αλεξάνδρου».

Σχετικά με το αεροδρόμιο των Σκοπίων, στο οποίο η κυβέρνηση Γκρουέφσκι είχε ονομάσει «Μέγας Αλέξανδρος», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε την προηγούμενη κυβέρνηση ως «φερόμενη από εθνικισμό», ενώ δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει το θέμα της ονομασίας, «αν αυτό είναι ένα θέμα που ενοχλεί την ελληνική κυβέρνηση». «Θέλω ο Μέγας Αλέξανδρος να λειτουργήσει ενοποιητικά κι όχι διχαστικά ανάμεσα στους δυο λαούς», τόνισε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: