3.1.18

Κράτος δικαίου και δίκαιη δίκη...

Ακουγα προχθές έναν απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι στην Ελλάδα έχουμε χούντα, ότι μας κυβερνά ένα αληταριό, γνωστό φιλοευρωπαίο και φανατικό υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και...
των ελευθεριών (κυρίως όταν πρόκειται για τη Βενεζουέλα, αφού με τις άλλες χώρες όπου συμβαίνουν χειρότερα δεν ασχολείται) να λέει για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών: «Τι φοβούνται οι κυβερνητικοί; Οτι ο Ερντογάν θα μας στείλει κι άλλους πρόσφυγες; Ε, και τι έγινε;»

Για κάποιον που περνάει τον καιρό του μεταξύ Παρισίων, Λονδίνου και Νέας Υόρκης πράγματι δεν θα γίνει τίποτε. Αν ρωτήσει όμως τους κατοίκους της Λέσβου, της Χίου και των άλλων νησιών, θα του πουν ότι κάτι θα γίνει γι’ αυτούς αν αυξηθεί η ροή των προσφύγων.

Το καλαμπούρι είναι ότι ο ίδιος άνθρωπος καταγγέλλει την κυβέρνηση για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα νησιά, συνθήκες που είναι ντροπή για τον πολιτισμό, ντροπή για την Ελλάδα.

Στο τελευταίο έχει όντως δίκιο, ωστόσο προοδευτικός και φιλελεύθερος εκ του ασφαλούς και εξ αποστάσεως, είναι κομματάκι υποκριτικό.

Πώς το λέει ο λαός μας, για τον οποίο οι ακτιβιστές του εξτρεμιστικού Κέντρου δεν έχουν καλή γνώμη αφού θεωρούν ότι είναι εύκολο θύμα των λαϊκιστών; «Με τα λόγια χτίζω ανώγια και κατώγια».

Επί της ουσίας τώρα ορισμένες παρατηρήσεις:

◼ Αν στη θέση των Τούρκων αξιωματικών βρίσκονταν Γάλλοι πολίτες με συμμετοχή σε παρακρατικές ενέργειες στη Γαλλία ή τζιχαντιστές που κατηγορούνται για εγκληματικές πράξεις στη Βρετανία, θα τους εκδίδαμε; Αυθωρεί και παραχρήμα. Και η Γαλλία και η Βρετανία είναι κράτη δικαίου, συνεπώς μπορούν να εγγυηθούν δίκαιες δίκες. Η Τουρκία όμως δεν είναι κράτος δικαίου και σίγουρα οι οκτώ δεν θα έχουν δίκαιη δίκη, αν βεβαίως φτάσει ποτέ η υπόθεσή τους στο ακροατήριο. Οπότε ορθώς ο Αρειος Πάγος αποφάσισε ότι δεν πρέπει να εκδοθούν.

◼ Αυτοί οι οκτώ πήραν μέρος στο πραξικόπημα; Αυτό ισχυρίζεται ο Ερντογάν. Ο λόγος του όμως δεν είναι έγκυρος. Πάντως κάποια εμπλοκή φαίνεται πως είχαν, διαφορετικά δεν θα έπαιρναν το ελικόπτερο για να δραπετεύσουν. Θα έμεναν στην πατρίδα τους για να υποστηρίξουν τον πρόεδρό τους.

◼ Μήπως την κοπάνησαν γιατί είχαν στιγματιστεί ως αντίπαλοι του καθεστώτος και φοβούνταν ότι θα υποστούν διώξεις; Πιθανόν. Αλλωστε η εξέλιξη της υπόθεσης τους δικαιώνει. Ο Ερντογάν έχει συλλάβει όποιον κινείται, έχει φιμώσει όποιον τον ενοχλεί και έχει απολύσει όποιον υποψιάζεται. Και σ’ αυτήν περίπτωση η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να μην τους εκδώσει.

◼ Και κάτι τελευταίο: Μα τι ήταν αυτό που έγινε στην Τουρκία; Ηταν απόπειρα πραξικοπήματος του Γκιουλέν με την ανοχή, ίσως και με την καθοδήγηση, των ΗΠΑ, όπως βροντοφωνάζει ο Ερντογάν; Ηταν προμελετημένη κίνηση του ίδιου του Ερντογάν και η απόδειξη είναι ότι μέσα σε λίγες ώρες ξεκίνησαν οι συλλήψεις και οι απολύσεις αντιφρονούντων, με βάση τους καταλόγους που είχαν συνταχθεί πριν από καιρό, όπως υποστηρίζουν αρκετοί εντός και εκτός Τουρκίας; Ηταν πράγματι απόπειρα πραξικοπήματος για την οποία ο Ερντογάν είχε ενημερωθεί εγκαίρως και την άφησε να εξελιχθεί, προκειμένου να βρει το πρόσχημα ώστε να εκκαθαρίσει το στράτευμα, τη δημόσια διοίκηση, τη Δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης;

Τα ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά...

Τάσος Παππάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: