30.1.18

Χαρίτσης: Στόχος η ανάπτυξη...

...χωρίς προβλήματα σε εργασιακά και περιβάλλον...

Στο «ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα» της κυβέρνησης, με βάση ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο έχει ανάγκη η...

ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, και σημείωσε ότι δεν προκύπτει αυτή η ανάγκη επειδή μας το ζητάει το Eurogroup αλλά γιατί η ελληνική πλευρά θέλει να σχεδιάσει την επόμενη μέρα «με συγκροτημένο τρόπο προεργασίας».

Ο ίδιος μιλώντας στο www.bigbusinesss.gr, τόνισε ότι θα υπάρξει «δυναμική διαδικασία με την κοινωνία», στον τρόπο κατάρτισής του αναπτυξιακού σχεδίου ενώ πρόσθεσε, ως επικεφαλής στην αρμόδια Διϋπουργική Επιτροπή για τις Επενδύσεις, ότι «έχει αυξηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον από τον περασμένο Ιούνιο». Επίσης, ανέφερε πως άνοιξε ο δρόμος για επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγους μήνες, οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν τα 4 δισ. ευρώ το 2017, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση του ότι θα είναι πολύ περισσότερες το 2018. Ωστόσο, δηλώνει ότι σκοπός είναι να υπάρχουν «επενδύσεις με δικλείδες ασφαλείας» που «δεν δημιουργούν περιβαλλοντικά, εργασιακά ή άλλου είδους προβλήματα».

Σχετικά με το ονοματολογικό ο κ.Χαρίτσης ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που «θα διασφαλίζει την καλή γειτονία, χωρίς λογικές αλυτρωτισμού», ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να «επιδείξει μεγαλύτερη σοβαρότητα». Ιδιαίτερα για τη ΝΔ σημείωσε ότι «σύρεται πίσω από ακραίες φωνές».

Ακόμη, προανήγγειλε τις θεσμικές αλλαγές σε σχέση με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «για να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες», ξεκαθαρίζοντας ότι η εκτέλεσή του είχε μηδενικό αποτύπωμα το 2017, εξαπολύοντας και πάλι «βέλη» προς τη ΝΔ αναφέροντας πως «δυστυχώς για άλλη μια φορά η κριτική στην κυβέρνηση δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα».

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε επίσης ότι «η πορεία προς την έξοδο από τα μνημόνια, συνομολογείται από όλους», αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο χρήσης πιστοληπτικής πιστωτικής γραμμής. Ο ίδιος εκτιμά ότι η χώρα μας θα βγει από τη μνημονιακή περίοδο χωρίς να χρειάζεται «δάνεια του επίσημου τομέα», παρατηρώντας παράλληλα ότι «δεν θα εξαφανιστεί την επόμενη ημέρα η επιτήρηση κι αυτό προκύπτει από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί τα προηγούμενα χρόνια», ενώ πρόσθεσε ότι σταδιακά «αυξάνονται οι βαθμοί ελευθερίας για να ασκήσουμε τη δική μας πολιτική».

Επιπλέον, σημείωσε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα «κόκκινα δάνεια», καλώντας τους κακοπληρωτές να πληρώσουν, ωστόσο προσθέτει πως είναι απαραίτητο να ληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες, όπου χρειάζεται, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επιπρόσθετες του ήδη υπάρχοντος πλαισίου, λέγοντας «όπου χρειάζονται παρεμβάσεις πρέπει να αναληφθούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες για να γίνουν αυτές Νόμος του Κράτους».

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρει πως «είναι σαφής ο χάρτης εξόδου» από τα μνημόνια, σημειώνοντας ότι πραγματοποιείται με «σχεδιασμένο τρόπο». Επί της ουσίας, ο ίδιος λέει ότι είναι εφικτή η καθαρή έξοδος από τα προγράμματα, αφήνοντας «αιχμές» προς όσους προσπαθούν από το εσωτερικό της χώρας να θέσουν θέμα πιστοληπτικής γραμμής, σημειώνοντας ότι «υπερβαίνουν τα όρια του ρόλου που τους αναλογεί». Ακόμη, θεωρεί ότι θα σχηματιστεί το κατάλληλο κεφαλαιακό «μαξιλάρι» για να δημιουργηθούν οι καλύτερες συνθήκες για την έξοδο, ώστε να υπάρξει «ομαλό πέρασμα στη νέα φάση».

Για την Αναπτυξιακή τράπεζα είπε ότι είναι από τα «στοιχήματα» που κερδήθηκαν κατά τη δεύτερη αξιολόγηση «μετά από διαπραγματεύσεις δύο ετών», προσθέτοντας ότι δεν θα λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τις εμπορικές τράπεζες, αλλά θα εντοπίσει «τα χρηματοδοτικά κενά» και «θα συγκεντρώνει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε και στο θέμα των πλειστηριασμών, λέγοντας ότι «είναι από τις δύσκολες πτυχές έργου που έχουμε το επόμενο διάστημα». Ο ίδιος τοποθετεί το ζήτημα συνολικά, τόσο σε σχέση με το να μειώσουν οι τράπεζες τα «κόκκινα» δάνεια, όσο και «να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, τα νέα ζευγάρια, τα οποία θέλουν να κάνουν μια καινούρια δουλειά ή να αγοράσουν νέο σπίτι».

Για την πρώτη κατοικία τονίζει πως υπάρχει θεσμικό πλαίσιο προστασίας από το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, ωστόσο σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα στην πορεία και «όπου χρειάζονται επιπλέον θεσμικές και νομοθετικές παρεμβάσεις, για να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο το πλαίσιο, αυτές θα πρέπει να γίνονται», προσθέτοντας ότι το βασικό ζήτημα είναι «να προστατευτεί η κοινωνική πλειοψηφία», ενώ παράλληλα «θα πρέπει να πληρώσουν οι κακοπληρωτές αυτό που τους αναλογεί»...


avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: