2.1.18

Οι πολιτικές καραμπόλες του Μακεδονικού...

Η επιμονή του  Νίκου Κοτζιά στην “πλειοψηφία βουλευτών” και όχι στην “πλειοψηφία κομμάτων” για το Μακεδονικό δεν είναι τυχαία. Και...
δεν στοχεύει μόνον στην υπέρβαση του, προφανούς, εσωτερικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η συγκυβέρνηση λόγω της  διαφωνίας Καμμένου στην χρήση της λέξης “Μακεδονία” σε ενδεχόμενη συμφωνία για το ονοματολογικό. Εχει να κάνει και με τον  – εξίσου προφανή πλέον – εσωτερικό διχασμό που προκαλεί το θέμα στην αντιπολίτευση, και όχι μόνον στην μείζονα.

Στην πραγματικότητα, στην κυβέρνηση έχουν “διαβάσει” τις πολιτικές καραμπόλες, τις συγκρούσεις και τα εσωτερικά αδιέξοδα που κρύβονται πίσω από την οξεία ρητορική τόσο της ΝΔ όσο και συγκεκριμένων “τάσεων” του Κινήματος Αλλαγής. Και θεωρούν πως η ανάδειξη, και η παράλληλη υπέρβαση των συγκρούσεων αυτών μπορεί να οδηγήσει όντως στην “πλειοψηφία ευθύνης” για την επίλυση του Μακεδονικού που επικαλείται ο Νίκος Κοτζιάς, εάν βεβαίως εξελιχθούν ομαλά μέσα στο επόμενο εξάμηνο οι διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ με την κυβέρνηση Ζάεφ.

Κοτζιάς: Θα υπάρξει πλειοψηφία βουλευτών

“Η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή και θα έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών» ήταν το μήνυμα που έστειλε επ' αυτού ξανά σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, δείχνοντας και την πολιτική οδό που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση στην εσωτερική διαχείριση του ζητήματος. Σ' αυτή την οδό, δε, κεντρικό ρόλο δεν θα παίξει μόνον η τελική στάση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και εκείνη του Κινήματος Αλλαγής και του ΚΚΕ.

Τα τρία μέτωπα της ΝΔ

Στη ΝΔ η “οχυρωματική” γραμμή περί απώλειας της δεδηλωμένης εάν δεν καταλήξουν σε κοινή θέση οι κυβερνητικοί εταίροι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κρύβει τουλάχιστον τρία εσωτερικά πολιτικά μέτωπα. Το πρώτο αφορά βεβαίως την θέση της ομάδας Σαμαρά, η οποία μέχρι στιγμής σιωπά επιδεικτικά, και μάλλον ανησυχητικά, επί της ουσίας του θέματος – δηλαδή, επί του εάν είναι αποδεκτό ή όχι το “δόγμα” του Βουκουρεστίου και του Κώστα Καραμανλή για σύνθετη ονομασία erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Το δεύτερο μέτωπο έχει να κάνει με τους φόβους του επιτελείου Μητσοτάκη για απώλειες και επικίνδυνες επιπλοκές στα δεξιά της ΝΔ. Ηδη, οι πληροφορίες που υπάρχουν στην Πειραιώς δείχνουν αυξημένη κινητικότητα, με στόχο ακόμη και την ίδρυση νέου κόμματος, στην Βόρειο Ελλάδα, γεγονός που θα μπορούσε να αποβεί μοιραιο για τις εκλογικές προοπτικές της Νέας Δημοκρατίας με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για πρωτοβουλίες ισχυρής πίεσης προς τον – καραμανλικό – Πρόεδρο της Δημοκρατίας από σκληρούς κύκλους προκειμένου να μην αποδεχθεί την χρήση του όρου “Μακεδονία”.

Το τρίτο μέτωπο είναι περισσότερο ενδο-οικογενειακό και λιγότερο εσωκομματικό, έχει όμως υψηλή πολιτική ευαισθησία για την ηγεσία της συντηρητικής παράταξης: Είναι η αναζωπύρωση της αναμέτρησης Κυριάκου – Ντόρας, καθώς η πρώην υπουργός Εξωτερικών επιδιώκει να πάρει “πρώτο ρόλο” στην δημόσια αντιπαράθεση για το Μακεδονικό. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που δεν ανελήφθη κατόπιν συνεννόησης, δεν διέφυγε της προσοχής της κυβέρνησης η οποία απαντά σταθερά και προσωπικά στην κυρία Μπακογιάννη, και η οποία κατά τις πληροφορίες έχει ενοχλήσει πολύ τον αρχηγό της ΝΔ.

Η σύγκρουση Βενιζέλου - Παπανδρέου

Αρκούντως σύνθετο δείχνει, την ίδια ώρα, το σκηνικό και στο Κίνημα Αλλαγής. Η ίδια η Φώφη Γεννηματά δήλωσε σήμερα ότι “θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα όταν η κυβέρνηση φέρει ενημέρωση” για τις προτάσεις που τελούν σε διαπραγμάτευση, το Μακεδονικό όμως δείχνει να αναζωπυρώνει ήδη την “βεντέτα” Βενιζέλου – Γιώργου Παπανδρέου και δίνει χώρο υπέρβασης στον Σταύρο Θεοδωράκη.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, στην συνέντευξή του στο “Εθνος” ήταν κάτι περισσότερο από καθαρός: «Αν σήμερα οι συνθήκες επιτρέπουν λύση ικανοποιητική, τα ευρύτερα γεωπολιτικά δεδομένα είναι ένας ακόμη λόγος για να προχωρήσουμε”, είπε, προσθέτοντας: «Και πρέπει να πω ότι, διαφωνώ με τη θέση της ΝΔ... Είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο να κάνουν τον κύριο Καμμένο ρυθμιστή αυτής της εθνικής υπόθεσης».

Αντιθέτως, με άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδειξε να κλείνει, για μια ακόμη φορά, το μάτι στη Νέα Δημοκρατία. Αφού κατήγγειλε την κυβέρνηση για συνταγματική ανευθυνότητα, διαμήνυσε ότι τα κομματα της αντιπολίτευσης «οφείλουν να τοποθετηθούν και μάλιστα δημόσια μόνο όταν η κυβέρνηση αποσαφηνίσει το τοπίο». Αυτήν την αποσαφήνιση όμως δεν την προσδιόρισε μόνον στην ενημέρωση για το περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας με την πλευρά Ζάεφ, αλλά έθεσε και έναν δεύτερο όρο που παραπέμπει ευθέως στην γραμμή της ΝΔ: “Η κυβέρνηση”, έγραψε, “οφείλει να ενημερώσει όχι μόνον για τη στάση των κυβερνητικών κομμάτων αλλά και για το πώς τοποθετείται πολιτικά και θεσμικά το καθένα από αυτά έναντι του άλλου”.

Εάν σε αυτά τα δεδομένα προστεθεί και η ευθέως εκφρασμένη θέση του Σταυρου Θεοδωράκη ότι “η λύση είναι μπροστά μας και δεν θα περιμένει για πάντα”, γίνεται σαφές πως η απουσία συμπαγούς και ενιαίας γραμμής δεν συνιστά πρόβλημα μόνον της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Και πως η “πλειοψηφία βουλευτών” που επικαλείται ο Νίκος Κοτζιάς είναι μάλλον η πιο πιθανή διέξοδος εάν επέλθει η τελική συμφωνία για το Μακεδονικό...


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: