9.1.18

Ελαβε «άσυλο» στα... κρατητήρια...

Ενα πρωτοφανές σκηνικό είχε στηθεί από χτες το πρωί στην Υπηρεσία Ασύλου, με άνδρες της Ασφάλειας να έχουν παραταχθεί στους...
διαδρόμους του τρίτου ορόφου, έξω από το γραφείο της διευθύντριας, προκειμένου, υποτίθεται, να προστατέψουν τον Τούρκο αξιωματικό που είχε κανονισμένη συνάντηση με την υπηρεσία για να τακτοποιήσει τα χαρτιά του.

Χτες έληγε η δεκαήμερη προθεσμία από την απόφαση της Επιτροπής Προσφυγών να του δοθεί άσυλο και ο Τούρκος στρατιωτικός πήγε στην Υπηρεσία για να πάρει την κάρτα του αναγνωρισμένου πρόσφυγα είτε, σε περίπτωση που γινόταν δεκτή η αίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για προσωρινή διαταγή αναστολής της απόφασης, όπως και έγινε τελικά, να πάρει το χαρτί ότι συνεχίζει να βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου.

Σύντομα αποδείχτηκε ο πραγματικός λόγος της παρουσίας τόσων αστυνομικών στην Υπηρεσία.

Λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι, ενώ κάποιοι από τους δικηγόρους του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και πολίτες βρίσκονταν στο διπλανό κτίριο της ΕΛ.ΑΣ. στην Κατεχάκη για να δηλώσουν τη διεύθυνση κατοικίας του Τούρκου στρατιωτικού, προκειμένου να είναι πράγματι σε θέση να τον προστατέψει η αστυνομία, στο κτίριο της Υπηρεσίας Ασύλου οι υπάλληλοι γίνονταν μάρτυρες της πρωτοφανούς σύλληψής του.

Ο Τούρκος στρατιωτικός αντέδρασε με έκπληξη και διαμαρτυρίες όταν τον έπιασαν οι αστυνομικοί και στη συνέχεια τον έσερναν στους διαδρόμους της υπηρεσίας, μαζί με τη δικηγόρο του, που είχε γαντζωθεί επάνω του.
Περιφρόνηση κράτος δικαίου

Ο έντονος αρνητικός συμβολισμός της σύλληψης μέσα στην ίδια την Υπηρεσία Ασύλου κάποιου που ζητά άσυλο δεν ήταν το πιο προβληματικό στοιχείο της χτεσινής ενέργειας της αστυνομίας.

Η σύλληψη και η μεταφορά του στο τμήμα Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, όπου του δόθηκε απόφαση κράτησης για λόγους δημόσιου συμφέροντος, και στη συνέχεια η μεταφορά του στα κρατητήρια του Ολυμπιακού Χωριού, δείχνει απροκάλυπτη περιφρόνηση για το κράτος δικαίου και εκθέτει όσους υπογράφουν την απόφαση.

Ο νόμος προβλέπει με σαφήνεια και χωρίς καμία εξαίρεση ότι δεν κρατείται αλλοδαπός που ζητά διεθνή προστασία.

Επιτρέπεται η συνέχιση της κράτησης, μεταξύ άλλων για λόγους εθνικής ασφάλειας, όσων ζητούν άσυλο ενόσω κρατούνται ήδη, κάτι το οποίο δεν ισχύει φυσικά σ’ αυτή την περίπτωση, καθώς είχε αφεθεί ελεύθερος ο στρατιωτικός μετά την απόφαση της Επιτροπής Προσφυγών.

Η παράνομη κράτησή του εγείρει επιπλέον ζητήματα σκοπιμότητας και νομιμότητας. Σε λίγες εβδομάδες, ο κρατούμενος συμπληρώνει 18 μήνες συνολική κράτηση από τη στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα και ζήτησε άσυλο, το ανώτερο διάστημα διοικητικής κράτησης που προβλέπεται.

Εξαιρετικά προβληματικό είναι εξάλλου το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι πρέπει να ανασταλεί η χορήγηση ασύλου για λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση διαταράσσονται οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο Τούρκος στρατιωτικός δεν απειλεί φυσικά ο ίδιος τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια της Ελλάδας και η θέση ότι πρέπει να στερηθεί τη διεθνή προστασία επειδή το ζητά με απειλές η γειτονική χώρα συνιστά επικίνδυνη διαστρέβλωση.

Το γεγονός ότι έκανε δεκτή την αίτηση το διοικητικό Εφετείο, στο οποίο προεδρεύει δικαστής που έχει επίσης τοποθετηθεί στην 7η Επιτροπή Προσφυγών και η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να εξαιρεθεί, αναδεικνύει τον βαθιά προβληματικό χαρακτήρα της σύνθεσης των Επιτροπών Προσφυγών.


«Ολισθηρός δρόμος»

Παρόμοιες κινήσεις δίνουν την ευκαιρία στη Ν.Δ. να εμφανίζεται τιμητής στο θέμα του ασύλου, αν και βαρύνεται η ίδια με προκλητική περιφρόνηση της νομιμότητας στο πρόσφατο παρελθόν.

Η κυβέρνηση οφείλει «αν μη τι άλλο, να προβληματισθεί για το γεγονός ότι μόνον τα ΜΜΕ της Τουρκίας πανηγυρίζουν πλέον με τις αποφάσεις της» σημειώνει. Για «εθνική ντροπή» κάνει λόγο το Ποτάμι.

Πλήγμα στο κράτος δικαίου χαρακτηρίζει τη σύλληψη ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης: «Η κυβέρνηση επιλέγει μια εκδοχή του δημοσίου συμφέροντος που υπακούει σε λόγους σκοπιμότητας. Η επιλογή αυτή μάς οδηγεί σε δρόμο ολισθηρό και επικίνδυνο»...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: