15.1.18

Απόφαση - δικαίωση της αυθαιρεσίας...

Αθώοι οι αστυνομικοί για τον εξευτελισμό της Μέλλιου...

Με μία απόφαση που ήρθε σε αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση, το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας έβγαλε «λάδι» τους δύο αστυνομικούς που το βράδυ της 27ης Φεβρουαρίου 2013 είχαν δώσει εντολή να γίνει σωματικός έλεγχος, ο οποίος κατέληξε σε εξευτελιστικό γδύσιμο της...
Πόπης Μέλλιου, στον 6ο όροφο της Γ.Α.Δ.Α., όπου είχε προσαχθεί από αστυνομικούς της «ΔΙΑΣ»

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τον Απρίλιο του 2015 είχε καταδικάσει ομόφωνα σε τρία χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή και τους δύο αστυνομικούς ενώ είχε αθωώσει την υφιστάμενή τους αστυνομικό που πραγματοποίησε τον εξευτελιστικό έλεγχο στην Π. Μέλλιου, με το σκεπτικό ότι εκτελούσε εντολές.

Στο Εφετείο, μετά από μία μαραθώνια διαδικασία (που δε συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις), κατά την οποία οι μάρτυρες υπεράσπισης αλλά και οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί υπέπεσαν σε σωρεία αντιφάσεων, η Εισαγγελέας, κ. Αικ. Αντωνίου, πρότεινε τελικά την καταδίκη του αστυνομικού που έδωσε την εντολή για τον σωματικό έλεγχο αλλά την αθώωση της αξιωματικού που εκτελούσε το βράδυ εκείνο χρέη προϊσταμένης στο τμήμα αυτό της Γ.Α.Δ.Α. (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του Left.gr για την προτελευταία συνεδρίαση).

Τελικά, με μία απόφαση που προκαλεί ερωτήματα, η έδρα ανακοίνωσε το πρωί της 15ης Ιανουαρίου 2018 ότι κρίνει αθώους τους δύο αστυνομικούς, παρ’ ότι σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας έγινε φανερό ότι ο εξευτελισμός της Π. Μέλλιου είχε τιμωρητική διάθεση και δεν ήταν μία «προβλεπόμενη διαδικασία», όπως προσπάθησαν να τεκμηριώσουν οι αστυνομικοί και η υπεράσπισή τους. 

Κι όμως, σύμφωνα με την πρόεδρο του δικαστηρίου, κ. Άλ. Σιάνου,η εντολή για σωματικό έλεγχο ήταν σύννομη και το περιβάλλον στο οποίο πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος αυτός ήταν το κατάλληλο (σ.σ.: ένα δωμάτιο στο οποίο, σύμφωνα με την καταγγελία της Π. Μέλιου τα στόρια ήταν ανοιχτά) και, τελικά, δεν υπήρξε προσβολή της αξιοπρέπειας και δη της γενετήσιας αξιοπρέπειας της κ. Μέλλιου. 

Για το μόνο που θα έπρεπε να κατηγορηθεί ο ένας εκ των δύο αστυνομικών, σύμφωνα με το δικαστήριο, ήταν η ανάρμοστη εντολή προς την υφιστάμενή του για τον σωματικό έλεγχο: «μην της κάνεις πρωκτικό και κολπικό, μόνο στήθος και κωλομάγουλα» (σ.σ.: αυτή ήταν η χυδαία έκφραση που κατήγγειλε η κ. Μέλλιου και το δικαστήριο δέχθηκε ότι ειπώθηκε από τον κατηγορούμενο), εντολή που συνιστά το αδίκημα της εξύβρισης, το οποίο, όμως, έχει παραγραφεί...

Αίσθηση είχε προκαλέσει κατά τη συνεδρίαση της 28ης Δεκεμβρίου 2017, το γεγονός ότι η πρόεδρος υποχρεώθηκε να διακόψει τη διαδικασία (η οποία βρισκόταν στο τελικό στάδιο των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης), μετά από έκτακτη παραγγελία του προϊσταμένους της, παραγγελία που μεταφέρθηκε στην πρόεδρο από έναν υπάλληλο του Εφετείου. Τελικά, στο τέλος της συνεδρίασης, η έδρα ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για την απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε τελικά τη Δευτέρα 15/1/18

Θυμίζουμε ότι οι δύο καταδικασμένοι πρωτόδικα αστυνομικοί αντιμετώπιζαν κατηγορίες με βάση το άρθρο 137Α του Ποινικού Κώδικα, το οποίο αφορά βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ενώ, στην πλημμεληματική του διάταξη, σχετίζεται με κάθε σοβαρή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που τελείται από δημόσιους λειτουργούς «με σκοπό την τιμωρία, τον εκφοβισμό  ή την απόσπαση ομολογίας». 

Γι’ αυτό το λόγο θεωρείται ότι το εν λόγω άρθρο σχετίζεται με την προάσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας, απέναντι σε αστυνομικούς που ασκούν βία σε συλληφθέντες ή προβαίνουν σε βασανιστήρια και τιμωρητικές ενέργειες, όπως έχει πολλές φορές συμβεί σε πολιτικούς ακτιβιστές.

Γ. Κούρτοβικ: Πρωτοφανής η απόφαση, η συνέχεια στο ΕΔΑΔ

Η συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής, κ. Γιάννα Κούρτοβικ, χαρακτήρισε την απόφαση πρωτοφανή και σημείωσε ότι για μία ακόμα φορά το προαναφερθέν άρθρο παραμένει «αδικαίωτο, καθώς ποτέ δεν έχει αξιοποιηθεί για την καταδίκη αστυνομικού ενώ, η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου δίνει το “πράσινο φως” στους αστυνομικούς που δρουν κατά αυτόν τον τρόπο να συνεχίσουν τις παράνομες πρακτικές τους». 

Η υπόθεση αναμένεται να έχει και συνέχεια αφού  κ. Κούρτονιβ ζήτησε να γίνει το συντομότερο η καθαρογραφή των πρακτικών, τα οποία θα αξιοποιηθούν για την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αναφορικά με το γεγονός που προσωρινά -και μετά από μία χρονοβόρα και ιδιαίτερα ψυχοφθόρα διαδικασία για την κ. Μέλλιου-, μπαίνει στο «συρτάρι» της δικαιοσύνης θυμίζουμε τα εξής:

Η προσαγωγή της έγινε στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Τζαβέλλα, διότι είχε το «θράσος» να... καταγράψει τις πινακίδες των μηχανών των αστυνομικών. Από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ με πρόσωπα καλυμμένα από τα κράνη και χωρίς διακριτικά τής ζητήθηκαν τα στοιχεία της και έγινε προσαγωγή όταν και η ίδια ζήτησε τα στοιχεία του αστυνομικού οργάνου που της έκανε τον έλεγχο, κάτι που όμως αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, όπου υπέστη για αρκετή ώρα τις γνωστές διαδικασίες εκφοβισμού και της έγινε σωματική έρευνα.  

Μια αστυνομικός την οδήγησε σε δωμάτιο για σωματικό έλεγχο, με την οδηγία «μην της κάνεις πρωκτικό και κολπικό». Εκεί την ανάγκασε να βγάλει τα ρούχα και τα εσώρουχα, και μάλιστα με ανοιχτές τις γρίλιες του παραθύρου που έβλεπε σε κτήριο γραφείων με πολύ κόσμο.  

Πρωτόδικα, όπως προαναφέραμε, ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων, όμως η έδρα αποφάσισε ομόφωνα να καταδικάσει για εξευτελιστική συμπεριφορά και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας τον αστυνομικό που έδωσε την εντολή για το σωματικό έλεγχο και την εκτελούσα χρέη προϊσταμένης στο τμήμα Εγκλημάτων κατά της Πολιτείας της ΓΑΔΑ, όπου έγινε το περιστατικό. Αθώωσε μόνο την αστυνομικό που έκανε το σωματικό έλεγχο, με το σκεπτικό ότι εκτελούσε εντολή. 

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: