1.1.18

Τέλος τα νομοσχέδια - «τόμοι»...

Επιστροφή της πολιτικής. Αυτό μπορεί να είναι με τρεις λέξεις το τι θα αλλάξει στη Βουλή από τον Αύγουστο και μετά, όταν η Ελλάδα θα έχει βγει από τα Μνημόνια. Η αλήθεια είναι ότι...
η Βουλή έχοντας κατακτημένο έναν βαθμό αυτονομίας από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα και τις κρατικές και κυβερνητικές λειτουργίες, επηρεάστηκε λιγότερο από τις μνημονιακές επιβολές που ξεκίνησαν το 2010.

Ωστόσο είναι προφανές ότι η έξοδος από τα Μνημόνια θα δώσει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας και θα «κανονικοποιήσει» και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ανοίγοντας τον δρόμο για το τρίπτυχο που περιγράφει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης: συναινέσεις, ανοχές, ευρύτερες συνεργασίες.

Με ευθύτητα ο Ν. Βούτσης έχει παραδεχθεί επανειλημμένως ότι η Βουλή λειτουργεί σε καθεστώς περιορισμένης λαϊκής κυριαρχίας και δημοκρατικής λειτουργίας. Αυτή η κατάσταση είναι που μπορεί να αλλάξει από τον Αύγουστο του 2018. Όσον αφορά τη νομοθετική και κοινοβουλευτική λειτουργία η εκτίμηση κοινοβουλευτικών παραγόντων είναι ότι:

- Θα κατατίθενται λιγότερα κατεπείγοντα και επείγοντα νομοσχέδια.

- Δεν θα έχουμε πολυνομοσχέδια - «τόμους» με συγκεντρωμένες τις μνημονιακές υποχρεώσεις από 5 - 6 υπουργεία, όπως συμβαίνει σε όλες τις αξιολογήσεις.

- Οι συνεδριάσεις θα είναι κατά βάση με τακτικές διαδικασίες και έτσι θα υπάρχει περισσότερος χρόνος για συζήτηση των νομοσχεδίων μείζονος σημασίας.

- Τα περισσότερα νομοσχέδια θα είναι θεματικά ανά υπουργείο και θα περιγράφουν την κυβερνητική πολιτική.

- Οι τροπολογίες προφανώς δεν θα εξαλειφθούν, αλλά θα είναι ένα φαινόμενο διαχειρίσιμο - άλλωστε οι τροπολογίες είναι μία τεχνική παρέμβασης της εκάστοτε κυβέρνησης στη διοίκηση που πολλές φορές ικανοποιεί άμεσες κοινωνικές ανάγκες.
Πολιτική αντιπαράθεση επί της ουσίας

Αυτές οι αλλαγές στο νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έργο σημαίνουν ότι ανοίγει ο δρόμος για επαναφορά της πολιτικής αντιπαράθεσης στην ουσία. Με δεδομένο τον έντονα μνημονιακό χαρακτήρα που έχουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, η πολιτική συζήτηση κατά τη διάρκεια ψήφισης των νομοσχεδίων συχνά εκτρέπεται και παροξύνεται γύρω από δευτερεύοντα ζητήματα ή αποκτά αντιφατικά πολιτικά χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα στη συζήτηση της τροπολογίας για την προστασία των συμβολαιογράφων που εκτελούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς η Ν.Δ. κατέκρινε με ένταση την κυβέρνηση, αλλά αφού ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση κατέθεσε δική της τροπολογία με την οποία ζητούσε την προστασία όλων των δημόσιων λειτουργών και τελικά δήλωσε “παρών” στην ψηφοφορία!
Όχι σπατάλες

Εκεί που δεν αναμένεται να καταγραφούν αλλαγές στη Βουλή στη μεταμνημονιακή περίοδο είναι στα λειτουργικά θέματά της. Δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις στις βουλευτικές αποζημιώσεις ή μεγάλες αλλαγές στα μισθολογικά κλιμάκια. Η Βουλή εδώ και έτη παρακολουθεί το ενιαίο μισθολόγιο που εφαρμόζεται στον δημόσιο τομέα και οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να προκύψουν μέσα από αυτό.

Ο Ν. Βούτσης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει το κοινοβούλιο να διαφέρει από την κοινωνία και να αρχίσουν οι σπατάλες, ακόμη και αν υπάρχει διακομματική συμφωνία γι’ αυτές. Άλλωστε η συνετή διαχείριση των πόρων της Βουλής και η αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου θεωρούνται από τους πυλώνες για την αποκατάσταση της σχέσης του κοινοβουλίου με τους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό τα τελευταία χρόνια η Βουλή έχει προχωρήσει σε εξοικονόμηση δαπανών (ενοίκια κτηρίων, ηλεκτρονική διαχείριση εγγράφων κ.ά.) επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακος. Και παράλληλα συνεχίζει την ενίσχυση κοινωνικών δραστηριοτήτων όπως είναι η θέρμανση των σχολείων στα οποία γίνονται μαθήματα στα προσφυγόπουλα και η ενίσχυση των πλημμυροπαθών της δυτικής Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.