25.12.17

Το FBI ερευνά τράπεζα στη Κύπρο για ξέπλυμα χρήματος Ρώσων...


Το FBI έχει ζητήσει από αξιωματούχους στην Κύπρο οικονομικές πληροφορίες σχετικά με τράπεζα που χρησιμοποιήθηκε από πλούσιους Ρώσους με...
πολιτικές διασυνδέσεις και έχει κατηγορηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ανέφεραν δύο πηγές στο Guardian.  
 Το αίτημα για πληροφόρηση σχετικά με την FBME Bank έρχεται καθώς η Κύπρος έχει αναδειχθεί ως βασικός τομέας ενδιαφέροντος για τον Ρόμπερτ Μούλερ, τον ειδικό ανακριτή των ΗΠΑ που ερευνά πιθανή συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 και του Κρεμλίνου.   
Πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση δήλωσαν στον Guardian ότι οι ομοσπονδιακοί ανακριτές και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προσέγγισαν την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου τον Νοέμβριο, ζητώντας λεπτομερείς πληροφορίες για την τράπεζα FBME, η οποία έκλεισε φέτος. 
  Ανώνυμη πηγή δήλωσε ότι το αίτημα φαίνεται να συνδέεται με την εξέταση του Μούλερ σχετικά με τον Πολ Μάναφορτ, τον πρώην διευθυντή της εκστρατείας Τραμπ ο οποίος κατηγορήθηκε τον Οκτώβριο, αλλά και τα χρήματα που ρέουν μεταξύ των πρώην σοβιετικών κρατών και των ΗΠΑ μέσω κυπριακών τραπεζών. 
  Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η οποία το 2014 έθεσε υπό έλεγχο τη διοίκηση της FBME σε άμεση αντίδραση στο αίτημα των ΗΠΑ και έλαβε πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα της τράπεζας, αρνήθηκε να σχολιάσει. Το γραφείο ειδικών συμβούλων των ΗΠΑ αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.   Παράλληλα, η FBME αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπήρξε αγωγός για ξέπλυμα χρημάτων και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. 

 Οι ιδιοκτήτες της τράπεζας είναι δύο αδέλφια από το Λίβανο, οι Ayoub-Farid Saab και Fadi Michel Saab, και εξέδωσαν μια δήλωση μετά από σειρά πρόσφατων κρίσιμων άρθρων σχετικά με την τράπεζα με την οποία αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες γιαατασθαλίες.   
Το Bloomberg ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η FBME αποτέλεσε αντικείμενο δύο αμερικανικών ερευνών εκ των οποίων η μία σχετίζεται με πιθανή νομιμοποίηση εσόδων από τη Ρωσία. Το Bloomberg δήλωσε ότι η έρευνα που σχετίζεται με τη Ρωσία συνδέεται με ροή παράνομων ρωσικών κεφαλαίων στην αγορά ακινήτων της Νέας Υόρκης.
   Η συγκεκριμένη τράπεζα είχε τη βάση της στη Τανζανία, αλλά το 90% των χρημάτων της και το συνάλλαγμα, περνούσε από τη Κύπρο.   Από το 2014 θεωρήθηκε ύποπτη για ξέπλυμα χρήματος, με τις έρευνες πλέον να εξελίσσονται καθώς εμπλέκονται και το Κρεμλίνο με τον Τραμπ.  
 Οι έρευνες του FBI υποδεικνύουν πως η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου προσπαθούσε να ελέγξει τις δραστηριότητες της FBME, καθώς υπήρχαν ενδείξεις ακόμη και για βοήθεια σε οργανωμένο έγκλημα, απάτες, οικονομική ενίσχυση τρομοκρατών και πολιτικής διαφθοράς.
   Μια εσωτερική έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για τΗ FBME το 2014 διαπίστωσε ότι η FBME είχε τραπεζικές σχέσεις με αρκετούς Ρώσους που θεωρούνταν πολιτικά ευαίσθητοι πελάτες και ότι περίπου οι μισοί πελάτες της τράπεζας ήταν Ρώσοι υπήκοοι, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων προσώπων κοντά στο κόμμα του Πούτιν.  
 Το FBI προς το παρόν εξετάζει τα χρήματα που μπαίνουν ή βγαίνουν από τη Κύπρο μέσω τραπεζών και θεωρούνται ύποπτα.   Δεν είναι σαφές γιατί ο Μούλερ και η ομάδα ερευνητών του φαίνεται να ενδιαφέρονται για τα οικονομικά στοιχεία της FBME.  
 Ο Μάναφορτ έχει αρνηθεί ότι είναι ένοχος για τις κατηγορίες πως διακινούσε εκατομμύρια δολάρια μέσω ξένων τραπεζών ως μέρος ενός σχεδίου για να κρύψει το έργο του για πολιτικά κόμματα στην Ουκρανία. Κατηγορείται για τη διοχέτευση των κεφαλαίων μέσω ξένων offshore εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων πολλών που εδρεύουν στην Κύπρο.   
Στην έρευνα εμπλέκεται και η γερμανική Deutsche Bank, τράπεζα από την οποία έχει λάβει μεγάλο δανεισμό ο Τραμπ, καθώς φέρετε να είχε συνεργασία με την FBME τη περίοδο του 2014. Η τράπεζα έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες.

lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: