10.1.18

Κάθε λιμάνι και... επενδυτής...

Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζεται για την αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών της...
χώρας (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλος, Ραφήνα, Λαύριο και Ελευσίνα) με βάση τις δραστηριότητές τους και τη γεωγραφική τους θέση.

Μέχρι σήμερα 35 επενδυτικά σχήματα (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, με τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας, του Βόλου και του Ηρακλείου να συγκεντρώνουν τις περισσότερες προτιμήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η αξιοποίηση των 10 λιμανιών, που βρίσκονται υπό τη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ (οι μετοχές τους μεταφέρθηκαν το 2012 στο ΤΑΙΠΕΔ) όπως ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, θα γίνει με τη διαδικασία των παραχωρήσεων δραστηριοτήτων, προκειμένου να μη δημιουργηθούν μονοπωλιακές καταστάσεις και με στόχο να υλοποιηθούν οι κατάλληλες επενδύσεις από παραχωρησιούχους που έχουν την τεχνογνωσία και τη διάθεση για να αναπτύξουν συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Επισήμανε ακόμα ότι από αυτές τις επενδύσεις και τις δραστηριότητες οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν όφελος.

 
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός ανέφερε το ενδεχόμενο κάποια δραστηριότητα να αναπτυχθεί υπό τον τύπο «ομπρέλας» που θα καλύψει δύο ή περισσότερα γειτονικά λιμάνια που θα παρουσιάζουν το ίδιο ενδιαφέρον (π.χ. κρουαζιέρα).

Χθες, αντιπροσωπεία του ΤΑΙΠΕΔ υπό τον πρόεδρο Αρη Ξενόφο σε ειδική σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας παρουσίασε σχετική μελέτη, την οποία εκπόνησαν ανεξάρτητοι σύμβουλοι με σκοπό τη διερεύνηση και την ανάδειξη των δυνατοτήτων κάθε Οργανισμού, ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου να αποφασίσει τη στρατηγική και τα επόμενα βήματα ως προς την αξιοποίησή τους. Στη μελέτη καταγράφεται επίσης το ενδιαφέρον των επενδυτών για κάθε λιμάνι ξεχωριστά.

Για τα ευρήματα της μελέτης η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα ενημερώσει το επόμενο διάστημα τους προέδρους των Οργανισμών Λιμένων.

Τα βασικά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα είναι: Και οι 10 Οργανισμοί παρουσιάζουν κερδοφορία.

Υπάρχει μηδενικός τραπεζικός δανεισμός και παράλληλη αύξηση τζίρου και κερδών, μηδενική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, όλα τα λιμάνια διαθέτουν πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο και προϋπολογισμούς που παρακολουθούνται μηνιαίως.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η τακτοποίηση χρόνιων θεμάτων μεταξύ δήμων και Οργανισμών Λιμένων για τον αποχαρακτηρισμό των χερσαίων ζωνών τους, συντονίζονται κοινές ενέργειες και δράσεις μεταξύ των Οργανισμών και Λιμένων για τη δημιουργία clustering κρουαζιέρας και κοινή κάθοδό τους σε προγράμματα ΕΣΠΑ-χρηματοδότησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, με αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφησή τους, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έργα συντήρησης των λιμενικών υποδομών σε όλους τους Οργανισμούς Λιμένων.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά ότι λόγω της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και της αύξησης του κύκλου εργασιών μπορεί να εκφραστεί ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές στους Οργανισμούς Λιμένων Λαυρίου, Ελευσίνας και Ραφήνας καθώς η αύξηση των εργασιών του ΟΛΠ αναγκαστικά θα κατανεμηθεί και σε άλλους λιμένες.

«Η πορεία των 10 λιμανιών δείχνει ότι βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης και υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται στις νέες διοικήσεις που από το 2015 έχουν κάνει σπουδαίο έργο, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ.

Εξήγησε, επίσης, ότι η αξιοποίηση αυτών των προοπτικών απαιτεί την πραγματοποίηση επενδύσεων σε υποδομές και εξοπλισμούς, η οποία θα επιτευχθεί μέσω παραχωρήσεων συγκεκριμένων ή συνδυασμένων δραστηριοτήτων όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση με το ΤΑΙΠΕΔ και οι διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων θα συνεργαστούν για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, πρόσθεσε...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: