6.1.18

Μπαίνουν ονόματα στο τραπέζι για το Σκοπιανό...

Αποτέλεσμα εικόνας για μαξιμου...Πέντε συναντήσεις σταθμοί θα διαμορφώσουν το κλίμα...

Με την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας  του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει το οριστικό «πράσινο φως» και από το κόμμα σε σχέση με το...
Σκοπιανό και να προχωρήσει δυναμικά στο διαπραγματευτικό κομμάτι που απασχολεί την κυβέρνηση. 

Αν και θέμα από την Κουμουνδούρου για το ονοματολογικό, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, δεν υπήρχε, καθώς ούτε ο γεωγραφικός προσδιορισμός αποτελεί προϋπόθεση για τη σύνθετη ονομασία, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να έχει «λυμένα χέρια» για τις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν.

Το ζήτημα του Πάνου Καμμένου θεωρείται πως λύνεται, αν και οι συζητήσεις με τον κυβερνητικό εταίρο αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς οι πιέσεις που θα δεχτεί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ από τους βουλευτές του και τη βάση του κόμματος θα είναι πολλές.

Από την Κουμουνδούρου είναι φανερό πως με τις χθεσινές δυο ανακοινώσεις επιχείρησαν να μετατοπίσουν το πρόβλημα στη ΝΔ. Εκτιμούν  στο Μαξίμου πως οι διεργασίες για το ονοματολογικό θα φέρουν στην επιφάνεια τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ από το «μικροσκόπιο»  των κυβερνητικών δεν έχει βγει και η στάση που θα κρατήσει το «Κίνημα Αλλαγής». 

Η ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου έκανε λόγο για «ανεύθυνη,  κοντόφθαλμη και μικροπολιτική στάση» του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ στη συνέχεια σε πιο υψηλούς τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείκνυε τις διαφορετικές τάσεις που υπάρχουν στην γαλάζια παράταξη για το Σκοπιανό.


Πιο γρήγορα οι εξελίξεις

Οι διαδικασίες για το Σκοπιανό επιταχύνονται από την κυβέρνηση από τη στιγμή που αρκετές δυνάμεις με πρώτες τις ΗΠΑ, αλλά και τη Γερμανία  πιέζουν για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. «Απειλή» για την αποσταθεροποίηση της χώρας και κατ’ επέκταση ολόκληρης της περιοχής είναι η συμβίωση της σλαβικής και της αλβανικής μειονότητας.

Οι διεργασίες στο υπουργείο των Εξωτερικών θα είναι έντονες όλες τις επόμενες ημέρες, καθώς θέλουν να είναι έτοιμοι για τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν. Παρακολουθούν ταυτόχρονα και τις εξελίξεις  στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ με τα Αλβανικά κόμματα, αλλά και τους Σλαβομακεδόνες να συμφωνούν με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. 

Στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως μια λύση του ζητήματος τον Ιούνιο θα ενίσχυε τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή, ως πυλώνα σταθερότητας, την ώρα που θα είχε αντανάκλαση και στη δημοφιλία της κυβέρνησης τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Πέντε  σταθμοί μέσα στις επόμενες ημέρες θα κρίνουν την πορεία των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα.

- 9 Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς θα έχει γεύμα εργασίας με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ αρμόδιο για τις σχέσεις με την Ε.Ε. Μπουτζάρ Οσμάνι. Όπως έγινε, γνωστό, ο κ. Οσμάνι θα έχει συνάντηση και με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

- 17 Ιανουαρίου ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ θα βρεθεί στα Σκόπια. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη γενικού γραμματέα της Συμμαχίας από το 2014.

- 19 Ιανουαρίου θα συναντηθούν στην Νέα Υόρκη, μαζί με τον απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης με τον Βάσκο Ναουμόφσκι. Οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν πως ο κ.Νίμιτς αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα της ονομασίας, οπότε οι δυο πλευρές θα πρέπει να είναι έτοιμες να τοποθετηθούν.

- 23 με 26 Ιανουαρίου στο Νταβός, εκτός απρόοπτου, θα μεταβούν και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο Σκοπιανός ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ. Ραντεβού δεν έχει κλείσει ακόμα, αφού οι δυο πλευρές περιμένουν να δουν ποια θα είναι τα αποτελέσματα των πρώτων συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν.

- Το Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των διαμεσολαβητών στις Βρυξέλλες.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: