12.1.18

Μειώνεται η ένταση με την Εκκλησία...

για τα Σκόπια...

Να ρίξει τους τόνους με την Εκκλησία στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων επιχείρησε χθες ο πρωθυπουργός, ύστερα από...
την τοποθέτηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), η οποία την Τετάρτη ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία» ή παραγώγου του στην ονομασία του γειτονικού κράτους.

Τη θέση της Εκκλησίας ανέλυσε ο Αρχιεπίσκοπος σε επιστολή του προς τον κ. Τσίπρα. Χθες, ο πρωθυπουργός απάντησε στον κ. Ιερώνυμο δηλώνοντας ότι επιθυμεί «ανοιχτές πόρτες διαλόγου» και αναγνωρίζοντας στην Εκκλησία ότι βρίσκεται «πάντοτε σε χριστιανική και εθνική εγρήγορση».

Για το Σκοπιανό τον βεβαιώνει ότι «η κυβέρνησή μου είναι αποφασισμένη να το αντιμετωπίσει με αίσθημα εθνικής ευθύνης, αμετακίνητης προάσπισης των εθνικών συμφερόντων και επιδίωξης σχέσεων ειρήνης, συνεργασίας και φιλίας με τους λαούς της περιοχής. Πολιτική που συνάδει απολύτως με τα διδάγματα της ορθόδοξης πίστης, που στον πυρήνα έχουν την ειρήνη μεταξύ ανθρώπων και λαών».

Ο κ. Τσίπρας βεβαιώνει επίσης ότι «θα αντιμετωπίσουμε τις σκέψεις που διατυπώνετε στην επιστολή σας με τη δέουσα προσοχή. Θα λάβουμε σοβαρά υπόψη όσα για την εκκλησιαστική πτυχή του θέματος αναφέρετε».

Από την πλευρά της, η Εκκλησία τήρησε πολύ χαμηλούς τόνους, μετά και τη σαφή θέση του κ. Ιερώνυμου κατά της συμμετοχής-στήριξης της Εκκλησίας σε τυχόν συλλαλητήρια. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος σε δηλώσεις του διευκρίνισε ότι 32 μητροπολίτες της Βορείου Ελλάδος προσανατολίζονται στη διενέργεια τελετουργίας στον Αγ. Δημήτριο και όχι διαδήλωσης. Μάλιστα, διέψευσε οποιαδήποτε σχέση της Εκκλησίας με το συλλαλητήριο που προγραμματίζεται στις 21/1 στη Θεσσαλονίκη.
Συνάντηση Κοτζιά σε «μυστικό» χώρο για τα Σκόπια

Στο μεταξύ χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ είχαν συνάντηση και ο τόπος έμεινε κρυφός μέχρι να ολοκληρωθεί.

Η συνάντηση έγινε τελικά στη Θεσσαλονίκη και οι δύο υπουργοί συζήτησαν τη μεθοδολογία η οποία θα ακολουθηθεί για την προσέγγιση των δύο πλευρών και το πλαίσιο που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν τη διαφορά στο θέμα του ονόματος.

Η συνάντηση, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ήταν εποικοδομητική και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, προς ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Επίσης, οι δύο άνδρες εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλα ζητήματα ενόψει των επόμενων συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.


Η αντίδραση Καμμένου - Μητσοτάκη

Να «σταματήσει να επιδίδεται σε μια μυστική διπλωματία» η κυβέρνηση ζήτησε σε δηλώσεις του, στο Λουτράκι Αριδαίας, Πέλλας, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση, να «σταματήσει να διχάζει τους Έλληνες» και «να ταυτίζει» ανθρώπους με ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό, με την «άκρα δεξιά».

Μάλιστα τόνισε ότι η θέση της ΝΔ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

«Οποιαδήποτε λύση μπορεί να συζητηθεί για το θέμα αυτό πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλες τις πτυχές αυτού του μεγάλου ζητήματος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τοποθέτηση του για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στα Γιαννιτσά και νωρίτερα στην Κρύα Βρύση Πέλλας.

«Να μη μας θεωρούν δεδομένους» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι το κόμμα του δε θα στηρίξει μια λύση που δε θα είναι ικανοποιητική, δηλαδή, εάν η πρόταση λύσης δεν περιλαμβάνει λύση σε «τρία επίπεδα», όπως προέβλεπε η γραμμή που χάραξε για αυτό το θέμα η ΝΔ, ως κυβέρνηση το 2008, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

«Δεν δέχομαι τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων, για μένα η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική και η θέση μου ταυτίζεται με την θέση των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1992» δήλωσε στο μεταξύ ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης.

Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι «δεν εκφράζω κάποια ιδεοληψία, αλλά παραμένω πιστός στις αρχές και τις αξίες που μεγάλωσα».

«Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική, όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο "Μακεδονία". Υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε», τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ.

Ούτε new (νέα), ούτε upper (άνω) Μακεδονία, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, προσθέτοντας ότι αν οι ΑΝΕΛ, διαφωνήσουν με την πρόταση για την ονομασία, θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών...


newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: