8.1.18

Για την πραγματική εξουσία...

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση, αλλά δεν πήρε την εξουσία», είπε η Μπέττυ Μπαζιάνα στη...
συνέντευξή της στην ''Εφημερίδα των Συντακτών''. Ηταν μία φράση η οποία αξιοποιήθηκε στο έπακρο από πολλούς. Το Ποτάμι χαρακτήρισε επικίνδυνη την άποψή της προσθέτοντας ότι «εδώ δεν είναι Βόρεια Κορέα, ούτε Βενεζουέλα. Εδώ είναι Ευρώπη και η διάκριση των εξουσιών και το αποκομματικοποιημένο κράτος είναι αδιαπραγμάτευτες αρχές». Περιττό να αναφέρουμε πόσα άλλα, στην ίδια κατεύθυνση, είπαν διάφοροι.

Το χειρότερο στον πολιτικό διάλογο είναι να μην ακούς, να μην καταλαβαίνεις ή να κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις αυτό που λέει ο άλλος. Ποια είναι, όμως, η ουσία του θέματος; Και οι γυμνασιόπαιδες κατανοούν ότι η ανάληψη της απλής διακυβέρνησης απέχει πολύ από την πραγματική νομή της εξουσίας, αυτού που συχνά χαρακτηρίζεται βαθύ κράτος ή κατεστημένη εξουσία.

Επιπλέον στην Ελλάδα των μνημονίων και της επιτροπείας και ο πιο αδαής γνωρίζει ότι την εξουσία δεν την έχει η εκλεγμένη κυβέρνηση. Ή, τουλάχιστον, δεν έχει τόση εξουσία όση θα χρειαζόταν για να ισχυριστεί ότι κυβερνάει με το πρόγραμμά της. Η τωρινή, μάλιστα, κυβέρνηση εκλέχτηκε την πρώτη φορά με αντιμνημονιακό πρόγραμμα και τη δεύτερη για να εφαρμόσει το 3ο Μνημόνιο, για το οποίο δηλώνει σταθερά ότι δεν είναι η πολιτική που θα επέλεγε.

Με αυτά τα δεδομένα μπορούν να τεθούν ορισμένα ερωτήματα. Ποια κυβέρνηση από αυτές που διαχειρίστηκαν μνημόνια μπορεί να ισχυριστεί ότι είχε την εξουσία; Ποια από αυτές τις κυβερνήσεις είχε στο πρόγραμμά της -και επιθυμούσε να εφαρμόσει- την πολιτική που εφάρμοσε; Λογικά καμία. Αν αυτό ισχύει, τότε από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις η σημερινή έχει πιο πολλούς λόγους να ισχυριστεί αυτό που είπε η σύζυγος του πρωθυπουργού.

Και κάτι τελευταίο. Η Αριστερά εδώ και πάνω από έναν αιώνα λέει σε όλους τους τόνους ότι την πραγματική εξουσία δεν την έχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, αλλά εκείνοι που κατέχουν την οικονομική δύναμη. Υπάρχει κάποιος που διαφωνεί; Αν ναι, ας ρίξει μια ματιά στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία και ας ρωτήσει αυτούς που κυβέρνησαν να του πουν ποιοι αντιδρούσαν πάντα στις πραγματικά φιλολαϊκές αλλαγές!...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: