14.1.18

«Να μάθει ο Τσακαλώτος από τα δικά μας λάθη»...


Όταν πηγαίνεις στην Κύπρο και συζητάς για την οικονομική κρίση, οι συγκρίσεις με την Ελλάδα, αν και είναι διαφορετικά τα μεγέθη της οικονομίας και...
οι αιτίες της κρίσης, είναι αναπόφευκτες. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους που βρέθηκαν στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της παρουσίασης των διεθνών δραστηριοτήτων της Eurobank, δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η χώρα μας θα ακολουθήσει την πορεία της ανάκαμψης και της υπέρβασης», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «είμαι εκ φύσεως και  πεποιθήσεως συγκρατημένα αισιόδοξος. Αυτό ισχύει για κάθε οικονομία, γιατί, σε κάθε πορεία ο δρόμος προς την ανάκαμψη είναι δύσκολος».

Ο Χάρης Γεωργιάδης θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει αστείρευτες παραγωγικές δυνατότητες -ασύγκριτα πιο μεγάλες από αυτές της Κύπρου, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε φυσικό πλούτο, όπως σημείωσε- και μπορεί να κάνει αναπτυξιακό άλμα.

Η ταχεία έξοδος από το Μνημόνιο, όπως είπε ο Χ. Γεωργιάδης, ήταν απόφαση της Κύπρου να προχωρήσει σε δημοσιονομική προσαρμογή, όχι σε τρία χρόνια όπως ζητούσε η τρόικα αλλά  σε ένα χρόνο με μείωση δαπανών κατά 10% «για να μην έχουμε κάθε τρεις μήνες την τρόικα στην Κύπρο και να διαφυλάξουμε την εθνική μας επιλογή μην πειραχθούν οι φορολογικοί συντελεστές». Συμπλήρωσε εξάλλου ότι ως οδηγό ακολούθησε το παράδειγμα της Ιρλανδίας «που επίσης διαφύλαξε το εταιρικό φορολογικό της καθεστώς και τα κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων».

Το «κυπριακό θαύμα» συντελέστηκε ωστόσο κυρίως λόγω της ομοφωνίας που υπήρξε όχι μόνο μεταξύ των κομμάτων –το 2013 τα βασικά νομοσχέδια πέρασαν ομόφωνα- αλλά και των παραγωγικών δυνάμεων. Αντίθετα, στην Ελλάδα υπήρξαν συγκεκριμένα κέντρα που θεώρησαν χρυσή ευκαιρία είσοδο της χώρας στα μνημόνια ώστε να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Η κρίση στην Ελλάδα, εξάλλου έφερε στην επιφάνεια και διόγκωσε δομικά προβλήματα δεκαετιών. Αντίθετα, στην Κύπρο, τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

«Οι Βρετανοί μας άφησαν τόσο δομημένο κράτος που εδώ και 45χρόνια δεν μπορούμε να το διαλύσουμε, αν και προσπαθούμε», λένε με αρκετή δόση χιούμορ οι Κύπριοι και αναφέρουν ως ένα χαρακτηριστικό
παράδειγμα το κτηματολόγιο.

Η συμβουλή στον Τσακαλώτο

Οι Κύπριοι, κάθε άλλο παρά υπερόπτες είναι σε σχέση με την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τα επιτεύγματα της οικονομίας τους. «Αγαπάμε πάρα πολύ την Ελλάδα, δεν έχει κανένα νόημα ούτε είναι παραγωγικό να μπαίνουμε σε συγκρίσεις και να κουνάμε το δάχτυλο» αναφέρουν, σχεδόν απολογητικά.

Από τις συζητήσεις εξάλλου που κάνουν με τους Ελλαδίτες, καταλαβαίνεις ότι ακόμα και οι νεότερες γενιές των Κυπρίων γνωρίζουν πολύ καλά ποιες είναι οι πραγματικές τραγωδίες. Κι αυτό τους επιτρέπει να είναι πιο ψύχραιμοι. Ακόμα και σήμερα, οι Κύπριοι θάβουν τους νεκρούς του 1974.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, όταν ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.» αν θα έδινε μια συμβουλή στον ομόλογο του Ευκλείδη Τσακαλώτο, άλλωστε, ήταν πολύ προσεκτικός. «Η μόνη συμβουλή που δίνω είναι να μάθει από τα δικά μας λάθη», παραδέχθηκε, ενώ αναφέρθηκε και στις «μονομερείς» ενέργειες στις οποίες προχώρησε.

Όπως είπε ότι είχε ενημερώσει την τρόικα την τελευταία στιγμή για την έξοδο της Κύπρου στις αγορές – ένα χρόνο μετά το πρόγραμμα- αλλά και για την άρση των capital controls. «Αν ήταν στο χέρι της τρόικας, θα τα είχαμε ακόμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος υπουργός.

Πού βρίσκεται σήμερα η Κύπρος

Περιγράφοντας τι συνέβη στην Κύπρο και πού βρίσκεται σήμερα ανέφερε ότι η χώρα του ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της, ως κράτος και ως κοινωνία, οι κυβερνήσεις του νησιού έκαναν πολλά λάθη,  πλέον όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά .

Το 2017 έκλεισε με πραγματικό πλεόνασμα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να μειωθούν παλιά δημοσιονομικά χρέη, ενώ η οικονομία τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης 3%-4%. Παράλληλα, η κατάργηση του αντίστοιχου ΕΝΦΙΑ και της έκτακτης εισφοράς στους μισθούς (επιβλήθηκε το 2011) την 1η Ιανουαρίου 2017, όχι μόνο δεν μείωσαν αλλά αύξησαν κατά 9% τα φορολογικά έσοδα.

Στην αρχή του 2018 εξάλλου, μειώθηκαν τα τέλη μεταβίβασης ακινήτων κατά 50%, ενώ δόθηκαν ισχυρά κίνητρα να πραγματοποιηθούν επενδύσεις όπως σε ξενοδοχεία, και επιχειρήσεις ενώ κίνητρα δίνονται και για μεταβιβάσεις ακινήτων στο πλαίσιο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Η νέα μεγάλη επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ, που θα ολοκληρωθεί σύντομα στο νησί, αφορά στη δημιουργία καζίνο. Όπως είπε ο υπουργός, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν πάνω από 2.500 νέες, σταθερές θέσεις εργασίας, θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα (τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο) ενώ θα αυξηθεί και ο τουρισμός.

«Ανησυχώ για τα καθ’ αυτού προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε –όπως το Brexit και η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού- κυρίως όμως ανησυχώ για το πώς τα αντιμετωπίζουμε. Είμαι ευρωπαϊστής, αλλά η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση απαιτεί την αδιαμφισβήτητη στήριξη των Ευρωπαίων πολιτών» είπε ο Χ. Γεωργιάδης. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο ζήτημα του Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα:

«Με ποια δημοκρατική νομιμοποίηση θα επιλεγεί και από ποιον; Ποιος θα τον ελέγχει; Ποιος θα είναι η αντιπολίτευση; Ποιους φόρους θα επιβάλει; Ποιες δαπάνες θα μειώσει ή θα αυξήσει;»

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: