9.1.18

Τσίπρας: Ιστορικό βήμα το νομοσχέδιο...

για τη Σαρία...

«Η κυβέρνηση κάνει σήμερα ένα ιστορικό βήμα, φέρνοντας στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Σαρία, που διευρύνει και...
εμβαθύνει την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας έχει οικειοθελώς δεσμευθεί με συγκεκριμένες συνθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Με την παρούσα ρύθμιση η κυβέρνηση, σεβόμενη σε κάθε περίπτωση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, αποκαθιστά αδικίες που έγιναν κατά το παρελθόν εις βάρος μελών της, με την εξαίρεσή τους από το καθεστώς των νομικών εγγυήσεων και των ατομικών ελευθεριών, που θα πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Με επιμονή στην ανάγκη για διάλογο, ψύχραιμη αντιμετώπιση, και με συνείδηση της σοβαρότητας των θεμάτων, οφείλουμε να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα σε μεταρρυθμίσεις, που θα αναβαθμίζουν τα δικαιώματα και τη ποιότητα ζωής της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης».

H ανάρτηση του πρωθυπουργού στο facebook:

 

















Διακομματική συναίνεση για την προαιρετικότητα της Σαρία
Σημαντική χαρακτήρισε την διακομματική συναίνεση  που επετεύχθη στο νομοσχέδιο για την προαιρετική εφαρμογή της Σαρία, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόβλου, μιλώντας στη σχετική συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Είναι μία σημαντική ημέρα στο κοινοβούλιο, όχι μόνο επειδή υπάρχει συμφωνία όλων των κομμάτων -εκτός της ΧΑ-, αλλά επειδή τίθενται με μεγαλύτερη σαφήνεια τα επιχειρήματα μιας εξαιρετικά περίπλοκης κατάστασης και με τη λύση που προτείνουμε φαίνεται να έχουμε πετύχει κοινωνική και πολιτική συναίνεση», είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι «η θετική ψήφος των κομμάτων σημαίνει και σεβασμό των ταυτοτικών στοιχείων».

Μιλώντας για το μέχρι σήμερα καθεστώς, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι επρόκειτο για μια πολιτική που ήθελε να δημιουργήσει πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Πάντως, ο κ.Γαβρόγλου δήλωσε πως είναι ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στην οργάνωση της μουφτείας, ενημερώνοντας το σώμα που αυτό θα είναι το περιεχόμενο του προεδρικού διατάγματος.

Να σημειωθεί πως, την ίδια ώρα, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με την εκλογή Μουφτή, υποστηρίζοντας πως η εκλογή από όλους τους μουσουλμάνους θα ήταν αντίθετη με τον τρόπο ορισμού των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων και των δικαστικών που δεν εκλέγονται από τους Έλληνες πολίτες.

Τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου:

1. Τα θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ρυθμίζονται από τον Αστικό Κώδικα. Κατ’ εξαίρεση, τα θέματα προσωπικού δικαίου μπορούν να υπαχθούν στην δικαιοδοσία του Μουφτή εφόσον τα διάδικα μέρη το επιθυμούν. Σε περίπτωση διαφωνίας των διαδίκων για το αν μια συγκεκριμένη υπόθεση θα υπαχθεί στα δικαστήρια ή στον Μουφτή, αρμόδια για την εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι τα δικαστήρια. Κατ’ εξαίρεση, επίσης, επιτρέπεται στον διαθέτη, εφόσον συντάξει ενώπιον συμβολαιογράφου δήλωση τελευταίας βούλησης, να υπαχθεί η κληρονομική του διαδοχή στην δικαιοδοσία του Μουφτή.

2. Με προεδρικό διάταγμα θα καθοριστούν όλοι οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες για τη συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον του Μουφτή και την έκδοση των αποφάσεών του.

3. Για τα θέματα κληρονομικού δικαίου η ρύθμιση έχει άμεση ισχύ. Για τα θέματα προσωπικού δικαίου, λόγω της ανάγκης να εξασφαλιστεί ένα ομαλό μεταβατικό διάστημα και να αποφευχθεί η δημιουργία κοινωνικών προβλημάτων, το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί αμέσως μόλις εκδοθεί το προαναφερόμενο Προεδρικό Διάταγμα...


left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: